Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Mobilni roaming ili Zašto mazati vrat debeloj guski?
Datum objave: 12. travnja, 2017.

Ako slučajno padnete u nesvijest kada se vratite s putovanja i još umorni od puta otvorite omotnicu s brzim računom nekog od hrvatskih operatera mobilne telefonije, nećete biti jedini. Još je gore onima koji su na prepaidu (čitaj: na bonove), pa im se slučajno i odmah potroši sav iznos s računa koji su namjeravali potrošiti samo za SMS. Nakon putovanja po Europi, a nekoliko godina prije nego što smo postali ugledna članica EU-a, primio sam jedan takav astronomski račun nakon čega me oblio hladni znoj?! Pogreškom sam ostavio uključenu opciju internetskog „roaminga“ u inozemstvu i to na kraju pošteno platio. A to se događa svakodnevno tisućama ljudi, posebno onima koji žive u pograničnom području i koji „polude“ kad čuju tu riječ. Nakon toga nikada mi se više nije dogodio takav šok jer takva usluga za mene jednostavno više ne postoji!

Astronomske cijene

Zašto mazati vrat debeloj guski i plaćati astronomske cijene operaterima kada sve to može izgledati jednostavnije i jeftinije? Kako su telekomunikacije napredovale i SIM kartice postale jeftine, a samim tim i gigabajti interneta, prvo što napravim kada dođem u stranu zemlju – kupim lokalnu SIM karticu i zamolim nekoga da mi uključi tarifu koja sadrži SMS-ove, nešto besplatnih poziva te puuuno gigabajta. Negdje je takva kartica (koja se uglavnom prodaje kao univerzalna i za sve tipove mobitela) jeftinija (Ukrajina, Albanija, Vijetnam, Rusija...), a negdje skuplja (Njemačka, Velika Britanija, Švedska...). U sve više turističkih zemalja operateri već u zračnoj luci dijele besplatne SIM kartice i tako si osiguravaju korisnike jer je logično da ćete tu besplatnu karticu ubrzo napuniti nekim iznosom. U torbi uvijek imam jednu spajalicu za papir koju „iskoristim“ za vađenje SIM kartice iz kućišta mobitela, a domaću karticu oprezno spremim kako je slučajno ne bih izgubio. Pritom se ne morate brinuti o Viberu i Whats up-u jer će oni i dalje besprijekorno funkcionirati s vašim domaćim brojem, iako je u mobitel umetnuta strana kartica. Ako u dogledno vrijeme planiram opet posjetiti tu zemlju, sačuvam SIM karticu, a ako ne – jednostavno je bacim ili poklonim. I stvar je riješena.

Ako idete na službeno putovanje i vaša kompanija plaća sve troškove, onda je ovaj tekst za vas rekreativan. Ipak, postoje ljudi koji se jednostavno ne žele zamarati mijenjanjem kartica (ili nemaju spajalicu u torbi?!). Za njih je važno da prije puta kod svoga mobilnog operatera uključe neku roaming tarifu i posebnu uslugu. Ako baš ne žele nikakva iznenađenja, potrebno je isključiti podatkovne funkcije na mobitelu/tabletu/smartphoneu i prema mogućnosti zatražiti uključenje usluga Zabrana međunarodnih i roaming poziva.

WI-FI

Nekad pomaže i uključivanje zrakoplovnog moda, ali tada nećete primati SMS-ove niti vidjeti da vas je netko zvao?! Otkad smo u EU-u i ako putujemo u isti taj EU, cijene su znatno niže i svima prihvatljive. Molim vas, prije puta nazovite službu za korisnike i raspitajte se kako vas ne bi “opljačkali”!

Ljubiteljima godišnjih odmora, palmi, mora i koktela i nije potreban internet jer upravo od njega žele pobjeći, pa im je sasvim dovoljan WI-FI u hotelu. Neki opet kažu da žele u miru uživati u znamenitostima i ljepotama putovanja, a ne odgovarati na prizemne Facebook komentare ili internetsku poštu dosadnjakovića iz poduzeća ili od nervoznih poslovnih partnera?! Ima nas svakakvih. Zato, ako ste na zasluženom odmoru, doista predahnite od svog digitalnog života i osjećajte se tako OFF-LINE slatko.