Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Što ćemo gledati najesen?
Datum objave: 25. kolovoza, 2017.

Televizor mi je u stanu upaljen uvijek kad sam kod kuće, ponekad čak i kad nisam, ako iziđem nešto nakratko obaviti. Većinom radi onako, u pozadini, prebačen na nekom glazbenom kanalu kao što su VH1 ili MTV. Naravno, nekad se pogleda i nešto ciljano, ali to se u posljednje vrijeme svelo na ono što moram pogledati da bih imao čime popuniti ove retke. I da, unatrag dva mjeseca pratim sve moguće Dnevnike. Ipak sam sad ozbiljan novinar u Glasovoj redakciji, pa se moram zanimati za sve vijesti. N1, RTL, Nova TV, HRT, AlJazeera, Slavonska TV... Sve redom. Dakle, televizor je upaljen otkad se vratim kući s posla pa sve do odlaska na spavanje, a u udarnim terminima čak i na svim domaćim televizijama s nacionalnom pokrivenošću, koje ovdje najčešće komentiram jer su, logično, dostupne najvećem broju ljudi. I čini mi se da u ovo vrijeme imaju zabrinjavajuće malo najava za jesensku shemu. Naravno, to je moj subjektivan dojam, ali... Ušli smo u drugu polovinu kolovoza, do početka jesenske sheme preostalo je još desetak dana, a zasad znamo - što?

Na Novoj TV još su krajem lipnja najavili snimanje jesenskog aduta, dramske serije (čitaj: telenovele) “Čista ljubav”. Jeste li vidjeli foršpan za tu seriju? Ne znam koju sam Novu TV ja gledao, ali nisam primijetio nikakvu najavu tijekom reklama. Ni takozvani teaser (onu kratku reklamicu s logotipom serije i natpisom “uskoro”), a kamoli nešto duže. U svrhu promocije serije radili smo intervju s jednom od glumica, kao i drugi TV prilozi. Mislim da smo imali još jednu vijest sa snimanja ili čak s nekog eventa koje je pohodio ženski dio glumačke ekipe. Ali kad je riječ o nečem konkretnijem, ništa... Najavljivali su i prijave za novu, ne znam više ni ja koju po redu sezonu “Farme”, ali ni od toga ništa detaljnije. U najavi je i peta sezona “Supertalenta”, čak su najavili i članove žirija, održane su audicije, ali što je s tim i kad će se emitirati - ne znam. Još proljetos trebali su emitirati i emisije “Ženim sina?” i “Zvijezde pod hipnozom”, međutim, imali smo priliku gledati samo “Moje prvo putovanje”, emisiju koja se činila sklepana zbrda-zdola i vrlo loše producirana. Pretpostavljam da će ići i nova sezona hita “Tvoje lice zvuči poznato”, ali vjerojatno neće na jesen jer se tijekom prošle televizijske sezone emitirala i na jesen i u proljeće.

A što je s RTL-om? Imam osjećaj da o televiziji s crveno-žuto-plavim logom znamo malo više, ali nedovoljno. Nova sezona popularnog kulinarskog showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!” najavljuje se na sva zvona, a kreće i osma sezona dokumentarne sapunice “Ljubav je na selu” (još uvijek ne razumijem taj žanr). No, ne planiraju valjda cijeli tjedan u udarnom terminu emitirati te dvije emisije jednu za drugom? Imam službenu potvrdu da druga sezona uspješnog “Života na vagi” starta kasnije tijekom jeseni, i to je otprilike sve. Iako su se prethodnih nekoliko godina opekli, pripremaju li i oni novu domaću dramsku seriju? Možda ponovno neki glazbeno-natjecateljski show, odnosno drugu sezonu “Zvijezda”? Pogubio sam se u sezonama Dreletova kviza “Pet na pet”, nikad nisam siguran kad idu nove epizode, ali pretpostavljam da će od početka rujna nova sezona. Ali to je ionako u terminu prije 20 sati, a mene zanima kako će popuniti razdoblje od 20 do 22.15, kad starta RTL Direkt.

O HRT-u znam(o) možda najmanje od svih programa, a to nam je ipak javna televizija. Doduše, ne znam kreću li oni s jesenskom shemom početkom ili sredinom rujna, ili će opet nešto kasnije kao i prije. Svejedno me zanima kakve će nam domaće projekte oni ponuditi. Sjećam se da su svojedobno i oni naručili domaću telenovelu, ali čini mi se da su od toga i odustali. Srećom. Nadam se da će odnekud izroniti neke super stvari i da će nas na kraju iznenaditi ponudom.