Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Strah i nada u godini velikih iščekivanja
Datum objave: 5. siječnja, 2019.

Oduvijek je čovjek težio za spoznajom što će biti sutra, što donosi novi dan, nova godina. U svemu tome uvijek su bili nada, ali i strah. Zato nije čudno što se cijeli svijet i sada pita što donosi ova nova, 2019. godina? Hoćemo li broditi u miru, živjeti sigurnije i bolje? No gledamo li sve moguće analize, prognoze, procjene, ali i proročanstva, što dolaze iz raznih izvora, svijet se ne može baš nadati nečem lijepom.

Na stolu su mnoge nedaće, ali i izazovi na planetu koji je bremenit problemima za koje je teško pronaći uvijek i na vrijeme pravo rješenje. Zato valja, i ne bez razloga, strahovati od nekih prognoza, pa makar se te grozne stvari za svijet spominju u tragovima. A stručnjaci svih mogućih profila češće najavljuju ono što čovječanstvu prijeti poput mača nad glavom, negoli idiličnu i ružičastu sutrašnjicu u kojoj ćemo ostvarivati manje ili veće snove. Kada se listaju zastrašujuće prijetnje u 2019. godini, govori se o terorizmu i velikom povratku i opasnosti od Al Kaide, koji će za napade koristiti dronove krcate eksplozivom i napadati zračne luke i zrakoplove. Spominje se i mogući nuklearni "hladni rat" SAD-a i Rusije, kao i to da bi Trumpovo povlačenje iz Sirije moglo dovesti opet do rasta tzv. Islamske države i uništenja Damaska, a prema knjizi proroka Izaije uništenje tog grada početak je smaka svijeta. O stravičnom Trećem svjetskom ratu govori poznati prorok Nostradamus. A Europsku uniju, koja nam je najbliža, očekuje jačanje euroskeptika, pokušaj destabilizacije i njezina rušenja.
TRUMP vs. PUTIN
Kad se poslože loše karte, opet će sudbinu svijeta određivati velike sile u politički ipak nepredvidivoj 2019. godini, jer i svjetski analitičari za Bloomberg economics upozoravaju kako je na planetu na sceni trend burnih političkih događanja, velika nejednakost u prihodima zemalja, snažan val tehnoloških promjena, pa i sukob civilizacija. Zato se upozorava na vrlo ozbiljnu situaciju u nekoliko područja - daljnja utrka u naoružanju, eksplozija trgovinskog rata, odnosi SAD-a, Rusije i Kine, kao i potencijalni ratni sukobi u svijetu. Podsjetimo, Rusija ima na stolu promjene Sporazuma nuklearnog oružja srednjeg dometa iz 1987., a Trump čeka odgovor do kraja veljače. Sporazum je imao za cilj uništenje raketa srednjeg dometa koje su prijetile sigurnosti, a veliki broj ih ima Kina koja nije potpisnik sporazuma. Ako Putin ne pristane, SAD izlazi iz sporazuma, a Rusija bi mogla te zabranjene rakete usmjeriti na Europu, što bi dovelo do nove krize, utrke u naoružanju, reakcije NATO-a i EU-a. Dodajmo prethodne nesuglasice i sankcije Rusiji, pa sve to može dovesti do opasnih napetosti između SAD-a i Rusije. Analitičari tvrde kako je nakon trgovinskog rata između Amerike i Kine moguć sličan rat Amerike i Europe. Do kraja veljače agencija vlade SAD-a donosi odluku jesu li uvezeni automobili sigurnosna prijetnja zemlji, a ako je odgovor "da", moglo bi doći do visokih carina, pa bi stradala europska automobilska industrija. I eto trgovinskog rata Amerike i Europe. Kad smo kod još opasnijih ratova, američke sankcije Iranu, tvrde analitičari, mogle bi erumpirati i opet pokrenuti nuklearna naoružanja. S oprezom se gleda i na ljubav Trumpa i Kim Jong-una, ali i sa strahom ako se obnove napetosti, a u tom je loncu i potencijalna obnova sukoba Rusije i Ukrajine. Moglo bi biti napetosti na Balkanu između Rusije i NATO-a, u nama susjednoj BiH na primjer, jer Putin baš nije sretan što će se NATO širiti na Balkanu i gurati Rusiju s tog područja.
BITKA ZA UNIJU
O ratu govori i Nostradamus, koji najavljuje Treći svjetski rat u ovoj godini, koji će trajati 30 godina. Europu će pogoditi strašne, razorne poplave, dok će Sjeverna Amerika biti na udaru potresa. Na Bliskom istoku porast će terorizam i religijski ekstremizam, proriče Nostradamus u svojoj knjizi. Iako je dosta toga i pogodio, nadajmo se kako ovaj put nije u pravu. Problemi nas i bez njega čekaju u EU-u koji je u godinu ušao bremenit problemima. Na Dan Europe, 9. svibnja, održat će se summit u Rumunjskoj, nakon Brexita i dva tjedna prije izbora za Europski parlament. Za 27 je članica pitanje novog povjerenja u budućnost EU-a s pet opcija – održati postojeće stanje, EU samo kao jedinstveno tržište, EU s više brzina, EU s manje ovlasti, ali efikasniji i EU koji će raditi zajedno na još više područja. Ali prije toga valja se nositi s jačanjem populističkih pokreta i nacionalista i u tom kontekstu dobro pripremiti izbore za Europski parlament kako oni ne bi dobili veći broj glasova i ugrozili EU.Na plećima EU-a je i veliki problem Brexit, koji unosi nemir i nesigurnost jer se još uvijek ne može reći kako će završiti. Ne može se sa sigurnošću reći hoće li na kraju zastupnici parlamenta uopće glasati za dogovor premijerke Therese May s Europskom unijom. Analitičari upozoravaju i na mogući novi problem s Grčkom koji bi u najgorem scenariju mogao dovesti čak i do rušenja eura. Svi ti problemi koji nas čekaju u ovoj godini toliko su teški da je bolje i ne spominjati smak svijeta. Možda se radije okrenuti onom ovaj put optimističnom Nostradamusu kako će baš 2019. godine znanstvenici izmisliti lijek koji će nam omogućiti da živimo čak 200 godina. Zato nećemo ni Treći svjetski rat, a ni smak svijeta.