Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Ekomafija sve jača: Ubija prirodu i zarađuje silne milijarde
Datum objave: 22. listopada, 2022.

Njemački filozof Arthur Schopenhauer odavno je rekao: "Da je čovječanstvo oduvijek bilo razumno, povijest ne bi bila dugačka kronika gluposti i zločina". Ali u surovoj utrci za novcem i bogatstvom, s malo ili nimalo rada, pohlepa je na mnogim područjima pobijedila razum. U životu čovjeka to ide toliko daleko da nema milosti i kada se neumoljivo nasrće na prirodu koju smo znali zvati i - majkom. Kriminal se okrenuo prirodi i tu se, nažalost, ubacila svjetska mafija koja sve više zarađuje na raznim zločinima protiv okoliša. Oni koji pokušavaju stati na kraj tome dobro organiziranom i moćnom zločinačkom udruženju upozoravaju kako je u rukama, ili pod kontrolom kriminalnih kartela već niz ilegalnih rudnika, industrije i trgovina drvetom, zbrinjavanje otpada…Mafija radi i na prikrivanju protuzakonite emisije plinova i ilegalnom krčenju šuma. U nekim dijelovima svijeta vrlo je aktivna "pješčana mafija", koja ilegalno otima pijesak prirodi i skupo ga prodaje. Iz sektora ekološkog kriminala Interpola upozoravaju i na vrlo jaku i postojanu mafiju koja se na svoj kriminalni način bavi poljoprivredom i poljoprivrednicima od Meksika pa sve do talijanske Sicilije. Iznose se i podaci da su profiti mafije koje ostvaruju na uništavanju prirode postali čak veći od onog što im donosi krijumčarenje ljudi ili oružja.

POTAPAJU I BRODOVE


Ima raznih procjena o gomilama novca koji se slijeva u džepove mafijaških šefova, a Europol procjenjuje da ekološki kriminal svake godine donosi između 110 i 280 milijardi dolara profita. Po tome je na trećem mjestu kada je riječ o profitu zarađenom na kriminalu, odmah nakon svih mogućih poslova s drogom i piratskim proizvodima. No, procjene su doista samo procjene, jer struka tvrdi kako je sve samo još mnogo gore, jer žrtva je uglavnom na širokom polju lopovluka majka priroda, koja se ne može nikom požaliti, pa ni policiji. Tako nalazimo neke brojke iz Programa za zaštitu okoliša iz 2016. godine, gdje stručnjaci upozoravaju kako je samo ilegalno tržište otpada težilo desetak milijardi dolara. A da se na smeću zgrću i dalje milijarde, svjedočili smo i nedavno, kada su talijanski istražitelji onesposobili zloglasnu mafijašku skupinu ‘Ndranghete, jednu od najmoćnijih kriminalnih organizacija u svijetu, koja zarađuje milijarde na drogi, ali se bavi i ilegalnim zbrinjavanjem smeća. Otkriveni su prisluškivanjem članova, a zanimljivo je to da im je svojim savjetima za prikrivanje traga smeća pomagala i stručnjakinja za ekologiju, koja je tražila i lokacije u Europi. Tom je prigodom otkriveno i da se jedan dio otpada trebao prebaciti u Hrvatsku. Kolika je to opasnost dovoljno je reći kako je i na talijanskoj televiziji iznesen podatak kako mafijaške skupine iz Italije godišnje ilegalno izvezu oko 26.000 tona opasnog otpada. Poznat je i problem sa smećem u Napulju, gdje ordinira zloglasna Camorra, koja je privatizirala cijeli biznis prikupljanja i zbrinjavanja smeća. Otpad završava u poljima i u šumama, u vodotocima i špiljama, napuštenim kamenolomima. Istraživanja pokazuju strašan učinak - zatrovana voda i hrana, silno povećanje oboljelih od karcinoma i sve više djece rođene s različitim malformacijama. Ekomafijaši potapaju razni otpad i u mora i u oceane. Uzmu stari brod u raspadu i na izdisaju i jednostavno ga potope - često i sa strašnim radioaktivnim otpadom.

Ekomafija na sve gleda kroz prizmu novca i brze zarade, pa gotovo da nema toga što ima veze s prirodom gdje već ne ubire lopovske plodove. Sve traženija roba je drvo, posebno u građevinarstvu, i oni organizirano pustoše šume ilegalnom sječom. Procjena Centra za tehnologiju – VDI, procjenjuje da je u 2021. bilo protuzakonito oko 30 posto svjetske sječe, a u tropskim zemljama, koje su važni proizvođači, to ide i do 90 posto. Prema procjeni Interpola ilegalna trgovina drvom teška je godišnje od 30 do 100 milijardi dolara! Dodajmo tome da je i bez mafije čovjek već uništio iz raznih razloga 40 posto svjetskih šuma. I pijesak postaje novi zlatni rudnik. U svijetu je tijekom proteklih 25 godina čak šest puta porasla trgovina tom važnom sirovinom u građevinarstvu. I eto i tu lopova - "pješčane mafije", koja se ubacila u velike poslove, pa bande kradu pijesak diljem svijeta. Ne boje se ni obavljati posao bagerima i trpati pijesak u tegljače, jer su ekomafijaši danas "biznismeni", obrazovani, sa znanjem jezika, što im pomaže da se brže i bolje ubace u legalne poduzetničke krugove, a potom vode kriminalnu "igru". A nestajanje pijeska na Zemlji i bez mafije, utvrdili su znanstvenici, donosi još veće nevolje s prirodnim katastrofama - olujama i cunamijem.

ZLOČINI BUDUĆNOSTI


Mafija ima svoje ruke i nad poljoprivredom, i to od Meksika, pa do Sicilije. O njoj sve kaže rečenica koju su u prisluškivanju tzv. napuljskog kralja voća i povrća zapisali sicilijanski istražitelji: "Ja određujem hoće li seljak prodavati ljetinu po 10 centi ili po euro". Zbog svega stručnjaci upozoravaju kako je kriminalna ekonomija negdje mnogo bolje organizirana od državne. Posljednjih godina svijet se pokušava boriti protiv ekomafije čiji se zločini već nazivaju zločinima budućnosti. Problem je što ni neke najrazvijenije zemlje nemaju logistiku specijaliziranu za ekološki kriminal. Ipak, možda se nešto bitno dogodi, jer bi EU na tom planu trebao usvojiti novu regulative za borbu protiv ekomafije do sredine iduće godine. A do tada možda će nam biti lakše uz misao američke spisateljice Maggie Stiefvater: "Da sam ja drvo, ne bih imala razloga da volim ljude".