Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Za ona dobra, stara vremena. I ljeta bez briga.
Datum objave: 24. svibnja, 2017.

Prošla su vremena kada se bezbrižno moglo putovati. Bila je potrebna samo putovnica, prijevozna karta, nešto gotovine i mnogo dobrog raspoloženja. Nije bilo ni kreditnih kartica, ni eura, njemačke marke, a američki dolari bili su u modi. Naši su roditelji, bake i djedovi napunili kovčege i putovali obalom, gostili se janjetinom i žlahtinom te uživali, a ostalo je od plaće i nešto za uštedjeti. Ta su dobra, stara vremena nestala u ropotarnici povijesti i sada nam novčanike pune euri, kune i plastične pločice s mnogo brojeva, a misli četverocifreni pinovi. Sada, prije putovanja, svaki detalj treba isplanirati kako se slučajno ne bi dogodilo nešto nepredviđeno i opasno za naše zdravlje i život, a posebno ako se putuje u rizičnije krajeve. A koje to, pitat ćete se? Svakoga dana na popisu opasnih zemalja nikne jedna nova?! Trenutačno hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ne preporuča putovanje u Afganistan, Burundi, Demokratsku Republike Kongo, Jemen, Južni Sudan, Libiju, Siriju i srednjoafričke republike. Zemlje su to u koje naši državljani rijetko odaze, ali lijepo da odgovorne osobe prate stvarnu situaciju i sve uredno objavljuju na službenoj stranici www.mvep.hr pa je „zapamtite“ u svom internetskom pregledniku kao alfu i omegu svoga putovanja. Ima tu još upozorenja koje treba pomno pročitati, posebice za one koji planiraju putovanje na Karibe te u zemlje Srednje i Južne Amerike. Tamo je veliki problem virus Zika kojeg prenosi jedan neobični komarac iz obitelji Aedes. Osim komaraca, velike probleme opasne za život mogu uzrokovati mnogo opasniji napasnici – teroristi! Terorizam je postao globalna prijetnja turizmu. Pretprošle je godine Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET, svoj godišnji kongres održalo u Turskoj. Baš se u to vrijeme terorizam rasplamsavao, a napadi su se događali i u Istanbulu. Iako je kongres bio u Antalyji, novinari su pokazali da se ne boje i odaslali su snažnu poruku svima onima koji vole putovati i dali im podršku da ne otkažu svoje zrakoplovne karte i aranžmane, jer bi to vodilo u opće crnilo! I javnost je poslušala. Nedavno su u sanktpeterburškoj podzemnici (nova hrvatska riječ za metro – nap.a.), u terorističkom napadu stradali nevini ljudi… Strašne su to stvari. O tragedijama u Berlinu i Parizu da i ne pričam. Ali ako budemo razmišljali crno, nitko nikamo neće putovati i svakidašnjica će se u potpunosti promijeniti. Realno, i na mene na putu do posla može pasti derutni balkon i ako budem razmišljao što bi me moglo ozlijediti, jedino bi mi preostalo rješenje da po cijele dane sjedim u dnevnoj sobi?! Ali, to nisam ja.

Jedan moj prijatelj, policajac po vokaciji, nedavno je s djevojkom prvi put u životu otputovao na jedno trodnevno putovanje. Za destinaciju je izabrao sigurnu Veneciju. Kada sam ga pitao o utiscima, bio je izvan sebe?! Tvrdi da je putovanje zasigurno poput droge i da štede i jedva čekaju novi godišnji odmor kako bi razapeli jedra. Još je kazao da mu je putovanje pomoglo da se još više zbliži sa svojom odabranicom, a što mu vjerujem, jer je Venecija idealno mjesto za romantiku, ukusnu hranu i vrela srca. U tom grmu leži zec i zaključak donesite sami te već za ovaj vikend negdje otputujte - pa makar i jednodnevno.

MVP Ujedinjenog Kraljevstva također objavljuje popis država u koje je opasno putovati, ali i popis država koje su prema mišljenju diplomata (a oni rijetko griješe?!), u kojima turisti nisu ugrožena vrsta. Tako su među prvih deset najsigurnijih ušli Irska, Mađarska, Malta, Španjolska, Novi Zeland, Fidži, Tuvalu, Butan, Švicarska i Čili. Najopasnije su, misle Englezi, Španjolska, Belgija, Tunis i Turska. Tako sugeriraju svojim državljanima. Slično ne misle Rusi, jer nakon obnovljenog prijateljstva jedino njihove turističke agencije bilježe porast aranžmana u Turskoj. Europljani tamo sve manje putuju, mahom i zbog nestabilne političke situacije. I na kraju priče, prije putovanja svakako provjerite sigurnosno stanje u zemlji koju posjećujete, provjerite uvjete zdravstvenog osiguranja tijekom boravka na stranicama HZZO-a, i o putovanjima obavijestite rođake, prijatelje i naše lokalno veleposlanstvo. Poštujte zakone i običaje, a pri boravku u islamskim državama pripazite na odijevanje i ponašanje. A narodna duhovna poslovica kaže: Čuvaj se, čovječe, i Bog će te čuvati. Sretan put!