Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Zanimljiv i neobičan potez
Datum objave: 16. lipnja, 2017.

Da se u današnje vrijeme sve radi naopako, sada dokazuje i Hrvatska televizija, koja je s kalendarskim početkom ljeta odlučila krenuti s nekoliko TV premijera. Možda nije logično da sada nude više noviteta nego u rujnu, pogotovo kad ljudi manje pale televizor. Ali to ne znači da se žalim. Dapače, premijere su uvijek dobrodošle. Samo mi je zanimljivo i neobično.

Ne pamtim kad je posljednji put – i je li uopće ikada – HRT imao ovako “vruću” televizijsku premijeru. Samo dvadesetak dana nakon što je Netflix izbacio kompletnu petu sezonu svoje najpopularnije serije “Kuća od karata”, javna televizija počinje ju emitirati petkom oko 21.30 sati. Ovo je već druga sezona zaredom na koju Pickbox nije otkupio ekskluzivna prava, s tim što četvrtu ni HRT nije imao ovako brzo. Baš me zanima vlada li jednak interes za Kevinom Spaceyjem i njegovim Frankom Underwoodom ili je gledatelje ipak malo popustila ta histerija. Bilo kako bilo, iskoristit ću ovu priliku da kažem kako mi nije jasno da nitko, a pogotovo HRT, nije otkupio drugi Netflixov hit, “Narančasta je nova crna” (Orange is the New Black), koja je svojedobno prozvana “OZ-om” sa ženama u glavnim ulogama.

Prije nekoliko tjedana slučajno sam na jednom od njihovih programa naletio na najavu za sjajnu dramsku seriju “Žeđ za životom” – spiker je odavao samo to da će prikazivanje početi uskoro. Inače, nisam naviknuo na to da HRT-ovci toliko unaprijed najavljuju nešto novo kao što to znaju raditi komercijalne televizije, pa sam čak pomislio da su odustali od te serije. Međutim, dobila je svoj termin na Drugom programu, i to večernji, udarni, što mi je posebno drago. Gledao sam “Chasing Life”, što je originalni naziv serije, prije otprilike godinu dana i sjećam se da mi se druga sezona kako se primicala kraju i nije baš pretjerano svidjela kao prva, a onda je i otkazana. Bez obzira na to, ovaj naslov svakako bih preporučio onima koji vole punokrvne drame, a zbog slične tematike trebao bi se svidjeti svima koji su voljeli film “Krive su zvijezde”. Neću vam ništa kvariti, samo ukratko opisati da je riječ o mladoj novinarki koja prilikom intervjua sa svojim otuđenim ujakom koji radi u bolnici kao onkolog saznaje da boluje od raka. Ako budete u prilici, pogledajte. Jedino ćete morati biti strpljivi jer nove će epizode katkad biti odgođene zbog sportskih prijenosa.

Od ostalih noviteta, tu je i druga sezona političke drame “Igra moći”, koja se čekala prilično dugo nakon što su premijerno i reprizno odemitirane epizode prve sezone. Već neko vrijeme na rasporedu je i jubilarna, deseta sezona uvijek svježih i brutalnih “Zločinačkih umova”, čijoj se glumačkoj postavi pridružila Jennifer Love Hewitt. Ponedjeljkom nakon “Žeđi za životom” i “TV Binga” ide nova švedska serija “Klica zla” koja bi se trebala svidjeti svim ljubitelja skandinavskog noira. Da ne ostane sve na “običnim” serijama, tu je i jedna dokumentarna - “Kennedyji povjerljivo” priča je o najpoznatijoj i najkontroverznijoj američkoj obitelji. Lako je moguće da sam još nešto izostavio, ali i ovo je dovoljno novih stvari s obzirom na to da je počelo ljeto i televizija nam nije baš na prvom mjestu.