Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Vrime je da progledamo
Datum objave: 17. siječnja, 2022.

E sad lipi moji kad smo otračili što je trebalo otračit, vrime je da se malo smirimo. Mislim trebalo bi, al znamo da kod nas o Marino kreću poklade. Pa ti sad budi smiren. Jedino kazuju da bi se sve tarabane mogle odgodit rad ve korone. Otom potom, ostaje nam da vidimo kako ćemo stajat s tom boljom. Zaokupljaje nas vi dana visti kako će struja i plin poskupjet 80 % tako da nam moždak neće ni bit do tarabane. Sitite se lipi moji kad je vama Iva divanio da će se nama vrnit petrolejke. Mislim da je to vrime jako blizu. Ne vidim ja tu ništa loše. Njeko će kazat, vaj Iva je zbiljam zaosto! Nek divani ko šta oće. U vrime petrolejki nismo imali problema s naftalitetom. Kaže mi moja bolja pola, konju, ne kaže se naftalitet, već natalitet. Ja mislim da sam dobro kazo, jer na žalost i pravljenje đece ima veze i s naftom.



Ne znam ja ko će to sve calovat, mislim na luksuzan život. Svi poletili u gradove, sela nam prazna, a siguran sam da je život na selu ljepši, a sigurnom i jeftiniji, a uz to i zdraviji. Zato lipi moji ne iđite iz svoji sela, ne prodajite đedovinu za sitne novce, jer vridnost je to neprocjenjiva. Va naša Rvacka bogata i lipa, ma nema je na svitu, moždak ima i prednost što ni jako razvijena, mislim industrijski, jer kolkom tolkom saćuvali smo vu našu prirodu. Puno stranjskog svita nam bude u gostima na našem moru, za vrime svinjokolja u našoj ravnici, znaje oni šta je lipo i zdravo kad triba dojt. Kad bi mi u pola cinili svoje kolkom oni cine, di bi nam bio kraj. Tu pridnjaće ljubitelji netaknite prirode, vidim da dobiju i bojicu a dođu blidi ko mrtavaci. Trebali smo te naše goste izvagat i tlak izmjerit, jer sigurnom će bit zdraviji kod nas. E sad što se tiče kojekaki bolja o njima nebi, jer kako je vrime došlo, otresat ćemo ko kokoši.

Vi dana čujem da je opet aktualna tema o štetnosti alkohola, pa tako odlučio i ja pojt namo, nebil čuo štagod pametnog. I čuo sam, a to je da ne sidamo pod gasom za volan. Pamet u glavu lipi moji! Moramo živit u skladu s našom prirodom, jer kaznit će nas kad-tad, mešćim da smo već malo okasnili da se otriznimo, ne piše nam se dobro.

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!