Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Je li moguć pakao robotske apokalipse?
Datum objave: 3. ožujka, 2018.

Jedino čega se trebamo plašiti je strah, reče davno Franklin Roosevelt. A čovječanstvo je duboko u strahu. Riječ je o strahu od “običnih” robota i sve savršenije umjetne inteligencije. Jer, roboti će nas polako sve više izbacivati s posla, a stručnjaci tvrde kako bi nam već do 2035. robotizacija, digitalizacija i automatizacija mogle uzeti čak 47 posto radnih mjesta. Prvo će čovjek postati višak u poslovima transporta, logistike, distribucije, maloprodaje, proizvodnje, poljoprivrede, građevine...

Iz redova znanstvenika, njih čak 350, čuje se kako će umjetna inteligencija preuzeti prijevode s jezika do 2024. godine. Do 2049. mogli bi već pisati bestselere i postati popularni pisci. Vozit će kamione do 2027. i preuzeti posao u prodavaonicama do 2031. Do 2053. godine operirat će pacijente u bolnicama, a do 2060. ta će tehnološka stvorenja biti i bolja u operacijama od ljudi. Međutim, znanstvenici također upozoravaju na činjenicu kako se ni jedna zemlja ne priprema niti je spremna za pravi cunami svih mogućih promjena koje s narastajućom robotizacijom i guranjem čovjeka u drugi plan ubrzano dolaze. A tu je i još veća i vrlo ozbiljna prijetnja suvremenom čovjeku, a to je umjetna inteligencija, koja je dobra dok služi čovjeku, ali i stravično opasna kada izmakne kontroli. Kada neće čovjeku samo otimati radna mjesta, nego će mu i otvoreno raditi o glavi. Da je tome tako spomenimo samo dva zvučna imena. Stephen Hawking, poznati britanski teoretski fizičar, tako kaže da bi umjetna inteligencija mogla uništiti ljudsku rasu, dok Elon Musk, južnoafrički izumitelj i investitor, donira milijune dolara kako bi osigurao da nas roboti ne pobiju.

ROBOTI UBOJICE

A mogu li nas pobiti? Je li moguća robotska apokalipsa? Poznate tvrtke koje se bave zaštitom već su poslale upozorenje svijetu da bi roboti, pa i ovi koji su već na tržištu, mogli napadati ljude, provaljivati u kuće i izazivati kaos na mnogim mjestima. Znanstvenici pak kažu da je vrlo lako hakirati robota i natjerati ga da čini zlo. Razvoj ide toliko brzo da će umjetna inteligencija omogućiti vrlo precizne i složene kibernetičke i fizičke napade na pojedine osobe, grupe i institucije. Već u sljedećem desetljeću javit će se problemi sa znatnim rastom kibernetičkog kriminala i uporabom dronova. Naime, razni kriminalci i zločinci moći će koristiti umjetnu inteligenciju za svoju korist, pa će kibernetičko-fizičke sustave prerađivati i uporabiti za zločinačke aktivnosti. Jer, komercijalni dronovi u rukama kriminalaca mogu biti oružje kojim će napadati ljude i skupine. Nažalost, tu su i roboti ubojice, u svijetu poznati pod akronimom LAWS. Već za nekoliko godina roboti za rat postat će stvarnost, jer je tehnologija u području smrtonosnih automatskih strojeva otišla silno daleko. Svijet se pokušao organizirati i staviti to pod nadzor, ali bez uspjeha, pa na LAWS-ima debelo rade SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Izrael. A roboti će biti jači i ubojitiji od vojnika, jer samo jedan robot ubojica zamijenit će i tisuću vojnika! Uz to, ti samostalno djelujući strojevi za ubijanje već su pred vratima. Takvi autonomni sustavi za ubijanje mogli bi zaprijetiti stabilnosti svijeta i opstanku čovječanstva. Opseg i brzina ratovanja takvim robotskim sustavima nešto je što nadilazi sve ljudske zamisli, pa i u mašti.

Nije stoga čudno što znanstvenici upozoravaju da bi sve moglo dovesti do treće revolucije u ratovanju pa traže zabranu ili bar ograničenje uporabe strojeva za ubijanje jer bi posljedice bile nesagledive i vode k samouništenju. Naime, sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti. Usto, sve više autonomnih sustava oružja prati i rizik gubitka smislenog ljudskog nadzora, što sa sobom donosi niz opasnosti. Čak 116 svjetskih stručnjaka za robotiku pozvalo je Ujedinjene narode da poduzmu akciju kako bi spriječili razvoj “robota ubojica”, te da se zabrani korištenje umjetne inteligencije kod oružja. Predložili su i da se takva tehnologija upiše na popis oružja zabranjenog prema UN-ovoj konvenciji o određenom konvencionalnom naoružanju.

SAMI ĆE ODLUČIVATI

Ali, svjetske sile ne odustaju. “Onaj tko bude vladao automatskim strojevima budućnosti, vladat će svijetom”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, a Rusija već dugo razvija tenkove s robotima kao vozačima. Amerikanci razvijaju robotsku podmornicu koja može mjesecima patrolirati podmorjem, Britanci rade na bespilotnoj letjelici, koja bi trebala nositi interkontinentalne rakete zrak-zrak i zrak-zemlja. Naravno, ima toga mnogo više, ali se ovim primjerima operira u javnosti. Strah postaje veći ako se zna kako američka vojska radi na dronovima koji mogu pratiti i ubiti metu bez ljudske intervencije. Roboti, koji su u razvoju nazvani smrtonosnim oružanim sustavima, koriste umjetnu inteligenciju da bi mogli odrediti koga ubiti. A dopustiti strojevima da odabiru koga ubiti, uz sve strahote, upozoravaju znanstvenici, ruši i temeljna načela ljudskog dostojanstva. No, možda na kraju sve spase ipak roboti, ali roboti vođe...