Datum objave: 11. rujna, 2017.
Doć u Slavoniju u jesen, a ne bit na Vinkovačkim jesenima je isto ko doć u Slavoniju, a ne probat rakije. A kad ste na Vinkovačkim jesenima sigurnom ćete doć i do kazana di se peče rakija. Zato svi u Vinkovce, jer ve godine su 52. po redu, Vinkovčani vama na diku, al i ciloj Slavoniji. Ja ću se malo zadržat oko najlipšeg posla, a to je pečenje rakije. Prva žrtva pri pečenju bio je pitlovan, kazani su bili žrtve raznih režima, a Slavonci žrtve svoga pića rakijice. Nedaj bože kazat da Slavonci neznaje peć rakiju, oma dobiješ po laloka. To što kažuda se naša šljivovica ne prodaje po stranjskim zemljama, jer je ondje ne cijene, još bi i oprostili, al da Slavonci ne znaju peći rakiju? Šljivovica je u životu našeg sela imala veliku ulogu – bez nje ni rođenja, ni svatova, ni kirvaja ni sprovoda, pa ni Vinkovački jeseni. Stoga se pečenju posvećivala pažnja, ne samo kod tenike, nego i u oko kazana kome njeki tepaju veseli stroj. Kad se rakija peče, onda se i pijucka (ne ona friška). Kako nateriva apetit, valja nješta i prigristi, jer veseli stroj često radi nekoliko dana i noći bez stanke. Grije vatra, grije se i voda što hladi civ kroz koju protječe blagotvorna tekućina. Tko zna kada je ko prvi povezao te dvi činjenice, pa je uvatio pitla, odsjeko mu glavu i uronio u vrelu vodu, a nakon čišćenja natako ga na ražanj. Tako je prešlo u običaj da se uz kazan peče pitlovan, uglavnom domaćinov, ali i neki tuđi da komšija i ne zna. Peklo se uz vatru još koješta, najčešće slanina. Kako često pri ruci nije bilo čaša, grupno potezanje iz sajtluka je imalo svoje pravilo: “Rakiju iza svakoga, vino iza nekoga, a vodu iza nikoga!”. Znalo se da se priko rakije ne mogu dobiti žvale ili njeka druga boleština. Zato lipi moji i postoje Vinkovačke jeseni da pokažu naše običaje. U mnogim novijim i starijim slavonskim pjesmama spominje se rakija i njeno dobro ili loše djelovanje. Pitate li bilo kojeg starijeg slavonskog svirca kako izdrži svirat i pjevat cilu noć odgovorit će vam kratko: Uz rakiju, a ne vino. Ajd živili! Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!