Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Talenti s velikim “T”
Datum objave: 20. listopada, 2017.

Vijest o početku prikazivanja nove, pete sezone “Supertalenta” na Novoj TV nisam dočekao s pretjeranim oduševljenjem. To nije tako neobično, jer otkad se ovaj talent show u ožujku prošle godine vratio na male ekrane nakon pet godina pauze, svaki put na sam njegov spomen kroz glavu mi prostruje neki nazovitalenti iz prve tri sezone koji ni po čemu posebno nisu nadareni, ali eto, mala smo zemlja, pa moraju nekoga pustiti. Bilo je tu, dakako, i nekih doista talentiranih ljudi ili skupina, ali uglavnom pamtim pjevače i plesače, što smo mogli viđati i u drugim showovima u posljednjih 15 godina. Zatim se to ponovilo i u prošlogodišnjoj, četvrtoj sezoni, u kojoj su prva tri mjesta osvojili plesači i svirači te sam potpuno odustao od nade da ćemo u “Supertalentu” ikada otkriti talent u pravom smislu te riječi. A i pjevači koji su brutalno dobri ovdje su prošli ispod radara, pa je tako prvi hrvatski The Voice Nina Kraljić u prvoj sezoni 2009. godine završila na desetom mjestu! U svakom slučaju, od zabavne emisije koja nosi naziv “Supertalent”, valjda, prema nekoj logici, očekuješ nekoga tko hoda na trepavicama ili razumije ženski mozak ili tome slično. Sjećate li se “Superljudi”? E, to su nadareni ljudi.

Peta sezona je počela, odjel za odnose s javnošću Nove TV hvalio se sve boljim rezultatima gledanosti, ali meni to još uvijek nije ništa govorilo. Naravno da nije, jer riječ je o najgledanijoj komercijalnoj televiziji koja se često može hvaliti. Onda sam za potrebe ove kolumne pogledao četvrtu emisiju – pa, prvih 40 minuta bilo je dovoljno da imam materijala za tekst. Jer u originalu emisija traje sat i 45 minuta, nije me pamet ostavila da to pogledam do kraja! Žena koja je naučila svog psa prepoznati brojeve i slova te odabrati točan od dva ponuđena odgovora ispisana na papirima, dečko koji hipnotizira kokoši koje se umire i bulje u jednu točku sve dok ih naglo ne probudi i devetogodišnji dječak koji pjeva poput Pavarottija neki su od talenata koji se s pravom nazivaju – supertalentima.

Naravno, još uvijek tu ima onih previše samouvjerenih koji imaju niske kriterije pri iskazivanju svog (super)talenta – nije svaka super uvježbana točka supertalent. I onda se još uvrijede kad određeni članovi žirija budu nemilosrdni prema njima. Možda ste super i simpatični, ali pomirite se s tim da ima boljih od vas i drugi put ipak ostanite kod kuće. Jasno, mala smo zemlja, pun kufer ljudi je otišao s punim kuferima izvan zemlje i tak' te isprike, ali ako želite prikazivati PETU sezonu emisije koja nosi naziv “Supertalent”, izvolite naći supertalente. Jesam li slučajno naišao na nekoliko iznimno nadarenih ljudi (i životinja) koji su se zaredali na početku četvrte emisije ili su općenito u petoj sezoni doista dali prednost talentima s velikim T, možda nikad neću saznati (jer ipak ne namjeravam nastaviti pratiti emisiju). No, lijepo je vidjeti da im (više) nije na prvom mjestu ismijati i popljuvati netalentirane ljude u svrhu povećanja gledanosti, nego prikazati što je više moguće supertalenata. A gledanost i ovako raste. Još samo držim fige da pobjedu odnese netko tko je pokazao neke nove, inovativne vještine, one za koje smo iz emisije u emisiju ostali u čudu misleći “Vau, kako si to izveo/la?” Kao što sam već rekao, pjevača i plesača imamo na svakom koraku - iako i njima svaka čast - ali bilo bi idealno da u “Supertalentu” budu više “Superljudi”, a manje “Hrvatska traži zvijezdu”.