Datum objave: 8. ožujka, 2017.
Hrana je u zrakoplovima uglavnom loša. Naravno, ima i iznimaka, ali kako je u tijeku velika štednja u svim aviokompanijama, sve ih je manje. Pritom uglavnom mislim na letove ekonomskim razredom, kojim putuje većina nas smrtnika, a poslovnjaci ipak plaćaju skuplje karte i ujedno tijekom leta uživaju u blagodatima skupih vina, konjaka i sladoleda! Kod niskobudžetnih aviokompanija – hrana i piće posebno se plaćaju, iako neke azijske svoje putnike ponude keksom i čašom vode. U zraku se iće i piće može platiti gotovinom ili karticama, a dok pijuckate kavicu koja stoji više od dvadesetak kuna, možete razgledati i katalog bescarinske prodaje te usput “povoljno” kupiti koji parfem, šteku cigareta ili žestokog alkoholnog pića. Da, da, u zraku se možete osjećati kao na tržnici!
Mi stariji putnici ipak volimo biti dobro i kvalitetno posluženi. Kako na zemlji tako i u zraku. Pa zar nije lijep osjećaj kada ti zgodna i nalickana stjuardesa ponudi besplatnu kavicu, čaj, topli obrok i na kraju neko fino vino ili čak viski? Dobro ste pročitali - jer ako u nekim zrakoplovima Turkisha ili Emiratesa zamolite osoblje da vam donese upravo to piće - rado će to učiniti i neće se mrštiti. To i ne pokušavajte na kraćim letovima i nedajbože na domaćim, gdje se i voda teškom mukom servira i u čaše lije Jana iz plastične boce od 1,5 litara. Tako je bar bilo prošlog ljeta na domaćem letu Croatia Airlinesa, od Dubrovnika do Osijeka, a nikako da ga baš zbog toga i zaboravim. Također ne mogu zaboraviti davni zimski let od Zagreba do Frankfurta kada je za doručak, u šest ili sedam ujutro, servirana mliječna čokolada Ritter Sport!? Na interkontinentalnim letovima ekonomskog razreda putnicima se podastre i jelovnik iz kojeg mogu izabrati toplo jelo, piće i desert. Velika je mana takvog običaja što ipak svi putnici ne mogu “doći” do izabranog jela jer se ono “finije” možda ubrzo i podijeli. Aviokompanije zbog tehničkih kapaciteta nemaju istu količinu obaju jela, a ne treba zaboraviti da se ipak radi o letovima na kojima putuje više od tristotinjak putnika pa je sve ukuse teško zadovoljiti čak i kada postoji dobra volja. Činjenica je, kažu stručnjaci, da se na visini od 10.000 metara mijenja naš osjećaj okusa, jer tada ne možemo dobro namirisati hranu i imamo pojačanu potrebu za slanim i slatkim. Prije nekoliko mi je godina na letu Croatia Airlinesa za Istanbul serviran obrok kojem je istekao rok trajanja. Sve sam uredno fotografirao i poslao aviokompaniji, koja je odmah reagirala pismom isprike te je ponudila goodwill kompenzaciju, 6000 bonus milja ili novčani vaučer od 60 eura za kupnju zrakoplovne karte u roku od godinu dana od njegova izdavanja. Stoga, katkad provjerite i pakiranje i bacite pogled na rok trajanja. Ako nešto nije u redu, pišite aviokompaniji i reklamirajte! Sve su to vaša prava i nemojte ih zanemariti, jer ste let platili, pa tada i zaslužujete vrhunsku uslugu. Što onda sadržava jedan obični zrakoplovni obrok? Ovisi o dobu dana. Ako je riječ o doručku, serviraju se miješana jaja, maslac, marmelada, a u nekim zrakoplovima KLM-a i Austriana toplo pecivo. Može to biti i bljutavi sendvič sa sirom i raznim “travama” ili pak manje bljutav sendvič s piletinom u tragovima! Neke kompanije na letovima imaju i kuhare (Turkish Airlines, Austrian…), koji s kuharskom kapom serviraju hranu, a u poslovnom razredu putnicima ispunjavaju kulinarske želje. Aviokompanije poput našeg Croatia Airlinesa te susjedske Air Serbije odlučile su se za enogastronomsko putovanje pa putnicima nude domaće specijalitete, sir, masline i keksiće, kod nas uz kvalitetna vina (odnedavno i ona feričanačkog FeraVina) ili čak suhe šljive punjene orasima i upravo prelivene čokoladom. Osim standardnog obroka, pri kupnji karte ili nekoliko dana prije leta može se rezervirati i obrok od morskih plodova, dječji, vegetarijanski, veganski, orijentalni, hindu, košer ili bez glutena, laktoze, masnoća ili soli… Ne omogućuju svi letovi te pogodnosti, a za nas Slavonce ipak vrijedi staro pravilo. Ako idemo na dalek put, ponesimo nešto za čalabrcnuti. Ako budemo gladni, pojest ćemo. Ako ne budemo gladni, opet ćemo pojesti. Nećemo ovisiti o dobroj volji nekih tamo škrtih aviokompanija i siti ćemo uživati u letu i pogledu s visoka! A sada idem, zakasnit ću na avion…