Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
U planine - jer tamo nema zime!
Datum objave: 24. siječnja, 2018.

Probudio sam se s pogledom na zimsku idilu. Nakon sto dugih godina razmišljanja siječanj sam odlučio provesti negdje daleko od civilizacije i u snijegu. Odluka je brzo pala – zrakoplovne karte nisu bile skupe, a prtljaga je već bila spremna za nove horizonte. Ne, poludio nisam. Na trenutak sam sam sebe ohrabrio, jer dva tjedna okupan u snijegu i ledu na čistom brdskom zraku i nije mala stvar.

Nema tajni, narod uglavnom voli ljeta, beskrajno kupanje do noćnih sati, šarene kuglice sladoleda, kuhani kukuruz uz more, možda ćevap u ustima i 'bambus' u ruci tijekom koncerta Jelene Rozge. Ne tvrdim da je to loše i da takva slatka zadovoljstva treba propustiti, ali zimsko putovanje za mene je uvijek nešto novo, izazov kojeg sam opet morao savladati. I jesam. Te hladne izazove svake godine svladavaju tisuće naših turista i putnika koji hodočaste po europskim, pa i svjetskim skijalištima. A jednom kad probate, omili vam se i onda opet želite ponoviti svoje nezaboravno zimsko putovanje. To što, poput mene, možda ne znate skijati ili klizati zato što niste sportski tip, uopće nije bitno! I tako se destinacija može doživjeti na najsimpatičniji način, uz domaće delikatese (koje su često kaloričnije, a možda i nezdravije, ali jednom se živi nap.a). Stoga, dok drugi budu jurili snježnim padinama, vi se možete družiti, roštiljati, kušati meso divljači, autohtone slastice i piti čaj od planinskih trava, ili kuhano vino. Možda i poželite naučiti skijati. Oprema se uglavnom može iznajmiti pa nije potrebno mnogo ulaganja.

Kako krenuti

Ali, kako se odlučiti i kako krenuti? Kao i za sve u životu, potrebna je volja, ali i novac i slobodno vrijeme.

Ako imate koju kunu sa strane, još nije kasno da prilično jeftine aranžmane kupite preko interneta ili u vašoj lokalnoj turističkoj agenciji. Ako je primjerice riječ o bližim zemljama, poput Bosne i Hercegovine, na višednevni put ili samo vikend možete i svojim automobilom kojeg laganini parkirate ispred hotela ili apartmana i ostavite da se i on odmori?! Na dalje destinacije moguće je odletjeti i zrakoplovom, ali mnoge aviokompanije baš i nisu ravnodušne prema skijama pa njihov prijevoz (uz kacigu, skijaške čizme…), dodatno naplaćuju izvan standardne prtljage (oko 350 kuna za komplet). Aeroflot do 15. svibnja 2018. svim svojim putnicima dodatno ne naplaćuje prijevoz jednog para skija i opreme do 23 kilograma. To može biti i snowboard i svakako je pohvalno, a šteta što takvih nema više.

Ako plaća nije sjela, a ipak je najdulji mjesec u godini, zašto ne otići na lokalne gore, počastiti se ručkom u nekom obližnjem restoranu i uživati na svježem zraku?

Ako biste ipak željeli otputovati daleko, primjerice u Sibir, naše vam agencije uglavnom ponude najskuplje opcije. Ipak, najpovoljnije cijene u privatnim odmaralištima i apartmanima visoko u brdima mogu se dobiti na licu mjesta i kod lokalnih agencija koje se u većini slučajeva i ne nalaze na internetu. To pravilo vrijedi i za ljetovanja. Moj savjet je - doći na destinaciju, platiti jednu noć u lokalnom hotelu i već se na dan dolaska ili sutradan raspitati o povoljnom smještaju u brdima. Uštedjeti se može višestruko, pa vrijedi probati. Konkretno, često taj boravak ima i druge povlastice koje su uključene u cijenu – besplatne ulaznice u termalne bazene, kušanje lokalne hrane, popust u restoranima, a ljubazni vas domaćini uvijek upute na ono što vrijedi vidjeti.

Šetanje, spavanje...

Ako se želite samo odmoriti, spavati i šetati, sve je dopušteno, jer nema plana i programa. Ako putujete preko turističke agencije dužni ste poštivati “vozni red” (ako zakasnite koju minutu, odmah ste crna ovca nap.a.), a kada ste na individualnom odmoru, tada voznog reda nema i možete poput medvjeda u toploj sobi, baš poput mene, buljiti u zimsku idilu koja opušta i smiruje. Nemam ništa protiv turističkih agencija, paket aranžmana i ostalih grupnih ekskurzija, jer i takva putovanja imaju brojne prednosti. Postoje putnici koji se sami najbolje ne snalaze na putu, možda ne govore strane jezike, ili jednostavno ne vole organiziranje. Ali vole daljine, onaj osjećaj kad adrenalin struji venama, druženja i veselice, nova nadahnuća i izazove. A to je to.

Baš zbog toga već ovog vikenda, a i zbog milijun drugih razloga, svi u planine – jer tamo nema zime!

Ako biste ipak željeli otputovati daleko, primjerice u Sibir, naše vam agencije uglavnom ponude najskuplje opcije