Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Prgomet opet “izazvao” Karamarka
Datum objave: 30. kolovoza, 2014.

Kad važni partijski drugovi ne razgovaraju mjesecima onda se uvijek opasno zakuha u stranačkom loncu i pod pritiskom one silovitije pare netko leti. Još su nam u sjećanju prizori “rata” između SDP-ovih ratnika Slavka Linića i njegovog šefa premijera Zorana Milanovića. Znamo, letio je Linić. A sada se zakuhalo u HDZ-ovu loncu. Iskočio je po tko zna koji put ugledni liječnik Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, ali ovaj put javno objavljenim pismom koje je još prije nekoliko mjeseci adresirao na svog šefa Tomislava Karamarka, s kojim je, kako tvrdi, zadnji put službeno razgovarao u kolovozu 2012. godine.

Znači, najbliži suradnici u najjačoj oporbenoj stranci ne razgovaraju pune dvije godine! U pismu Prgomet uglavnom ukazuje na njegovo marginaliziranje, pozivajući se i na to da se članovi stranke “pitaju kako je moguće da se zamjenik predsjednika stranke ne obrati članovima porukom na gotovo ni jednom skupu stranke... Takvi postupci su protokolarno neprihvatljivi i ujedno šalju politički štetnu poruku po sve nas... Ako držite kako oko mojeg angažmana postoje nekakve zapreke ili problemi, tražim objašnjenje”. Pismo se pojavilo tek koji dan nakon što je Prgomet kritizirao premijera Milanovića, ali i svog šefa Karamarka, jer ne razumiju želje birača za uvođenjem preferencijalnog glasanja u izborni sustav. Iako su se pojavile sve moguće špekulacije o tome tko je poslao pismo i zašto baš sada, čeka se uprizorenje Karamarka, jer sukob između njega i Prgometa zakuhan je još na stranačkim izborima kada je Prgomet u svibnju 2012. izabran za zamjenika predsjednika HDZ-a, a da nije bio na Karamarkovu “papiru”. Porazio je Antu Sanadera. Uz to, Prgomet je bio dio ekipe Milana Kujundžića koji se kandidirao za predsjednika HDZ-a, ali je u drugom krugu izgubio od Karamarka. Kujundžić je potom napustio stranku i osnovao Hrvatsku zoru - stranku naroda, dok je Prgomet ostao u HDZ-u. Ostao, ali je “ušutkivan”, izguran iz fotelje, otrpio udarce i kritike. Šest mjeseci po njegovom izboru Dubravka Šuica javno ga je prozvala zecom iz SDP-ova šešira. Prgomet je komentirao slučaj Milijana Brkića Vase, glavnog tajnika HDZ-a, koji je prepisao svoj diplomski rad, rekavši da bi u slučaju da se njemu utvrdi plagiranje diplomskog rada sam otišao iz stranke. Čuveni Vaso, na čijim je krilima i uzletio Karamarko, šutio je kao i njegov šef, ali se Prgometa dohvatila Šuica. Na te “grijehe” nadovezalo se i njegovo protivljenje stegovnom postupku protiv Jadranke Kosor, jer su on i Davor Stier, donedavni međunarodni tajnik HDZ-a, koji je u nemilosti stranke otkako je surađivao s Toninom Piculom iz SDP-a, bili jedini protiv isključenja Kosor iz stranke.

Karamarko još šuti, a ima debelih razloga hitno staviti točku na sada već “slučaj” Prgomet. Najprije, Prgomet je u očima nekih članova HDZ-a bio najozbiljniji kandidat stranke za predsjednika države, potom Prgomet s razlogom, kao zamjenik Karamarka, želi svoj dio kolača u javnosti i promidžbi, želi uhvatiti neko mjesto i u budućoj slagalici liste za izbore. Prgomet je i za princip glasanja za šefa stranke po sistemu jedan član - jedan glas. Od toga ne misli odustati. Želi daljnju demokratizaciju stranke, stalno govori o potrebi da se stranka okrene budućnosti. Njegov pak šef, bar prema najavama, misli drukčije, jer jedna od njegovih zadnjih izjava glasi: “Kad HDZ dođe na vlast, najprije ćemo napraviti lustraciju. Onda ćemo tog zločinca Tita protjerati sa svih ulica i trgova u Hrvatskoj i ono najvažnije, moramo konačno srediti hrvatsko školstvo. A ne kao danas, da nam neki nazovipovjesničari pišu povijest onako kako njima odgovara...”. Ne znamo hoće li to povjesničar Karamarko sam pisati nove udžbenike, ili će oni biti pisani prema njegovoj direktivi. Ali, Karamarko ne zna ni što o svemu tome misli njegov legalno izabran zamjenik Prgomet, kao ni njegova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović. Naime, i Prgomet i Grabar Kitarović uglavnom govore o budućnosti. Nekome će letjeti “perje”.