Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Simpa i opušten “Ritam ljeta”
Datum objave: 18. kolovoza, 2017.

Kad sam, krajem lipnja, prvi put nabasao na HRT-ovu ljetnu emisiju “Ritam ljeta”, odmah su mi kroz glavu prostrujale dvije stvari. Prvo: O, ne! I ove godine imat će napornu emisiju u kojoj će njihova ekipa obilaziti turistička mjesta Lijepe Naše pod izgovorom da imaju originalan sadržaj u kojem gledateljima donose top-destinacije i razgovore s relevantnim ljudima, a zapravo ljetuju po cijeloj obali na naš račun, odrade nekoliko sati snimanja i poslije umaču noge u Jadransko more. Drugo: Ponovno, ne znam koji put, kradu ideju za naziv emisija od Slavonske televizije! Naime, naši kolege već niz godina, otkad sam ja išao u osnovnu školu, imaju vikend-emisiju “Ritam grada”, a u terminu prije “Ritma ljeta” na Prvom programu HRT-a ide “Tema dana”, dok STV već također jako dugo emitira dnevni talk-show “Teme dana”. No dobro, njihova (javna) stvar.

Uglavnom, zatim sam zaista i pogledao emisiju i moram priznati da nije toliko loša. Ne toliko kao što su znale biti emisije prethodnih godina. Istina, “Ritam ljeta” djeluje kao mješavina zabavnoglazbenog i mozaičnog programa kakav imamo priliku gledati cijele godine, ali to su radili i prošlih godina, samo što su tada spajali razne podžanrove političkih magazina, što je još gore servirati ljeti, kad bi se gledatelji trebali odmarati od politike isto kao što se političari odmaraju od nas građevina (pardon, građana). Ruku na srce, zamislite da svake godine morate osmisliti inovativan, drukčiji koncept ljetne emisije, a dobro znate da tijekom vrućih ljetnih dana, kad se živa u termometru popne na plus 35 celzijevaca i dođe sezona kiselih krastavaca, malo tko gleda televiziju (osim nas TV kritičara). Smjesta bi vam prisjelo mučiti se ni za koga? Naravno da bi.

Uzevši sve to u obzir, ovogodišnja središnja ljetna emisija HRT-a, koja se emitira u udarnom terminu od 20 sati na Prvom sasvim je O.K. Voditelji su simpatični, šarmantni i opušteni, a takva je i atmosfera. Vidim da je voditeljsku palicu od Ive Šulentić i Danijela Despota preuzela Uršula Tolj, koja je isto super, samo je šteta što joj nisu dodijelili voditeljskog partnera. Prilozi su light - primjerice, jedna od emisija na koju sam bacio pogled ovih dana govorila je o ljepoti tijela, koje je ljeti izloženije pogledima i komentarima okoline. Gosti su većinom zanimljivi i relevantni za temu emisije, jedino što sam primijetio jest da se često guraju oni koji su već stoput gostovali u drugim emisijama, umjesto da se sjete kontaktirati i ugostiti neka nova lica. No hajde, bar govore o drukčijim temama pa je podnošljivo. Isto, s druge strane, vrijedi i za glazbene goste, a iako otpjevaju novi singl koji dosad nisu predstavljali u drugoj emisiji, lupiš se dlanom u čelo kad ih ugledaš. A opet, svi znamo da na našoj estradi nema previše glazbenika koje bi mogli ugostiti u (pretpostavljam) 50-ak emisija tijekom ljetnih mjeseci. Sad ispada da sve što im zamjeram ujedno i opravdam, ali kad je zaista takva situacija...

Pedeset minuta jedne emisije donosi red razgovora, red priloga i red glazbe – i što ti više treba za laganu ljetnu emisiju. Iskreno, nisam siguran kakvi bi mi bili dojmovi da je gledam gotovo svaki dan – jer se, naime, emitira u ritmu od ponedjeljka do četvrtka, ali mislim da rijetko tko to i radi (eventualno umirovljenici, i pritom ne mislim ništa loše), pa ju je samim time u redu pogledati s vremena na vrijeme, da se ne zasitiš. Ono, kad se nađeš pred TV-om u to vrijeme i vidiš da će imati neku zanimljivu temu. Nadajmo se da će nešto slično imati i sljedećeg ljeta. A bilo bi super da ljetna emisija nekad doživi i drugu sezonu.