Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Pandemija ubila seks industriju i prostituciju
Datum objave: 30. svibnja, 2020.

Amsterdam, Hamburg, Pariz i mnogi drugi europski gradovi noću su neprepoznatljivi već tjednima. Jer vlade diljem Europe, ali i svijeta, bile su prisiljene zabraniti rad svima čije se usluge ne smatraju nužnima, a u tu grupu spadaju i prostitutke. Koronavirus i koronakriza zatvorili su noćne klubove, barove, javne kuće i druga svratišta za sve one koji su u potrazi za seksom ili, nježnije rečeno, za plaćenom ljubavi.

Biznis s prostitucijom, i tamo gdje je dopuštena, i tamo gdje je zabranjena, doživio je strmoglavi pad, baš kao i seksualna industrija, koja jedva životari. Utjecaj pandemije na amsterdamsku Crvenu četvrt je katastrofalan i trenutno je u oazi bluda sve posve prazno. Oko 700 stalnih zaposlenica ostalo je bez sredstava, a za vratom im je još jedna prijetnja. Naime, one plaćaju 720 eura tjedno za “radnu” sobicu, a sada je to stavljeno na tromjesečno čekanje i pitanje je kako sve to mogu nadoknaditi ako ne rade. Jer, kada bi i riskirale raditi, mušterija, koje su uglavnom stranci - nema, jer su bili zabranjeni ulasci u zemlju. I na hamburškom Reeperbahnu ugašena svjetla. Kompletan kaos i velika neizvijesnost, pa i strah od ekonomskih posljedica za posao koji vrti milijarde, jer će se posljedice osjećati još dugo i nakon što se cijela situacija s pandemijom koronavirusa smiri. Na snazi su još uvijek mjere poput distance, a u tom poslu nema rada na udaljenosti. U ovoj situaciji najugroženije su prodavačice ljubavi, koje mahom završavaju na ulici bez sredstava za život. Podatci kažu kako je samo u Njemačkoj bez posla ostalo oko 200.000 noćnih dama, među kojima je velik broj onih koje su došle iz drugih zemalja.
PIŠU PARLAMENTARCIMA
Zbog svega se ne treba čuditi što se na noge digla i njemačka udruga za seksualnu industriju. Traže ublažavanje mjera da bi se mogao nastaviti posao, točnije, pružanje seksualnih usluga klijentima, pa su čak pisali otvoreno pismo političarima, posebno šesnaestorici članova parlamenta koji su nedavno pozvali na opću zabranu plaćanja za seksualne usluge. Navode kako nema opravdanja za to što su javne kuće još uvijek zatvorene te što se i dalje zabranjuje prostitucija. Političarima su predstavili i detaljan plan higijenskih mjera, objasnivši da seksualne radnice imaju visoko razvijenu svijest o higijeni i o vlastitome zdravlju “jer je to njihov kapital”. Iako je Njemačka namijenila oko 500 milijardi za spašavanje gospodarstva zbog pandemije koronavirusa, jasno je kako će industrija seksa dobiti možda mrvice. Na neizvjesnu budućnost upozorile su i seksualne djelatnice u Nizozemskoj, koja je u tom poslu liberalnija od Njemačke. Oglasila se glasnogovornica Informativnog centra za prostituciju (PIC), koja je pozvala vlasti da pomognu, jer damama koje se bave najstarijim zanatom prijeti glad. Zbog svega u PIC-u ubrzano rade na nekim rješenjima za one koji bi zbog svega mogli završiti na ulici. Apeliraju i za pomoć i stvaranje kriznog fonda. Pandemija je uništila seksualne radnike diljem svijeta, pa je situacija slična ovoj europskoj. Zato su sami odmah potražili neke odgovore na to kako preživjeti koronakrizu i neko vrijeme nakon nje. Odmah je pojačan tzv. rad od kuće, pa su se najspretnije djelatnice preselile na internet, na chatove, fotografije ili prijenose uživo. Tu je silno poraslo zanimanje za sve moguće vrste virtualnih sadržaja, ali dame koje imaju tu mogućnost zarađuju i nekoliko puta manje. No sretne su jer rade.
KAKO PREŽIVJETI RECESIJU?
A da su sadržaji na internetu doživjeli eksploziju, dokazuje analiza magazina Forbes. Pratili su Pornhubov promet tijekom ožujka, u vrijeme velike izolacije građana, na raznim stranama svijeta. Tako je u samo tri dana, od 14. do 17. ožujka, zabilježen velik porast broja posjeta – u Francuskoj, na primjer, 38,2, a u Španjolskoj od čak 61,3 posto. U Italiji je vrući dan bio 11. ožujka, kada je promet skočio za 57 posto. U vrijeme krize najviše su na tim stranicama bili Slovaci, Bugari, Irci, Malezijci i Srbi. Prema Forbesovoj statistici, Hrvati najradije gledaju porniće oko jedan nakon ponoći, ranije od Talijana ili Amerikanaca, koje to najviše zanima u tri ujutro. Zanimljivo je i da su koronakriza, izolacija i socijalno distanciranje povećali i potražnju za novim sadržajima - erotskim maštarijama o životu u izolaciji. Tako je od kraja siječnja do početka ožujka Pornhub zabilježio 9,1 milijun pretraga za “koronom” i “COVID-om”, a od 5. ožujka do danas broj je narastao za više od milijun i pol. Tu povećanu želju za seks-radostima na razne načine u vrijeme pandemije najbolje objašnjava psiholog, dr. Justin J. Lehmiller u svojoj knjizi “Psihologija ljudske seksualnosti”, u kojoj kaže: “Neka istraživanja otkrila su da, kad smo suočeni s vlastitom smrtnošću, to potiče seksualnu želju i ponašanje koje je obrambeni mehanizam suočavanja. U mjeri u kojoj pandemija COVID-19 smrtnost čini vidljivijom, kod ljudi je odmah proradio taj osjećaj i to bi dijelom moglo objasniti zašto se konzumira i više pornića.”Uglavnom, seks-industrija je unatoč svim moralnim dubiozama postala jedna od najjačih globalnih industrija, u kojoj važno mjesto zauzima i onaj življi dio - prostitucija. I koliko god bi se možda seks-industrija mogla obraniti od recesije, prostitucija to ne može. I opstat će sigurno oni koji su vrtjeli milijarde u tom poslu, ali će na samom dnu završiti na tisuće mladih žena koje su svoj kruh zarađivale prodajući svoje tijelo.