Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Ranjena zvijer je najopasnija
Datum objave: 27. travnja, 2019.

Prava euforija sreće krajem ožujka - ISIL je poražen! Izgubili su i posljednja teritorijalna uporišta. Vojne snage u Siriji, koje podržava SAD, objavile su kako su osvojile i posljednji teritorij u rukama skupine Islamska država Irak i Levant - ISIL i tako uništile njezin samoprozvani "kalifat".

Slavodobitni poklič čuo se i od američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je najavio i povlačenje američkih vojnika iz Sirije i konačnu propast ISIL-a i njihovog čelnika Abu Bakr al-Baghdadija, koji se nalazi negdje u Iraku, a godine 2014. se u srednjovjekovnoj džamiji u Mosulu, jednom od najvećih iračkih gradova, proglasio kalifom. Učinio je to nakon što je ISIL, koji je svoju terorističku djelatnost započeo kao ogranak Al Qaide, osvojio velike dijelove Iraka i Sirije i uspostavio svoj režim terora. Tada su obrisali granicu između dviju država i pozvali svoje pobornike diljem svijeta da im se pridruže, stvarajući tzv. Islamsku državu sa svojom valutom, zastavom i putovnicama. Financirali su se uglavnom proizvodnjom nafte, ucjenama i krađom, posebno antikviteta i gomilali veliki kapital koji je ubrzo težio oko šest milijardi dolara. Počinili su mnoge zločine, terorističke akcije i genocid nad nekoliko manjina. Strah su širili javnim smaknućima i aukcijama porobljenih žena, a stanovništvo su kažnjavali i za najsitnije prekršaje. I kada se u svijetu već slavilo, ali i vodile polemike je li to stvarni kraj ISIL-a, najprije su poslali „poruku“ Trumpu - samoubilački napad na sjeveru Sirije na američku patrolu kada su poginula četiri američka vojnika, a još tri su ranjena. Teroristi su tim napadom htjeli Trumpu poslati poruku da njihovo uništenje nije ni blizu. A onda je svijet zaprepastio krvavi Uskrs u Šri Lanki, gdje je u crkvama i hotelima u terorističkom napadu ubijeno više od 250 ljudi. ISIL se brzo javio kako preuzima odgovornost za to stravično krvoproliće.
TERITORIJ I MOĆ
Euforija o konačnom uništenju ISIL-a je naglo splasnula, a i najveći stručnjaci i obavještajne službe počeli su se oglašavati kako je eto ISIL izgubio teritorij, ali pripadnici njegove terorističke organizacije i dalje ostaju prijetnja svijetu. Kalifat je teritorijalno nestao, ali putem interneta i dalje se poziva na islamski ustanak diljem svijeta i povratak slavne vladavine islama, kako je bilo prije 1400 godina. ISIL svakodnevno na internetu emitira golemu količinu propagandnog materijala i tako širi svoje ideje i ideologiju u svaki kutak planeta. Stručnjaci kažu kako su oni i dalje najbogatija mafijaška družba na svijetu i da drže stotine milijuna dolara u gotovini i zlatu i mogu izazvati i prave ratove. A taj novac im pomaže i u akcijama poput ove u Šri Lanki. Uz sve to američka DIA – obrambena obavještajna agencija, tvrdi kako je u Siriji ostalo mnogo više džihadista nego što je Pentagon to javno priznao. Ima ih i do 14,5 tisuća, a uz njih ISIL ima još svoju veliku skupinu militanata i u Iraku, pa se procjenjuje kako je u te dvije zemlje još itekako aktivno oko 30 tisuća terorista ISIL-a. I dalje su im vjerni pobunjenici u Afganistanu, Nigeriji i drugim zemljama, a zapadne obavještajne službe smatraju da njihovi sljedbenici planiraju nove napade. Sve to govori kako je rat protiv ISIL-a još daleko od kraja. Neki stručnjaci kažu i kako ISIL može biti u budućnosti još opasniji, jer gubitak teritorija oslobodio ih je svih mogućih troškova u svezi s pokušajima izgradnje vlastitog "kalifata", što im je sada dalo prostora da se u svom širenju zla, panike, straha i smrti usredotoče još više ili isključivo na terorističke aktivnosti. Prebacit će se na gerilski način djelovanja i sijanjem terora pokušati nanijeti što više štete svojim neprijateljima u Siriji i Iraku, ali i diljem svijeta, što nažalost uključuje i bespomoćne civile. Da i Europa treba biti budna i da se mora pripremiti za novi val terorističkih napada pristaša ISIL-a upozorava i glavni tajnik Interpola Jürgen Stock. Tu su neki ranije zatvoreni džihadisti koji se puštaju iz zatvora, zatim oni koji se vraćaju u Europu, a mnogi su i dalje nepoznati policiji i funkcioniraju kao "spavači" i samo čekaju da ih mobiliziraju. Vrlo su opasni jer su posebno obučeni na krvavim bojištima Iraka i Sirije, a sada su dobro skriveni u našem društvu. Stručnjaci iz američke obavještajne službe napominju kako postoje vrlo čvrste unutarnje i vanjske mreže ISIL-a koje su pomagale u organizaciji "spavača" zaduženih za napade po Europi. ISIL neće tek tako nestati jer postoje podaci obavještajnih službi kako je među oko 100 tisuća njihovih boraca bilo više od 31 tisuće stranih boraca. Oko pet tisuća bilo ih je iz zapadne Europe s državljanstvom neke od zemalja.
JOŠ UVIJEK JAK
Analitičari će reći kako je za razliku od Al Qaide, koja je bila zatvorena za strane borce, vođa ISIL-a Al-Baghdadi, svjestan da teritorijalno neće moći održati Islamsku državu, strateški je uključio Europljane i Amerikance, jer osim pomoći u Iraku i Siriji, oni mu u povratku kući mogu pomoći destabilizirati cijeli svijet.Uz to ISIL je ostao financijska teroristička sila sa snažnom mrežom za transfer novca, što im omogućava da zadrže lojalne i obučene borce, ali i za troškove nekih novih terorističkih napada. Eksperti kažu kako su barem 300 milijuna dolara uspjeli ponijeti sa sobom, sakriti, ili i oprati. Zato bi svijet trebao povesti bitku za financijsko uništenje ISIL-a, što nije moguće provesti ni lako ni brzo. ISIL je možda teško ranjen, ali takve su zvijeru uvijek još opasnije.