Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Uvik kaskamo za drugim
Datum objave: 19. srpnja, 2021.
Svitu moj, malo ćemo danas o veselijim temama. Živnili smo nakon ublažavanja vi mjera od strane stožera. Znak je to da nam za sreću ne treba puno. Mi Rvati se razlikujemo od drugi po nješta drukčijem govoru, doduše, svako ima svoj govor. Uočio sam da smo mi Rvati po noj izreki “šta na um, to na drum”. To je i pošteno, budimo naki kaki jesmo, brez cifranja i da se pravimo fini. Take smo ćudi, pa eto!

Sad mi vo vrime sliči na Božem prosti seksualnu revoluciju, mešćim je malo okasnila, jer davno je prošla kod njeki drugi naroda. Naša duša je drugča od drugi. Mi smo narod kojeg rese njeke vrline, koštom su radinost, veselje, ponos, inat, rasipnost, pa i škrtost, i sve bi to bilo dobro da kad to sve trebamo pokazat stisne se njeka stvar. Vude nisam spomenio spomenitu seksualnu revoluciju, tu smo da te Bog sačuva. Ispada da smo i stidljivi. O takom šta divanit kod nas je još uvik teško. Nama Rvatima se lakše naduplit pa štagod bude. Da me nebi njeko krivo svatio, ne trebamo bit Kazanove prve klase, pa da se dvoje guzicaje digod stignu, na drumu u pol bila dana, il da vaj naš cajtung vrvi vistima o koje kakim erotskim skandalima. Doduše i tu smo drukčiji od drugi, jer naše pole oma poduzimaju pedagoške mjere, tako da nam ne spada ni na pamet.

Vi dana mi se javio Mata apetnjak, ošo sa snašom na našu veliku baru. Reko, Mata, imal strankinja? Kazuje da ima, al već je isprobo svoje Reze pedagoške mjere, tako da na glavuši ima sitan vez od šivanja, dobro sam kaže i prošo, ćela mi je na glavušu stavit oglavinu. E sad znate zašto je u Rvackoj kasnila seksualna revolucija. Njeke knjige pišu da se njekad vude na našim prostorima živilo razuzdano, da su njekad u staroj granici divojke stare priko dvajst godina koje se nisu udale plačale porez. Neblakati, samo da vo ne vidi ministar financija. Ruku na srce, ja mislim da je vo bilo dobro, jer i žene su se snalazile, a i muški i koristili koje kake prilike ovozemaljskog užitka, a punio se i proračun. I sad nas zovu da se bodemo.

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!