Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Njeke sporedne stvari
Datum objave: 28. studenog, 2022.

Vi dana se puno divani kako će nam Osterajh uštopat ulazak u Šengen? Štundiram ja onako sam sa sobom, pa nek štopaju, nit znam šta je Šengen, nit me zanima. Uštopat ćemo i mi nji, doće oni svoju gujicu nasolit na našu baru. Potljam su mi rastumačili štaje taj Šengen, da je to isto ko kad ja ođem kod komšije u avliju bez najave. To bi značilo da je komšijina pušnica isto što i Šengen. Ajd sad dobro, valdak je to to. Bilo kako bilo mislim da to ni najbitnija stvar na svitu. Baš nješta i ne iđem priko granice, a Bosna nema Šengen. Drugo mene sekira, iza Nove godine dolaze nam nove pare. Ni u kune se nisam razumio najbolje, jer uvik mi je manjak u đepu, sad treba naučit na nove. Zato je moja bolja pola financijski stručnjak za sve valute svita, valjdak će mi njekad dat koji euro, barem da vidim kako izgleda. Zbiljam je vrime da malo popravimo krvnu sliku, jer meščim je u auzvinklu, u svakom pogledu.



Jedno me raduje, a to je da smo krenili punit naše pušnice. To znaći da mi Slavonci ne znamo za krizu kad se radi o itkanju, prioritet nam je gujicu namirit, sve ostalo je manje bitno. Tako, kast ćemo, mog kamerada Matu drljopana više zanima kolkom će napravit kobasica, nego što mu njegov sin Pera (samo se papirnato vodi na Matu) oda poderani patika. Uvik je bio škrt i linac, pa tako kad je trebalo i đecu pravit. Srećom imo je vridan komšiluk. Bitno da ima za birtiju. Doduše i ja se snajdem za birtiju! Ta birtija nam je uvik u njekim prioritetima, za nju bit mora. E kad bi nam i to zabranili bilo bi to psihički poremetito u svakom pogledu. Zato priporućam boljim polama da i ne pokušavaju branit, jer nebi dobro završilo, samo ne znam po kom.

Moram se dotaknit još jedne teme, a to je prvenstvo svita u nogometu. To je još jedan razlog da dođe do trečeg svitskog rata, vaj put međ bračnim parovima. Gledim kako su njeki Rvati ošli u taj Katar, daleko neblakati. Tamo se sad pojavljuje problem nas muški, a to je da nema točenja alkohola. Naši se oma prirušili u njiove nošnje, to je no kad kažem, znamo se mi Rvati snajt. Čuo sam vi dana kako je jedan Rvat tio i devu priopravit i u ne grbe sipat rakiju i pivo.

Sve Vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!