Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Rasprodaja morala u domaćoj političkoj trgovini
Datum objave: 13. rujna, 2014.

Uglavnom nigdje na svijetu ne cvjetaju političke trgovine i prave rasprodaje morala u politici kao u Hrvatskoj. Gotovo od njezina novog postanka. Zapravo sve se partijski crveni od stida, svatko može kupiti svakog, a vlastiti obraz, savjest i etika utopili su se u kaljuži sa samo jednim ciljem - osvojiti vlast i udobnu fotelju. Opsjednutost vlašću postaje opasna zarazna bolest. I zato, kao u nekom lovačkom društvu mnogo prije utrke za nekom divljači, ovdje je u jeku politički lov na što bolje udavače i ženike. I nitko, baš nitko, od onih koji su bar jednom zakoračili u tu berićetnu lovačku družinu ne želi odustati, pošteno reći ovom narodu kako nije uspio, da je prošlo njegovo vrijeme ili da treba prepustiti mjesto novim stručnim ljudima. Radije na svoja pleća, na društvo u rasulu ili na pleća neke minorne strančice stave tablu “Prodajem se” ili “Rasprodaja”.

Eto, Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, neće lustrirati Darinka Kosora, nekada šefa Saveza socijalističke omladine Grada Zagreba, a sada prvaka minornog HSLS-a, koji se pogubio na ulicama i rotorima u skretanju od desnog do lijevog. Karamarko i Kosor sklopili su “životno partnerstvo”, pa će zajedno u osvajanje vlasti u Hrvatskoj. Zaboravio je Karamarko kako je Kosor pljuvao po HDZ-u. Da podsjetim, kad je HDZ tražio ukidanje imuniteta tadašnjem SDP-ovom zastupniku Željku Jovanoviću, Kosor je jasno poručio: “Ukidanje imuniteta za verbalni delikt vraća nas u komunizam. HDZ nas vraća u komunizam svojim odlukama...”. Možda je zato Karamarko pri potpisivanju nove koalicije zapravo prizemljio i ponizio Kosora kada je rekao da bi HDZ na idućim izborima sigurno pobijedio i bez koalicije s HSLS-om. Još jedan dokaz kako moral i politika u nas već dugo ne idu zajedno. Valja k tome reći i kako je Kosor u Zagrebu u koaliciji s Milanom Bandićem te je zato dobio mjesto predsjednika Gradske skupštine Zagreba. Valjda zato što je o Bandiću izjavljivao: “Bila bi tragedija da Bandić postane predsjednik države jer ga znam budući da sam radio s njim”. Da, zna ga, jer je Kosor bio dogradonačelnik u prvom Bandićevom mandatu, i to za gospodarstvo. Kad se samo sjetim kako je tom HSLS-u pripadao i genij Vlado Gotovac, moralna i svaka druga vertikala, čovjek koji je mnogo toga sveo na četiri riječi: Istina. Pravda. Vječnost. Sloboda.

Morala nema. Istina je postala laž, pravda uglavnom nepravda, a bez toga je nemoguće do vječnosti i prave slobode. U vječnost želi i Radimir Čačić, i to pod svaku cijenu. Otkako ga je Vesna Pusić izbacila iz HNS-a, pa je izišao iz zatvora, s novom strankom želi opet na vlast. Eto, pristao bi i da mu šefica bude Mirela Holy, jer kaže: “Uvijek sam imao na umu da je sustav izvršne vlasti nešto što pretpostavlja timski rad”. A nema tako davno da je baš s Holy bio u ratu, da su pale teške riječi, pa je Čačić i rekao: “Zbog njezina bahata ponašanja i svih afera koje su vezane uz nju logično je očekivati da će SDP izgubiti sljedeće izbore”. Moral, naravno, ne postoji. Važno je dočepati se vlasti, uz obećanja koja brzo postaju laž.

Lov i trgovina naravno ne prestaju. SDP će sigurno sve učiniti da uz njih bude “odbjegla” Holy sa sve tvrđim OraH-om. SDP bi i s Čačićem, ako prođe, ali je Čačić rekao da bi i s HDZ-om, pa bi se mogao dogoditi i politički kupleraj da zajedno sjede HNS-ovci i Čačićevi reformisti na lijevoj ili desnoj strani. Koga briga za moral? Laburisti, nakon odlaska Lesara i raskola na liniji Vukšić - Tireli, neće ostati isti i tko zna s kim će tko trgovati i plesati. HDZ sve čini da oslabi Savez za Hrvatsku, pa trguje s malim desnim strankama. Tko će se prodati, vidjet ćemo. HDZ bi rado i s HDSSB-om, ali se to čini nemogućom misijom. Želi pod svoje okrilje i listu Milana Bandića. Milan Kujundžić i Hrvatska zora još su kao stijena, hoće biti svoji. Ali politička trgovina i dalje je otvorena i u njoj se može kupiti sve, i to na rasprodaji. Samo valja na vrijeme istaknuti cijenu i pljunuti u vlastiti obraz.