Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Televizija se gleda i ljeti
Datum objave: 30. lipnja, 2017.

U prethodnoj kolumni pisao sam o zanimljivom i neobičnom potezu HRT-a da sada, početkom ljeta, kad ljudi, logično, manje gledaju televiziju, počne prikazivati nekoliko televizijskih premijera, pogotovo vrućih kao što je najnovija peta sezona “Kuće od karata”. No sad sam vidio da neće previše zaostajati ni ostale televizije. Možda neće imati tako jake naslove, ali bar su se potrudili da ne ostave bez ičega onaj dio gledateljstva koji ipak i ljeti gleda televiziju jednako kao i zimi.

Ljetni aduti Nove TV bit će turske serije. “Bit ćeš moja” s Burakom Ozcivitom i Neslihan Atagul u glavnim ulogama prikazuje se već tri tjedna i, sudeći prema rezultatima gledanosti, ponovno su 'uboli' solidan hit – za Novu očito nema zime. Odnosno, u ovom slučaju, ljeta. U razdoblju kad drugima gledanost opada, njima ostaje stabilna. Čini se neobjašnjivo kao nešto nadnaravno, ali istina je. Već jako dugo nije se dogodilo da im je turska serija toliko podbacila kod gledatelja da su je morali ukinuti ili premjestiti u drugi termin. Štoviše, ovu su pomaknuli sat vremena ranije kako bi otvarala udarni termin od 20 sati i 15 minuta i prikazuju kompletnu epizodu u trajanju od 150 minuta (da, jedna epizoda turske serije nerijetko traje kao film, pa ih obično 'sjeckaju' i podijele na nekoliko epizoda), što dovoljno govori. Želeći iskoristiti taj uspjeh ovih dana ubacit će još jednu tursku seriju, ali pretpostavljam da će onda skratiti ovu prvu bar za pola. “Nauči me voljeti” bavi se uvijek aktualnom tematikom samohrane majke koja čini sve što je u njezinoj moći da svom djetetu pruži bolji život (Severina? Itko?).

Sestrinska Doma TV počela je prikazivati dugoočekivanu akcijsku dramsku seriju “Posljednji brod” s Ericom Daneom iz “Uvoda u anatomiju” u glavnoj ulozi (vjerojatno ću pripremiti portret glumca za jedan od sljedećih brojeva TV Obzora). Ovih dana napokon i kod njih stiže medicinska dramska serija “Tijelo je dokaz” koju smo već mogli gledati na FOX-ovim kanalima, AXN-u, a čini mi se i Pickboxu. Uglavnom, glumi Dana Delany iz “Kućanica” i vidiš, mogao bih pripremiti i njezin portret. Glavni RTL je možda još i najslabiji kad su serijski naslovi u pitanju – tu su nove epizode “Andrije i Anđelke” i ruske humoristične serije “Kuhinja”, a od “CSI” trilogije prošloga petka sami su napravili specijal nazvan “Bande”, zapravo crossover epizodu triju serija u kojoj ekipe forenzičara iz Las Vegasa, Miamija i New Yorka rade na jednom slučaju.

No, zato je na RTL-u 2, u dvostrukim terminima subotom i nedjeljom iza ponoći, krenula jedna serija koju nikad ne bih očekivao kod njih – “Crna jedra” (Black Sails) napeti je piratski naslov koji bi po razvikanosti mogao stati uz bok “Kući od karata”. Osobno nisam pogledao, ali kolega Kučar kune se da je zakon, stoga imate preporuku.

Eto, jasno je vidljivo da tko baš bude htio, moći će si naći nešto za gledanje čak i na našim nacionalnim televizijama. A dok vi ovo čitate, ja sam na putu prema moru i malo ću se isključiti iz televizijskog svijeta. Čitamo se uskoro!