Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Brexit: Od apsurda do “sudnjeg dana”
Datum objave: 16. ožujka, 2019.

Drama, natezanje i zatezanje, gotovo kaos u Velikoj Britaniji oko Brexita ili konačnog zbogom Europskoj uniji. "Vratimo kontrolu", uzvikivali su oni političari koji su zagovarali odlazak iz EU-a te uvjeravali da će do Brexita doći 29. ožujka 2019. u 23 sata prema lokalnom vremenu, a sada je pravo pitanje - tko to ima i kakvu kontrolu? Premijerka May trpi gotovo ponižavajuće poraze, a Brexit razara i najjače stranke. Dva je puta odbijen njezin plan o izlasku sa sporazumom. Na stolu je bilo i pokretanje drugog referenduma s opcijom ostanka u EU-u, ali prijedlog nije prošao. Prošao je samo prijedlog o odgodi.

To znači da Velika Britanija vjerojatno neće napustiti EU 29. ožujka, ali je i dalje na tračnicama koje vode k izlasku. Trakavica ide dalje pa se sljedeći tjedan očekuje novo glasanje za odgodu do 30. lipnja. Glasanje se mora održati do 20. ožujka jer dan poslije počinje europski summit. Ako Parlament kaže "ne" sporazumu premijerke s Bruxellesom, na kojemu se radilo dvije godine, a neki zastupnici misle kako on ne pruža čisti razlaz s EU-om, Britanija će morati tražiti dulju odgodu. A to tek valja izglasati. A premijerka May, koja nikad nije imala niži rejting, tek desetak dana prije službenog datuma britanskog izlaska iz EU-a prijeti dugom odgodom kako bi pobornike Brexita među svojim konzervativcima nagovorila da napokon prihvate njezin sporazum. Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, već je pozvao članice EU-a da podrže dugu odgodu Brexita, ako Britanija to zatraži, pod uvjetom da London promijeni "strategiju". Tusk ima, navodno, na umu odgodu od najmanje godinu dana. Uza sve to ide i poruka kako EU nema što novo ponuditi Londonu te da zastoj valja rješavati u Britaniji.
POLITIČKI POTRESI
I opet su na stolu samo dva načina da se napusti EU – sa sporazumom ili bez njega. A duboke su podjele među zastupnicima, što su pokazale i sve dosadašnje kaotične sjednice Parlamenta. Naime, sukobljene strane sada nastoje i ponešto oteti za sebe, pa neki zastupnici zazivaju i prijevremene izbore. Neki britanski konzervativci izlaze iz članstva te stranke, a mogli bi se pridružiti grupi neovisnih zastupnika koja okuplja odmetnute parlamentarce iz redova Laburističke, ali i Konzervativne stranke koji ne mogu podržati vladu koja pristaje na izlazak iz EU-a bez dogovora i vuče zemlju u "tvrdi Brexit". Ta bi grupa, čiji predstavnici neprestano ističu da su zabrinuti za sudbinu Ujedinjenog Kraljevstva ako dođe do Brexita bez dogovora s EU-om, mogla postati jezgra neke nove političke formacija koja je u velikoj mjeri u stanju promijeniti odnose na britanskoj političkoj sceni. A odluka premijerke May da sporazum o razlazu i treći put stavi na glasanje vjerojatno će izazvati gnjev među mnogim drugim zastupnicima, jer ga oni odavno smatraju "mrtvim". Ali May im poručuje kako će EU podržati kratku odgodu samo ako zastupnici pristanu na njezin sporazum. Bez toga odgoda bi mogla biti dulja, pa je moguće i da će Britanci morati na europske izbore u svibnju. Upozorila je i kako to ne bi bilo ispravno, ali i naglasila kako se Parlament mora nositi s posljedicama odluka koje donosi. Valja i reći kako na bilo kakvu odluku o odgodi Brexita mora pristati svih 27 članica EU-a. Trakavica u Londonu izazvala je i određeni nemir i zabrinutost u Bruxellesu, iz kojeg poručuju kako im nemaju što novo ponuditi. Jer, kažu, EU je učinio sve u svojoj moći, a zastoj do kojeg je došlo može se isključivo riješiti u Velikoj Britaniji, te da do novih pregovora neće doći. "Ako Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje želi napustiti EU, ako je uređeni izlazak i dalje volja Britanije, onda je sporazum koji smo pregovarali godinu i pol s vladom Therese May jedini mogući dogovor i ostat će jedini mogući dogovor", poruka je iz EU-a.Za to vrijeme zemljom se širi strah gotovo sudnjeg dana jer bi izlazak iz EU-a bez sporazuma donio ekonomski šok koji bi imao dalekosežne posljedice. Građani strahuju da će izlazak iz EU-a donijeti probleme u opskrbi, pa i nestašicu nekih namirnica, više cijene, režim viza, pa nije ni čudno što je sve više Britanaca koji su zatražili i državljanstva zemalja u EU-a. Koliki je strah govori i to što sve bolje ide kompaniji koja prodaje "Brexit box" - paket za preživljavanje u kojemu je 60 obroka glavnog jela, 48 porcija mesa, filtar za vodu i tekućina za potpalu. Pad vrijednosti funte, povećanje carina i nove sigurnosne kontrole mogli bi drastično povećati cijene hrane. Teret tih poskupljenja bit će svaljen na potrošače. Cijena mesa mogla bi se udvostručiti, a cijene mlijeka i mliječnih proizvoda povećati za 50 posto.
PREMJEŠTANJE BIZNISA
Počele su iz zemlje bježati i kompanije. Njih oko 250 pregovara s nizozemskom vladom o premještanju biznisa u tu članicu EU-a, a prema kompanijama na Otoku koje razmišljaju o odlasku na kontinent s ponudama su krenuli Luksemburg, Irska, Francuska, Belgija… Gospodarstvenici, trgovci, proizvođači plaše se ozbiljnih problema na granici - pojačane carinske i sanitarne kontrole, što će izazvati duge kolone i zastoje, pogotovo u lukama. To će donijeti probleme u opskrbi. Agencija za kreditni rejting Fitch najavila je da će spustiti kreditni rejting jer će kaotično odvajanje od EU-a zasigurno rezultirati padom gospodarskog rasta. Zbog svega toga ne čudi što se mnogi tresu zbog Brexita, a najviše onaj tko je za sve najmanje kriv - običan građanin koji će sve to platiti.