Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Svemirski kriminal: Hakiranje iz orbite
Datum objave: 14. rujna, 2019.

Nema kraja suvremenim tehnologijama, jer budućnost grabi divovskim koracima, a sve to nosi sa sobom i napredak u crnim zonama čovjeka - kriminalu i zločinima. Tako je svijet šokirala vijest o, kako ga mediji nazivaju, prvom zločinu u svemiru - točnije kriminalu. Naime, NASA-ina astronautkinja Anne McClain, koja je u svemiru provela čak 203 dana i nedavno se vratila s Međunarodne svemirske postaje (ISS), iskazala se i kao vrlo vješta hakerica.

Optužena je za neovlašteno pristupanje bankovnom računu svoje bivše supruge, pa se NASA ovih dana, osim istraživanjem svemira i tehnologija, bavi i istragom događaja koji svakako ulazi u povijest i otvara niz pitanja. I ne samo zbog ovog slučaja koji je teže naravi, nego i zbog nekih događanja u svemiru i oko njega, kada je riječ o ljudskim nepodopštinama, a kojima se nije, nažalost, davao takav značaj, iako su se događale. Već se javljaju stručnjaci s pitanjima – što će označavati kozmičke prijestupe? Tko će istraživati i kako kriminal u svemiru? Kako će se regulirati krađa, seksualno uznemiravanje, pokušaj ubojstva, ubojstvo…, tijekom dugih svemirskih misija? I kako će se uopće procesuirati optužbe za kriminal i zločine počinjene u svemiru? Postavlja se i vrlo osjetljivo pitanje - hoće li u ovom slučaju NASA morati omogućiti odvjetnicima pristup tajnoj mreži u okviru istražnih radnji?
HAKIRALA RAČUN
Akterice ovog prvog i povijesnog slučaja krimića u svemiru su Anne McClain, vrsna astronautkinja i Summer Worden, bivša obavještajna djelatnica u američkom zrakoplovstvu. One su se vjenčale prije pet godina i važno je napomenuti kako tada Worden nije pristala da McClain usvoji i njezinog danas šestogodišnjeg sina, ali je McClain financijski pomagala malenog. Osim toga, prošle je godine na sudu zatražila diobu roditeljskih prava, jer je optužila Worden da je neobuzdanog temperamenta i da zna donositi financijske odluke koje su nepromišljene. Potom je Worden zatražila razvod, a McClain je otišla u svemir kao članica 58. i 59. ekspedicije na ISS-u, gdje je boravila od 3. prosinca 2018. do 24. lipnja 2019. a sve vrijeme imala je pristup internetu, uz pomoć kojeg je s NASA-inog računala obavila i neke nečasne poslove. Potom je i priznala da je na ISS-u imala uvid u bankovni račun svoje supruge, s kojom je u postupku razvoda, ali tvrdi da nije počinila nikakav prijestup. Njezin odvjetnik svemirski se snašao i tvrdi da je „samo željela biti sigurna da su obiteljske financije u redu te da na bankovnom računu ima dovoljno novca za sve troškove te brigu o dječaku“. Kaže i kako ona uopće nije bila svjesna da je Worden u međuvremenu zatražila od banke da njezinoj donedavnoj supruzi ukine pristup njezinu računu. A kada je pak Worden u banci saznala da joj se računu pristupalo s NASA-ina kompjutora, podnijela je tužbu zbog neovlaštenog pristupa bankovnom računu s NASA-ine kompjutorske mreže te optužila McClain za krađu identiteta. Njezini su roditelji poslali žalbu glavnom inspektoru u NASA-i, iz koje su odgovorili kako su „obiteljski slučajevi izuzetno teški i predstavljaju privatne probleme za sve uključene strane. Ni Anne ni mi ne želimo komentirati ovu osobnu stvar. Održavanje privatnosti je u najboljem interesu djeteta i članova obitelji koji su uključeni“. Ali, ono što je bilo nakon svega glavna tema je pravna strana počinjenog nedjela. Ili, tko je sada nadležan u slučaju McClain i Worden? Sve definira Ugovor o vanjskom svemiru iz 1967., koji u članku 8. kaže da „država potpisnica u čijem se registru nalazi predmet lansiran u svemir, zadržava jurisdikciju i kontrolu nad takvim objektom i nad svim njegovim osobljem, dok je u svemiru ili na nebeskom tijelu“. Potpisan je 1998. i Međuvladin sporazum (IGA) početkom gradnje Međunarodne svemirske stanice (ISS). Potpisale su ga zemlje uključene u megaprojekt vrijedan 100 milijardi dolara, a on regulira njihovu suradnju u svemiru. Znači, ovim će se slučajem baviti pravosudni sustav SAD-a. Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, IGA “regulira kriminal na ISS-u koji ne pogađa neku drugu državu”. No, ako kriminal počinjen na ISS-u utječe na neku drugu državu, sve se komplicira. Jer, ako u svemiru osoba iz jedne zemlje počini kazneno djelo osobi iz druge zemlje, i to na dijelu ISS-a koji pripada trećoj zemlji, sve postaje nejasno. A to je izvjesno, jer se u svemiru mijenjaju posade iz raznih zemalja.
DONIJETI PRAVILA
Sporazumom je predviđeno da će zemlje koje će biti uključene u problem zajednički naći rješenje. Možda to i vrijedi danas kada je u svemiru mali broj astronauta, ali što će se dogoditi kada se razvije svemirski turizam? I kada se kriminal ili zločin dogode isključivo u svemiru? Amerikanci, pa i drugi, nastoje što prije ostvariti trajniju nazočnost ljudi u svemiru, pa pravni stručnjaci upozoravaju kako će postupak utvrđivanja nadležnosti za kriminal u svemiru tada biti mnogo teži.Do sada u svemiru nije bilo težih kaznenih djela, ali stručnjaci upozoravaju kako je moguće nasilje, seksualno uznemiravanje, pa čak i pokušaji ubojstva i ubojstvo. Jer, ekstremni uvjeti, izolacija i skučeni prostor tijekom dugih svemirskih misija utječu na ponašanje i psihu. A nema zakona koji će posebno upravljati ponašanjem čovjeka u svemiru. Zato treba donijeti pravila prije nego što se dogodi neki strašan svemirski zločin.