Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Milanović i Vlada u lošoj formi - zato nema reformi
Datum objave: 12. srpnja, 2014.

Premijer Zoran Milanović definitivno neće biti reformator, ili na hrvatskom obnovitelj ili preobrazitelj, jer Vlada nije sposobna provesti reforme. Znači, ništa od preoblikovanja, promjena, preustroja, poboljšanja i preobrazbe zatečenog stanja. A kada se sjelo u kraljevske fotelje, najave su bile kako će oni u svemu biti drukčiji od HDZ-ovih prethodnika. Cijela Vlada zborno je pjevušila sonate o reformama koje su godile uhu, ali u praksi gotovo ništa. Pokazali su se zapravo kao protivnici istinskih reformi koje bi bile u korist građana, iako Milanović tvrdi kako se njemu i Vladi u naporu da provedu reforme protive razne interesne skupine u zemlji koje žele zadržati postojeće stanje.

Kritičari pak govore o nesposobnosti, jer do sada nismo vidjeli ni jednu relevantnu reformu, ni reformu državne uprave, ni javnih poduzeća, ni sustava plaća, a ni zdravstvenog sustava. A posljedice za Hrvatsku su sve katastrofalnije jer gospodarske aktivnosti bilježe pad već pet godina zaredom - od 2008. godine do danas realni BDP u Hrvatskoj pao je za 12 posto. I to u zemlji koja ima i te kako veliki problem s dvije riječi – rad i red. Jer, ovdje još uvijek caruju nerad i nered.

Ova Vlada nema ni vremena, ni znanja, a ni moći za nekakav pomak. Posve su izostale krupne reforme u gospodarstvu, državnoj i lokalnoj upravi te upravljanju javnim poduzećima. Potrebne su hitne reforme koje se odnose na poslovnu klimu i poslovno okruženje. Kompanijama u Hrvatskoj vrlo se teško razvijati, otvoriti nova radna mjesta, zaposliti ljude, a još ih je teže otpustiti. Državna potrošnja i utjecaj na gospodarstvo u Hrvatskoj su i dalje vrlo visoki. U privredi i dalje dominira država, u kojoj javna administracija nije efikasna. Državna poduzeća posluju vrlo loše. Nužne su reforme koje bi pomogle da javni sektor i administracija budu efikasniji te da se zemlja vrati na put privrednog rasta. Ali Vlada koju vodi nespretni Milanović to sigurno neće moći. I mnogo tanji njihovi pokušaji ostali su na pokušaju ili nestali u partijskom nesuglasju. Eto, građanski odgoj kao poseban obavezni školski predmet najavljivali su kao projekt koji će nas svrstati među zemlje gdje iz obrazovnog sustava izlaze demokratski obrazovani građani s visokom sviješću o ljudskim pravima, a ne podanici s kojima se može manipulirati. A sada se projekt odgađa za školsku godinu 2015./2016.

Kako bi smanjili javni rashod, najavljivali su outsourcing, da privatnici preuzmu poslove čišćenja, pripreme hrane i pića te održavanja u 2300 državnih i javnih institucija. U obranu kuhara, čistačica i domara stali su sindikati i skupljali potpise za referendum protiv outsourcinga. Vlada se klela kako neće odustati, a četiri dana poslije odustala je. Izmislili su da će ih izdvojiti u posebnu državnu tvrtku s 24.000 zaposlenih. Milanović i društvo planirali su oporezivati prihod od kamate na štednju od 1. siječnja 2015., ali je taj rok na kraju pomaknut. Htjelo se uzeti onima koji godišnje od kamata uprihode više od 12.000 kuna. To su oni koji imaju više od 400.000 kuna štednje. U prvoj godini mandata htjeli su uvesti porez na nekretnine. Ali HNS je bio protiv, a Milanović ih nije smio pritisnuti. Sve je odgođeno za 2016.

Pokušali su ukinuti i zastaru za najteže oblike ubojstava, u koje spadaju i politički motivirana ubojstva, kao i preciznije ustavno uređenje svih pitanja oko referenduma. Ustavni sud je upozorio kako je javna rasprava bila prekratka, HDSSB zatražio stanku, i eto još jednog neuspjeha. I na kraju, Ustavni je sud nedavno osporio prijelazne i završne odredbe Obiteljskog zakona na kojem se radilo dvije godine i koji je najavljivan kao supermoderan, europski, koji će snažno zaštititi interese djece. Grijeh do grijeha, nesposobnost, tapkanje u mjestu, a sve na štetu građana. Ali građani svoj strah od sutra mogu zatomiti spoznajom kako najbolji tenisač svijeta Novak Đoković ima svadbu za pola milijuna eura, kako Mario Mandžukić s djevojkom Ivanom iz Strizivojne uživa na Braču, a Ivana Banfić, pjevačica, viče: „Imam ga!“ A misli na celulit. I kome još trebaju reforme? Milanović može i dalje spavati.