Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Čovječanstvo u novoj SF stvarnosti
Datum objave: 23. ožujka, 2019.

Oduvijek je čovjeka zanimalo što će biti sutra, što će biti u skoroj i daljnjoj budućnosti, a osobito u vrijeme galopirajućeg napretka tehnologije koju je sve teže slijediti. I koliko god se svi znanstvenici i futurolozi trudili da nam gotovo nacrtaju što će biti s nama i kako ćemo živjeti, ipak ne možemo pobjeći od misli što ju je izrekao poznati ruski znanstvenik Konstantin Ciolkovski kad je rekao: "Sve što smo znali u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ništa je u usporedbi s onim što nikada nećemo saznati."

Pa ipak, na podlozi sadašnjeg trenutka i dosega čovječanstva, mogu se s velikom sigurnošću predvidjeti mnoge stvari koje će u relativno bliskoj budućnosti olakšati život čovječanstvu. Na dobrobit ljudi na planetu utjecat će, kažu stručnjaci, revolucionarne tehnologije i promjene koje će se početi događati već ove godine, a da i ne govorimo o svim čudima koja očekuju one koji će živjeti za deset i više godina. Tako je Bill Gates, najbogatiji čovjek svijeta, koji neprestano financira razna istraživanja, dobio potvrdu relevantnih stručnjaka kako će nam neke tehnologije već ove, 2019. godine poboljšati život, posebno kada je riječ o zdravlju. Tako će prilagođena cjepiva protiv raka pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv stanica tumora. EKG uređaje nosit ćemo na zglobovima, pa će pametni satovi pratiti rad srca i dovoljno rano upozoravati na probleme. Gutat ćemo pilule s uređajima i tako obavljati biopsiju i pregledavati probavni trakt, a krvni će nas testovi moći upozoriti na prerano rođenje beba.
KAO U SERVISU
U nekim budućim godinama svijet će biti mjesto na kojem će zdravstvena zaštita biti toliko usavršena da će dijagnostički sustavi pomoći u sprječavanju smrtnih slučajeva eliminacijom ljudskih pogrešaka. Iako Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će bolesti srca, moždani udar i rak i dalje biti vodeći uzroci smrti, već do 2025. godine mnoge ranije neizlječive bolesti, kao što je rak, mogle bi postati izlječive. Kirurzi će se usavršavati na virtualnim kirurškim simulatorima umjesto na ljudima i životinjama, a minijaturni kompjutori s mikrosenzorima koji će biti na našem tijelu automatski će otkrivati i prenositi podatke o našem zdravlju. Najvećim se pak napretkom medicine u sljedećih nekoliko godina ocjenjuje što će pacijenti biti podvrgnuti genetičkom testiranju radi predviđanja rizika obolijevanja. To će testiranje vrlo precizno pokazati hoće li netko u budućnosti patiti od neke srčane mane ili dijabetesa. Znatan dio kirurgije bit će vezan na robotiku, i to u cijelom procesu - od dijagnoze i pripreme do same operacije. Glavni će biti nanokirurzi ili mikroskopski roboti koji će moći bez problema prolaziti kroz arterije kako bi skinuli suvišnu masnoću, otkrili eventualne stanice raka i istovremeno djelovali na oporavku oštećenih ili oboljelih dijelova. Već postoje prijenosni mehanizmi i mikrodijelovi promjera od samo 50 - 300 mikrona, a budući će nanostrojevi sadržavati mehanizme koji neće biti veći od molekula proteina. Vjeruje se i kako će već do 2025. godine biti moguće na neki način zamijeniti čak 95 posto dijelova ljudskog tijela, što će otvoriti vrata dolasku pravih bioničkih ljudi. Kirurgija rezervnih dijelova korištenjem životinjskih organa za ljude, predviđaju futurolozi, postat će rutinska procedura, nakon što se riješe tehnički problemi i strahovi od prenošenja životinjskih virusa.
ŠTO I GDJE JESTI
Razvoj umjetne inteligencije, iako uvijek u strahu da ne nadmaši onu ljudsku, već je donio samoupravljane automobile, koji će u budućnosti eliminirati 90 posto smrtnih slučajeva u prometu, kao i bespilotne letjelice, a već sutra - prava revolucija. Slijetanje aviona moglo bi biti tako jednostavno da pilot kaže - pripremi slijetanje, a letjelica bi obavila sav posao sama, a možda neće ni trebati pilota u zrakoplovu. Bespilotne letjelice dostavljat će hranu, pisma, pakete... A uz sve to nije daleko dan kada ćemo svi moći jednostavno razgovarati sa strojevima ili pritisnuti gumb kako bi stroj inteligentnije obavio posao, zapravo sve kontrolirati mislima. Čeka na nas budućnost u kojoj ćemo živjeti u tzv. pametnim gradovima i stanovima kojima će upravljati umjetna inteligencija. I prehranu ćemo rješavati na posve drukčiji način, jer ćemo koristiti uređaje izravno povezane s našim DNK-om, a oni će nas upućivati što bismo trebali jesti tog dana. Uređaje ćemo koristiti i u kuhinji i u trgovinama te ćemo na temelju njihove analize birati namirnice. Već za pet godina neće biti potrebno na internetu tražiti gdje nešto "naj" pojesti, jer sustav će prepoznavati gdje smo, što trebamo i želimo jesti, s kim smo i koliko novca imamo na raspolaganju. A kad smo kod novca, trendovi pokazuju kako je korištenje gotovine u padu i sigurno će nestati iz društva. Najnovija tehnologija omogućit će pametan novac. To će biti novac koji odražava vrijednosti zajednica koje su ga proizvele. Budući novac znat će gdje je, tko ga koristi i za što su ga koristili.Umjetna inteligencija ide tako daleko da se razvija i niz sustavu za razne obrane od propasti čovječanstva i osigura preživljavanje, pa ćemo do 2025. imati i uglednu instituciju – asteroidnu stražu, sa zadatkom da preusmjeri sve što bi moglo pasti na Zemlju. I što još reći? Možda onu Lava Tolstoja: "Vrijeme je iza nas, vrijeme je pred nama, a čim počneš duže misliti o onome što je bilo ili o onome što će biti, odmah gubiš ono što je glavno - istinski život u sadašnjosti."