Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Letovi bez voznog reda!
Datum objave: 13. rujna, 2017.

Svjedoci smo nekih nevjerojatnih potonuća poznatih svjetskih aviokompanija. Talijanska Alitalia leti, ali je već dugo u financijskim dubiozama, letio je i ruski Transaero, pa je bankrotirao i prizemljio svoje zrakoplove, a odnedavno se tužnom i crnom popisu priključio i njemački Air Berlin. Upravo su Nijemci svim svojim “putnicima” (među kojima ima i naših državljana iz Njemačke, Švicarske i Austrije) preko Facebooka poslali priopćenje i sa žaljenjem ih obavijestili da će jednom dijelu putnika moći vratiti novac za kupljene karte, a drugima ne! Teška je to situacija, posebice ako se uzme u obzir da je Air Berlin imao zanimljive interkontinentalne letove prema najpoznatijim svjetskim morskim destinacijama poput Cancuna (Meksiko), Havane (Kuba) i Puerto Plata (Dominikanska Republika).

Facebook

Poznato je da upravo Nijemci vole takve destinacije u zimskim mjesecima, pa su zrakoplovi bili uglavnom popunjeni, a mjesta plaćena priličnim svotama novca. Zapravo, začuđuje činjenica da poslovati prestaje aviokompanija iz države koja bi mnogima trebala biti primjer reda. I naravno, njemačka država joj neće pomoći da preživi, a da se slična stvar dogodila u Hrvatskoj, vjerojatno bi novo podizanje kompanije na noge platili svi porezni obveznici?! A onda bi možda bio izglasan i novi zakon. Nećemo se baviti nagađanjima, već samo činjenicama, a jedna od njih je da je to priopćenje objavljeno na Facebooku, kao da svi putnici koriste Facebook i kao da je isti službeni komunikacijski kanal?! Sramota. Smatram da je taj potez izuzetno nekulturan i da svi oni koji će sada ostati i bez mora i bez novca zaslužuju bar poštovanje pri informiranju. I sve to u državi reda zvanoj Njemačka! Ma dajte, molim vas!

I što sada? Postoji nekoliko scenarija za putnike koji u džepu imaju karte za letove bez voznog reda?! Svima onima koji su kupili aviokarte Air Berlina nakon 15. kolovoza 2017., kada je ta kompanija proglasila insolventnost, vratit će novac. Onima koji su karte kupili do tog datuma, i putovanje i novac propada. Polako su počeli gasiti letove i uskoro prizemljiti sve zrakoplove koji će se, pretpostavlja se, prodati Lufthansi ili drugim zainteresiranim kompanijama. Ima nade za one putnike koji su novac platili svojim kreditnim karticama koje unutar raznih pogodnosti imaju i osiguranje. Naime, u tom slučaju mogu kontaktirati svoje banke ili kartičarske kuće i zatražiti povrat novca jer nisu iskoristili uslugu/proizvod te poslati dokument kojim to dokazuju. Ako imaju osiguranje, svakako trebaju kontaktirati i osiguravajuću kompaniju koja bi trebala započeti proceduru i uskoro vratiti novac. Lakše će biti onima koji su kupili paket-aranžmane jer su zaštićeni preko turističkih agencija. I na kraju, najgore su prošli oni koji su karte kupili gotovinom jer se od novca doista mogu oprostiti. Općepoznato je da Nijemci često plaćaju gotovinom, puno češće nego kreditnim karticama, a one debitne i s besplatnom članarinom – uglavnom nemaju nikakva osiguranja baš kao i kod nas. Osiguranje po karticama banke daju samo u slučajevima ako posebno plaćate mjesečne pakete usluga raznih boja, od bijele do zlatne… Ako plaćate takav paket, pa vrijeme je da spoznate što plaćate?

Iz ovoga konkretnog slučaja treba izvući pouku. Raspitajte se kod svoje banke o pogodnostima kartica koje koristite i štite li vas u slučaju otkaza putovanja ili bankrotiranja aviokompanije.

Ne prepuštajte slučaju

Ako je odgovor pozitivan, zrakoplovne karte uvijek kupujte kreditnom karticom jer ste tako zaštićeniji, a dobro vam dođe i ako dođe do kašnjenja leta jer možete računati na brojne pogodnosti. Kao čestom putniku, često mi se događaju nepredviđene situacije (kašnjenja prtaljage i leta), pa mi brojne aviokompanije nakon prigovora izvrše povrat određenih sredstava na karticu kojom sam platio let u obliku kompenzacije. Dakle, ništa ne prepuštajte slučaju i budite oprezni. Nemojte biti neinformirani u doba kad se pije kava na Mjesecu i kada je Wi-Fi gotovo u svakom kafiću besplatan. Došla su vremena kada se više ne može vjerovati ni aviokompanijama jedne od najsigurnijih država svijeta – Njemačke. Što tek onda reći o “kikiriki” kompanijama drugih zemalja? Kako njima vjerovati? Pametnome dosta!

Što s kartama kad potone aviokompanija?