Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Male tajne velikih majstora putovanja
Datum objave: 29. lipnja, 2017.

Ljeto je “doputovalo”, a mnogi će od nas uskoro otputovati na bliža i daleka mora, brda... Neki će zbog financijske krize najtoplije godišnje doba ipak provesti na Dravi, u Bizovcu, Harkanju i na orahovačkom jezeru.

Ako ste od onih prvih, sigurno već znate da za putovanje čeličnom pticom nakon 11. rujna 2000. vrijede stroga i jedinstvena pravila. Ako ih se ne pridržavate, koštat će vas to živaca i kuna. Nekada se u kabini zrakoplova mogla prevoziti i svježa riba i rakija, a danas i kišobrani predstavljaju opasno oružje! Kako bi izbjegli dvojbe koje svaki putnik ima, pročitajte zlatna pravila prije putovanja temeljena na višegodišnjem iskustvu putovanja diljem svijeta i koja rijetko možete pročitati u savjetnicima.

Kada već imate kartu u džepu, uglavnom 24 sata prije putovanja, registrirajte se na let preko interneta i izaberite sjedalo (web check in) te isprintajte propusnicu. To možete učiniti i na aerodromu, posebice ako imate puno prtljage – ili na kioscima smještenim blizu šaltera. U zračnu luku treba doći jedan sat prije leta (za domaće) te dva sata za međunarodne letove. Dajte si vremena i, ako možete, dođite još ranije, posebice ako je zračna luka veća i obiluje sadržajima, bescarinskim trgovinama i poslovnim salonima. To se ne odnosi npr. na simpatični osječki aerodrom, gdje stvari teku prilično glatko i na kojem u nekoliko minuta završite i registraciju i izlazak iz zemlje, a možda nešto i kupite kod ljubazne Nele u Duty free shopu (npr. slavonske suvenire, vina ili navijačke rekvizite NK Osijek).

Kada se već nalazite na aerodromu s propusnicom u džepu i predanom prtljagom, svakako slušajte razglas i pratite monitor s popisom odlazaka. Svaka promjena broja izlaza (gate) bit će napisana i ako se na vrijeme ne pojavite na ukrcavanju, zrakoplov vas neće čekati! Zapravo, u slučaju da negdje zapnete na aerodromu (duty free shop, restoran…) i ne pojavite se na ukrcavanju - u nekim će vas zračnim lukama zvati na razglas. Nemojte misliti da je to nešto strašno, ali potrudite se stići na ukrcavanje na vrijeme i bez dodatnog stresa. Za sve informacije ili pomoć u snalaženju, pitajte osoblje na najbližem šalteru ili u prolazu jer je u tom slučaju svaka sekunda bitna.

Svakako treba voditi brigu o dimenzijama i težini prtljage, a kod niskotarifnih kompanija (Wizzair, EasyJet…) – posebno one ručne. Iako se putnicima često progleda i kroz prste, izvažite sve kofere prije odlaska na aerodrom i malu vagu stavite u prtljagu jer će vam trebati u povratku. Veliki su dolari u pitanju čak i za malo prekoračenje na interkontinentalnim letovima. Ako vam na registaciji kažu da ste pretjerali, ne očajavajte jer se to događa milijunima putnika. Ako vam se ne plaća dodatna kilaža, zahvalite se i recite da ćete prepakirati prtljagu. Uputite se malo dalje jer prepakiranje nije dopušteno na šalteru te premjestite iz velikog kofera neku težu stvar u ručnu prtljagu (pazite što smijete unositi u kabinu, a što ne). A možda vam nešto od stvari i ne treba, pa ćete potražiti koš za otpatke!? Osvježene kofere predajte, a ako i dalje imate viška do jednog kilograma, u pravilu vam to neće naplatiti. Budite ljubazni, malo se nasmijte jer to uvijek pali i možda vam aviokompanija podari i ulaznicu za poslovni salon. Nikada se ne zna, pa valja pokušati! Teoretski, mogu vas besplatno premjestiti i u poslovni razred, gdje su sjedala puno mekša, hrana ukusnija, a stjuardese ljubaznije. I to mi se puno puta dogodilo, ali sada u vremenu sve veće štednje zrakoplovnih kompanija, sve manje i manje. Posebno darežljive kompanije bile su Turkish airlines i Emirates, a o tzv. upgradeu kod Lufthanse, Aeroflota ili KLM-a može se samo sanjati. Plati pa se klati. Potonje su poznate i po visokim cijenama kod prekoračenja kilaže prtljage, pa sam na jednom davnom letu iz Pekinga KLM-u za desetak kilograma viška “poklonio” 500 dolara. Ali svako zlo za neko dobro jer mi je to bila životna škola koju vi ipak možete izbjeći. Zato - nikada ne zaboravite na vagu!