Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Besramna obmana globalne ljevice!
Datum objave: 28. rujna, 2019.

Još je davno veliki Nikola Tesla rekao: “Energija dobivena razaranjem prirodnih elemenata zločin je protiv prirode i izazvat će katastrofu.” Posve na tragu današnjih znanstvenika koji stalno šalju dramatična upozorenja o strahotama, pravoj apokalipsi, koja očekuje čovječanstvo ako smjesta ne kažemo stop svojim navikama u kojima čovjek mnogo više uzima i krade od prirode nego što joj daje.

Vodeći svjetski umovi koji se bave klimom tvrde kako imamo samo 12 godina da zadržimo rast globalne temperature ispod 1,5 Celzijevih stupnjeva. Jer porast od samo pola stupnja bitno povećava rizik od poplava, suša, ekstremnih vrućina, požara, nestašice vode, a onda i gladi i siromaštva za milijune ljudi. Uz globalno zagrijavanje od 1,5 stupnjeva nestašica vode mogla bi biti 50 posto manja nego uz zagrijavanje od dva stupnja, navodi se u izvještaju. Nestašica hrane i siromaštvo povezano s klimom također bi bilo manje. Uz zagrijavanje od dva stupnja ekstremno vrući dani poput onih koje smo doživjeli u sjevernoj hemisferi ovog i prošlog ljeta postali bi još ekstremniji i učestaliji, uz mnogo više smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim udarima i požarima. Zastrašujući je podatak da bi uz zagrijavanje od dva stupnja podizanje razine mora do 2100. ugrozilo desetak milijuna ljudi, riblji bi se fond prepolovio, a uz globalno zatopljenje stalno se upozorava na ozonske rupe, probleme s ledom na Arktiku kao i opće uništavanje i zagađivanje planeta Zemlje. I sve to nije dovoljno da probudi čovječanstvo, da strese one koji iz političkih i ekonomskih fotelja drmaju svijetom, nego se netko dosjetio u prvi plan gurnuti 16-godišnjakinju Gretu Thunberg, bolesnu djevojčicu, švedsku klimatsku aktivisticu, svalivši joj na nejaka pleća teret koji ne mogu do kraja iznijeti ni najbolji svjetski znanstvenici. I, naravno, niz pitanja među kojima i ono - djevojčica svjetska heroina ili dijete gurnuto i iskorišteno u političkoj promidžbi? Je li ona, koja pati od niza ozbiljnih psihičkih poremećaja, zapravo žrtva?
GURNUTA U RING
Oni iz desnih svjetskih krugova, koji optužuju Gretinu pojavnost u sferi tako velikog svjetskog problema, smatraju da je neprimjereno i jezivo, pa čak i sramotno, da je pod svjetla svjetskih reflektora tek tako gurnuta 16-godišnjakinja s Aspergerovim sindromom, koji se očituje u njezinoj mimici, intonaciji i njezinu općenitom nastupu, da bi držala bijesne moralne prodike svijetu. Njezine dijagnoze - opsesivno-kompulzivni poremećaj i selektivni mutizam, razlog su za zabrinutost oko njezine dobrobiti, pa ju to više ne bi trebalo gurati na svjetsku pozornicu kao nekog tko će se hvatati ukoštac u borbi sa znanstvenicima i silama svijeta. Ne može se davati prostor i govornice diljem svijeta nekom tko nije ekspert za klimatske promjene, a upravo to čine neki političari i neke institucije. Za neke maskota i ikona globalnog ekološkog pokreta, za druge je Greta tek mesija globalne ljevice, koja ju je izgurala na pozornicu s koje odašilje poruke koje bi svijet trebale više zgroziti negoli zastrašujući podaci iz posljednjeg izvješća Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC), na kojem je radilo više od sto znanstvenika iz 36 zemalja, koji su svijetu poslali jasnu poruku. Ledenjaci od Himalaje do Antarktike ubrzano se tope, pa gradove poput New Yorka ili Šangaja čekaju stalne poplave. Ledena ploča na Grenlandu koja može, ako se otopi, povisiti razinu mora za šest metara, topi se najbrže, a zbog ubrzanog otapanja Antarktike, ako nastavimo ovim tempom emisije stakleničkih plinova, razina mora do 2100. godine vjerojatno će se povisiti za jedan metar.Za čovječanstvo sigurno neće biti veći autoritet Greta od klimatologa cijeloga svijeta, bez obzira na to što su je od maskote globalnog ekološkog pokreta neke sile uzdigle i do dobitnice nagrade koja se kolokvijalno naziva “alternativnom Nobelovom nagradom”, jer je, kako se u obrazloženju kaže “nadahnula i proširila političke zahtjeve za hitne klimatske akcije koje reflektiraju znanstvene činjenice”.
KAD SE UGASE SVJETLA...
Dokaza za pravu orkestraciju družine koja stoji i brine se za sve što se oko Grete zbiva ima mnogo, pa su je čak i na UN-ov summit za klimatsku akciju u New Yorku poslali brodom na solarni pogon kojim je dva tjedna putovala preko Atlantika kako bi umanjila vlastite emisije stakleničkih plinova. Ali teško da će oni koji su to dijete uvukli u lukavu političko-ekonomsku igru otvoriti oči više od znanosti koja kaže da, ako želimo zadržati zagrijavanje na 1,5 stupnjeva, morali bismo smanjiti emisije ugljika koje ispuštamo i gomilamo u atmosferi posljednjih 250 godina za 45 posto do 2030.Uz to, u borbi s Donaldom Trumpom, koji se drznuo napustiti Pariški sporazum, i velikim igračima kojima je profit ispred svega ni Greta, a ni oni koji ju iskorištavaju nemaju šansi. I hoće li se pitati koliko je bilo moralno tako krhko biće koristiti u ekopolitičkoj promidžbi. I ono najvažnije - što će biti s Gretom kada se ugase svjetla reflektora pod koje su je kukavički gurnuli? A za ono što imamo na Zemlji sami smo krivi jer, kako reče francuski pjesnik Decimus Magnus Ausonius Ausonije: “Zemlja ne stvara ništa gore od nezahvalna čovjeka!”