Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Program bez većih promjena
Datum objave: 5. svibnja, 2017.

Prilično rijetko komentiram Novu TV. Ali kod njih je sve toliko isto, gotovo nepromjenjivo, da nemam što reći. Zapravo, sad ću dokazati da se ipak ima što reći, ali samo zato što mi se nakupilo. Krenimo... pa, ne baš redom. Radije od onoga što je većini zanimljivije.

Turska serija “Tuđi život” nedavno se vratila s novom sezonom i otvara udarni termin - prikazuje se originalna epizoda u trajanju od 90 minuta, a ne prepolovljena kako to najčešće biva. Domaća telenovela (pardon, dramska serija) “Zlatni dvori” premještena je još odavno na 22 sata, što znači da gledanost nije baš zlatna, a i snimanje je završeno, pa će, čini se, morati snimati novi adut za ovu jesen. Na kraju večeri tu je i svima nam poznata bosanskohercegovačka humoristična serija “Lud, zbunjen, normalan”, ne znam više ni sam u kojoj sezoni ni snima li se još uvijek, samo znam to da je posljednjih nekoliko sezona prije premijerno prikazano kod nas u Hrvatskoj nego u BiH, što praktički znači da su nastavili snimati seriju zbog ogromne popularnosti u Lijepoj Našoj.

Što se dnevnog programa Nove TV tiče, humoristične serije “Nad lipom 35” i “Zauvijek susjedi” nitko ne može iskorijeniti. Da se redovito snimaju nove epizode ovih deset godina, obje serije imale bi valjda po dvije tisuće epizoda. A čini mi se da se, polako ali sigurno, isto počinje događati i sa “Samo ti pričaj”. Osuđeni smo na njihove reprize zauvijek, kao i na “Zabranjenu ljubav”. Sredinom ožujka počeli su emitirati njemačku dramsku seriju “Gorski liječnik”, koja se već prikazivala na HTV-u, stoga nije ni čudo što su je u konačnici prebacili u pol' osam ujutro. A da probate nešto novo? Ako je premijera na njihovu kanalu, to još uvijek ne znači da će biti jednako gledana kao da se radi o televizijskoj premijeri. Tko je htio, vjerojatno je gledao na HTV-u i nema potrebe za reprizama tri godine poslije. Prije nekoliko mjeseci dali su reprize talijanske serije “Toscana”, koja je na ljeto 2014. popularizirala tu destinaciju i još je uvijek hit u turističkim agencijama; očekivala se nova sezona, ali zasad, čini se, ništa od toga.

Čak je i kasnovečernji program ostao isti – filmove radnim danom i dalje možemo gledati samo u sitne sate (a i ovako su velikom većinom reprizni), kao i neku nasumičnu seriju (koju su, doduše, emitirali na Doma TV u normalnije vrijeme). Zabavni show “Tvoje lice zvuči poznato” približava se kraju, a o najavljenom showu “Zvijezde pod hipnozom” mudro se šuti otkad su odgodili premijeru predviđenu za 1. travnja. Očito su se samo šalili...

Tri magazinske emisije iz domaće produkcije koje prikazuju subotom – “Bez kočnica”, “Informer” i “Zdravlje na kvadrat” – i dalje su teško zamijećene vikendom u jutarnjim satima, a nisu uopće toliko loše da bi ih se tako zanemarivalo. Istina, prikazuju ih u nešto boljem terminu na spomenutom sestrinskom kanalu, ali ipak... Nego da skratim: kad se sve zbroji i oduzme, koliko god se trudili, za mene će vjerojatno Dnevnik Nove TV i “Provjereno” ostati jedino gledljivo na njihovu programu.