Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Nimalo inovativan “Koktel-bar”
Datum objave: 27. listopada, 2017.

Pregledavajući nove emisije u ovogodišnjoj jesenskoj shemi Hrvatske televizije, shvatio sam da sve - ili hajde, gotovo sve - služe za popunjavanje rupa u programu. Osim toga, već me doista boli glava od tih emisija koje su redom rađene prema istom kalupu. Meni bi već bilo neugodno gledateljima najaviti, a kamoli tek ponuditi “potpuno drugačiju, dosad neviđenu emisiju na ovim prostorima”, kad se zapravo ni po čemu ne razlikuje od prethodnih, osim po novom nazivu. A i te nazive tko smišlja, svaka mu čast... Tako dođe do toga da se i ja u ovoj kolumni moram ponavljati, ali što ću - kad se prestanu ponavljati oni, prestat ću se i ja. Uglavnom, jedna od tih novih (a zapravo starih emisija u novom ruhu, ako se i tako može nazvati) jest “Koktel-bar”.

Mala digresija: u početcima Doma TV-a imali smo priliku gledati lifestyle emisiju “Koktel”, ali toga se, kao, nitko ne sjeća. Kreativci s Prisavlja dodali su sufiks “-bar”, a osim toga, ništa nije drukčije. Emisija u kojoj tijekom 50 minuta gledamo tog tjedna po nečemu aktualne glazbene goste - poslušamo nekoliko njihovih pjesama u svirci uživo (ili ipak na playback), a onda otkrivaju svoje privatne tajne i planove koje, naravno, nismo mogli pročitati nigdje drugdje. Nismo mogli. Naravno. E da, tu su i igre znanja i prisjećanja, kroz koje se, šteta, nitko ne prisjeti DA SMO OVAKVE EMISIJE VEĆ STOPUT GLEDALI.

Jednom je gostovao Neno Belan, drugi put Željko Bebek, treći put Ivan Dečak i Vatra, četvrti Meri i Anita iz Meritas, što (možda) znači da nas u nastavku očekuju Darko Rundek, Luky, Gibonni i Damir Urban. Ili tako netko (nema na čemu za ideju). Nevažno. Vidi se da nastoje dovući urbane face koje nisu često po medijima (osim Dečaka i Vatre o kojima ne možemo i ne želimo znati više nego što već znamo, jer su nam i oni i drugi nametnuli te činjenice), ali ni to nije dovoljno da bude zanimljivo. Bar meni kao novinaru koji je dvaput radio intervjue s meritasicama, dvaput s Dečakom, jednom s Belanom, pa i jednom s Rundekom. Sve ovo će reći da više znam o tim, kao, urbanim facama nego o posvudušama koje iskaču iz paštete, jer menadžeri ovih prvih guraju ih u medije pod izlikom da o njima ne čitamo dovoljno. I ne, ovo ne znači kako bih više volio da u emisiju dovode Lidiju Bačić, Lanu Jurčević, Maju Šuput, Danijelu Martinović i Jelenu Rozgu, jer one pogotovo često gostuju u takvim emisijama. Nema potrebe ni za mladim nadama jer za njih već imaju posebnu emisiju, a to je “Garaža”. Jednostavno rečeno, nismo trebali “Koktel-bar” i točka.

Jedina dobra stvar vezana uz ovu emisiju zapravo je simpatična Uršula Tolj, ali kao voditeljica. Kao urednica se ipak trebala malo više potruditi kad su ideja i realizacija u pitanju. S druge strane, koliko god se zamaskira, ušminka i naizgled prepravi, emisija poput ove ne može ispasti inovativno. To još nekako uspijeva jedino Petku u IN magazinu, ali on je ipak najveći poznavatelj estrade pa ispadne super i kad dovede gosta deseti put. Možda bi bilo bolje da takve emisije nitko ne proizvodi nekih 20 godina pa da budu zanimljive novim generacijama. Dotad - hvala, može u arhivu.