Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Sjerotinja uvik nagrabusi
Datum objave: 3. listopada, 2022.
Svitu moj odaklem otpoćet? Tolkom je tema da bi vam sad mogo pisat cili bogovetni dan. A i vrime nije ni za šta drugo, nego pametovat. Vi dana kiša, a kad je tako vrime oma šteka i u križima. Kaže mi moja bolja pola, Iva tebi sve šteka, jedino jezik ne šteka. Ko mi se javio, kad bolje pole uvate divanit, to ti je kodak si na misi, jedan divani, drugi slušaje. Čekam vi dana da vidim oćel me njeko od drmatora nazvat i kazat da imaje njeku fotelju i za mene. Sumljam da ću dočekat. Samo da ne nazovu iz kakog mrtavačkog poduzeća, ondak sam prdnio u fenjer. Čitamo vi dana da treba popunit fotelju u Ini, mislim da sam podoban za taku funkciju. Problem je u tome što samo ja tako mislim, a drugi ne misle. Njekima se i šporet oprasi, meni neće ni krmačica Hilda. Zadnji put oprasila četvero, kolkom vidim ode ona u kobasice. E, a da dobijem kaku fotelju nebi me bilo briga kolkom će oprasit, bitno da se oprasi račun u banki. Pitam se vaki tumast, šta ima u tim foteljama pa se svi otimaje za nji? Osim što je mekana za gujicu, izgleda da je dobra i za krvnu sliku na tekučem računu.

Vi dana se puno divani o nestašici njeki artikala na trgovinski polica. Najviše se spominje zuker, pa sad i tu mi nisu jasne njeke stvari? U Županji šečerana, a cukera nema? Kaže mi moj kućni doktor da se ne sekiram, jer šećer mi je na 25. E pa sad nemoj grišit. Zato ja ođem u Bosnu i namo šećera kolkom oš, isti taj županjski, a duplo jeftiniji. Spominjo sam vam njeki dan da je krenila sezona pečenja rakije, pa kako poboljšat količinu bez cukera? Kakogod okreneš ne valja. Još ako me uvate poreznici ondak mogu “štrik oko vrata”. Mislim ni da ja prodajem rakiju na crno, al ajd ti njima dokaži. Za par litara rakije iđeš u rešt, a za cisternu dobiješ rad za opće dobro. Sad se ja pitam, pa zar rakija nije za opće dobro? Svi znamo za njene zdrastvene prednosti.

Njeki dan sam moro nješta napisat o sebi, ko eto da probam u par crta napisat kaki sam. Napiso sam kratko i jasno, “ni za disam, nisam”. Šta mi vridi pisat? Svitu moj, ima jedan koji piše o svim nama, koji bilježi sve u svoj tefter, a to je naj gore. Što on zabilježi, to ti je. Tijo sam kazat, ne isplati se bit nepošten, tako da je meni dobar i vaj moj drveni tronožac, ne trebaju mi fotelje.

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!