Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Naši hrvatski Nostradamusi
Datum objave: 29. kolovoza, 2015.

Nostradamusi svih boja, babe Vange i svi mogući i nemogući proroci i vidjeoci već se mjesecima na hrvatskoj političkoj sceni natječu u odgonetavanju velike zagonetke - kada će biti parlamentarni izbori. Glupo licitiranje s datumima, zločesta šutnja i špekulacije vladajućih te veliko nestrpljenje i grčevita nervoza oporbe dižu tenzije u Hrvata i hrvatskih građana kao da će ti izbori nešto veliko i bitno promijeniti u zemlji koja se na mnogim područjima bitnim za život dostojan čovjeka sunovratila u ponor. Ali, neki misle kako je dobro igrati se sa živcima i svim mogućim jadima hrvatskog čovjeka, pa “znaju” da izbore valja raspisati sada ili onda, prije ili poslije, sve od rujna ove pa do veljače sljedeće godine.

Iz mađioničarske vreće tako iskaču svi mogući datumi, pa i šaljivi poput onih proroka koji kažu da će izbori biti 14. veljače, na Valentinovo sljedeće godine, pa bi se Kukuriku koalicija mogla zvati Koalicija srdaca. U toj sveopćoj nervozi u licitiranju datuma nostradamuski se poigrao i Vladimir Šeks, posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja. I on ima svoj datum prema kojem je krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora 6. prosinca ove godine. Najavio je i da će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi spomenuti posljednji zadani ustavni rok. Šeks se najvjerojatnije držao one krilatice kritičara Georgea Jeana Nathana da je “nevolja s političarima u tome što previše govore, premalo slušaju i uopće ne stižu misliti”, pa je izazvao pravu salvu ozbiljnih kritika, ali i šala na svoj račun. U svojoj baba Vanga providnosti i pokušaju njemu svojstvenoj samodopadnosti uvalio je u nevolju i samu predsjednicu provocirajući eventualni novi nepotrebni konflikt između nje i Sabora. A sve sa željom da pobudi sumnju kod dijela birača, kako kaže Sanja Barić, profesorica ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Rijeci. Jer stvari su posve jasne. Sabor je konstituiran 22. prosinca 2011. Po Ustavu mandat mu traje četiri godine. Ustav propisuje da se izbori moraju održati najkasnije 60 dana od isteka mandata Sabora, pa je krajnji rok za održavanje izbora 20. veljače! Naravno, Sabor se i sam može raspustiti prije isteka mandata. Ali, o tome odlučuje jedino Sabor. Predsjednica nema ustavnu mogućnost raspisati izbore prije nego što se Sabor raspusti. “To bi bilo kršenje Ustava, jer je predsjednica vezana raspuštanjem ili istekom mandata Sabora. Tek tada se aktivira ovlast po kojoj određuje datum izbora, ali i tada je ograničena rokovima”, jasan je ustavni stručnjak Mato Palić, s osječkog Pravnog fakulteta. Izbore je moguće održati i dok još Sabor zasjeda, ako se tako dogovore parlamentarne stranke, čitaj vladajući, i predsjednica. A tu ključeve drži Milanović. Naravno, kada bi Sabor ranije donio odluku o raspuštanju, onda teče rok od 60 dana za izbore. To je jasno i vidljivo iz tumačenja Ustavnog suda iz 2010. Mandat Saboru traje četiri godine, i on ne istječe 6. prosinca. U zemlji nije ni izvanredno stanje, a ustavni stručnjaci upozoravaju i da bi Šeksovo “proročanstvo” ugrozilo i novi izborni zakon. Po njemu će se prvi put na izborima primijeniti preferencijalno glasovanje i tzv. ženska kvota. Jer, donesen je u veljači, a izborna se pravila ne smiju mijenjati u izbornoj godini.

Pitanje je sada hoće li se predsjednica Grabar Kitarović zahvaliti Vladimiru Šeksu u svom stilu i svojim stavom, koji je nedavno u pismu iznijela predsjedniku Sabora Josipu Leki, da je “Hrvatskoj uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom”. Ili je politika samo vještina da se laže u pravi čas, kao što reče slavni Voltaire. A što se izbora u Hrvatskoj tiče, uvijek ista sapunica, prema kojoj svaka vladajuća većina u Saboru Hrvatske, u kojoj datum redovitih parlamentarnih izbora nije fiksiran, može manipulirati datumom izbora. Zato i Milanović kalkulira s datumom izbora i vlastitim rejtingom. A zašto i ne bi. Vlast je slast. I oni koji su u oporbi činili su i činit će isto. Jer, i to je Hrvatska.