Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Umjerenost, tolerancija, ili maskiranje?
Datum objave: 23. kolovoza, 2014.

Svi oni koji su bili nervozni jer je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, šutjela, sada mogu čitati i slušati njezine izjave kao na tekućoj traci. Utrka za fotelju na Pantovčaku zapravo je i službeno započela. I što nam poručuje gospođa koja je donedavno šutjela i umjesto koje je govorio šef Tomislav Karamarko? Prema onome što govori i na prvi su pogled vidljive razlike između nje i Karamarkovog HDZ-a, kojeg on gura sve više udesno. I ne samo izjavom poput: “Moj je svjetonazor moderni konzervativizam, vjernica sam i obitelj je temelj moga života”, do jučer samozatajna dama, za koju se činilo da ju politika uopće ne zanima, predstavlja se doista konzervativkom i to vrlo umjerenom, tolerantnom i odmjerenom.

O tome svjedoče gotovo sve njezine izjave, osim kada ispaljuje svoje strjelice izravno na predsjednika Josipovića. Jer Grabar Kitarović trči utrku i zajedno s homoseksualcima, jer kaže da na njih gleda “kao na susjede i prijatelje i smatram da većina njih ne želi da ih se tako obilježava. Oni su građani, a jedina manjina koju priznajem jest čovjek pojedinac”. Ne zna se doduše što o tome misle u HDZ-u, stranci koja ju želi na Pantovčaku, kao ni njezin šef Karamarko, jer na tu skupinu uopće ne gledaju prijateljski. Naprotiv. Zanimljivo je i to kako nakon tih prijateljskih izjava prema homoseksualcima šute svi oni koji bi se vjerojatno javili da nije u pitanju kandidatkinja HDZ-a. Prije svega šuti Crkva, a potom i cijela Udruga “U ime obitelji”, zajedno sa Željkom Markić, koji su prošle godine proveli referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca. Ili je možda šutnja zlato, jer još uvijek je riječ o mjerkanju, preslagivanju i traženju dobrih udavača, a špekulira se i dalje kako bi Željka Markić mogla i sama u utrku za Pantovčak. To najavljuje i predsjednik Hrvatske zore Milan Kujundžić, koji je prema mnogim anketama na trećem mjestu, odmah iza predsjednika Josipovića i gospođe Grabar Kitarović. I u središnjici HDZ-a trenutačno je šutnja kada je riječ o istupima i izjavama njihove kandidatkinje. Samo, pitanje je do kada će Karamarko i društvo tolerirati njezine “umivene” nastupe koji u sadržaju gube i stranačku boju i radikalizam. I hoće li Karamarko podnijeti da jedna uglađena gospođa iz njegovog HDZ-a pokušava finoćom i lijepim manirama nadmašiti u popularnosti i njega samoga. Vidjeli smo već kako žestoko uzvraća vođa na primjeru bivše premijerke Jadranke Kosor, koju je “ljubio” i slavio, koja mu je uručila i povratničku stranačku knjižicu, a on ju je potom šutnuo iz HDZ-a. Ili je možda u potaji neki dogovor po kojem će Karamarko za gospođu Grabar Kitarović držati na okupu žustru desnicu, a ona će na svoj šarm, umjerenost i finoću pokušati oteti što više birača nekog kultiviranijeg centra, koji bježe od svakog ekstremizma i koji su naklonjeni Josipoviću. Zato gospođa Grabar Kitarović sve češće izgovara rečenice koje su bliže onima što ih izgovara aktualni predsjednik nego doktrini stranke koja ju podržava. Naravno, nastavi li tako i dalje kandidatkinja HDZ-a riskira da ju dio birača ocijeni neuvjerljivom, ili debelo maskiranom. Ili možda, govoreći o tome kako će kampanja biti ne samo prljava nego i podla, Grabar Kitarović najavljuje jače skretanje udesno, što bi značilo mnogo više poruka koje dolaze iz središnjice HDZ-a.

Budući smo svi generali nakon bitke pa možemo govoriti ovako ili onako nakon što se srušio MiG, pa i o ćirilici u Vukovaru nakon odluke Ustavnog suda, bit će zanimljivo čuti što HDZ-ova pretendentica misli, primjerice o lustraciji. Jer, njezina stranka, koja je bila 20 godina na vlasti, sada se dosjetila lustracije koju bi po njima trebalo najhitrije provesti. Ne zna se od koga će početi i kako kane sve provesti da bi iz javnog i političkog života uklonili sve “komunističke glavešine”. Ne zna se ni tko će od njih “stradati”. Ali, gospođi Grabar Kitarović, koja stalno ističe kako se želi baviti isključivo hrvatskom budućnošću, takva će prošlost jako teško pasti. Živi bili pa vidjeli.