Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Krenuo lov na zvijezdu
Datum objave: 12. svibnja, 2017.

Nakon 99 glazbenih talent showova koje smo gledali unatrag petnaestak godina na hrvatskim televizijama, jesmo li uistinu trebali još jednu? Vjerojatno nismo, ali tko nas pita. Na RTL-ovu nebu u ponedjeljak su zasjale “Zvijezde”, nešto više od godinu dana nakon što su se ugasile “Zvjezdice”, odnosno šest godina otkako je Hrvatska prestala tražiti... zvijezdu. Konkurentske televizije imale su zvijezde koje pjevaju i zvijezde koje plešu, a uskoro stižu i zvijezde koje su pod hipnozom, iz čega se lako može zaključiti kako su užasno kreativni s nazivima emisija.

Uglavnom, da se vratim na “Zvijezde”. Nova glazbeno-natjecateljska emisija krenula je kratkim komentarima petorke koja sjedi u žiriju, a zatim je povratnica na male ekrane Antonija Blaće najavila dvanaestero najboljih kandidata. Neobičnim potezom prikazivanja kratkog skupnog nastupa odabranih kanditata koji smo vidjeli samo u sjeni 'provocirali' su gledatelje i navukli ih da gledaju i preostale epizode. Prema svemu sudeći, velik je dio unaprijed snimljen, a ako ne planiraju emisije uživo kao ni prethodnih nekoliko godina, moguće da je već sve snimljeno, uključujući i finale sezone. Ako moram uspoređivati, rekao bih da su “Zvijezde” bar koplje ispred “Hrvatska traži zvijezdu” kad je produkcija u pitanju – studio je ljepši, nema onih djetinjastih efekata kojima su se članovi žirija sprdali s kandidatima, a uloga voditeljice u ovim audicijskim emisijama svedena je na minimum. Zapravo, sve ovo više podsjeća na “The Voice” nego na “HTZ”, što nije čudno s obzirom na to da su “Zvijezde” i “Zvjezdice”, navodno, domaće inačice istoimenih Pinkovih emisija, a koje su, opet navodno, proizišle iz američkog “The Voicea”. No, to ne znači da su “Zvijezde” odlične i bez mana. Nastranu to što je ovo trash format i ne treba ga shvaćati ozbiljno, prije nego što su se bacili u potragu za novom pjevačkom zvijezdom, trebali su se pobrinuti za to da osvježe prave zvijezde showa, a to su žiri i voditeljica. Istina, Antoniju nismo gledali od prošle jeseni kad se pojavila u neslavno propalom projektu “Anno – Ljeta Gospodnjeg 925.” (donedavno je radila iza kamera, kao kreativna producentica showa “Život na vagi”), ali to što je u međuvremenu preskočila voditi jednu ili dvije emisije ne znači da smo je se već zaželjeli. Okej, ovo zvuči grubo i želim da se zna da nemam ništa protiv Antonije. RTL jednostavno treba nova voditeljska lica jer neprestano rotiraju Antoniju, Marijanu Batinić i Doris Pinčić, a imaju trostruko više domaćih emisija nego druge televizije. Slična je stvar i sa žirijem. Tonyja Cetinskog i Gorana Lisicu Foxa gledali smo u sve tri sezone HTZ-a (s tim što smo Cetinskog gledali i dvije sezone u “Voiceu”), a Massimo je sjedio u žiriju regionalnog “X-Factora”. Jedino su Mirela Priselac Remi i Maja Bajamić nova lica, ali to nije dovoljno. Unatoč tome što naša estrada nije nešto bogata glazbenicima, imajući na umu da poveći dio njih ne bi pristao na poziv, vjerujem da bi se moralo moći naći pet posve novih, a (donekle) poznatih i kompetetnih lica.

Ako ništa drugo, impresivno je što se u ovako maloj zemlji, i nakon 99 emitiranih sličnih showova, uvijek nađe novih pjevačkih talenata amatera. Žalosno je što je mnogima ovakav show jedina nada da prođu zapaženo.