Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Potraga na dnevnoj bazi
Datum objave: 28. travnja, 2017.

Posljednjih nekoliko godina navijam za to da i RTL konačno dobije kakav istraživački magazin tipa “Provjerenog” Nove TV – istraživačkog novinarstva na televiziji nikada ne može biti previše. Doduše, bio sam skeptičan u vezi s njihovom novinarskom ekipom, točnije nedostatkom iste, ali sve se nekako posložilo prelaskom Danke Derifaj s Nove na RTL. I od tada sam, zapravo, samo čekao kad će pokrenuti takvu emisiju. Trebalo im je nešto više od godinu dana, a onda se, bez ikakve najave, pojavila “Potraga”. I ispostavila se potpuno drugačijom od onoga što sam očekivao.

Krenimo ispočetka: kad sam prije točno dva tjedna na mail dobio priopćenje za medije vezano uz novi format, odmah mi je u uvodu zapelo za oko “dnevni istraživački magazin”. Pitao sam se kako misle pet dana u tjednu ispuniti jednosatnu emisiju s bar četiri-pet priloga, a da se brzo ne istroše i počnu ponavljati te, na kraju, uvedu nevažne, senzacionalističke priče. Nije mi palo na pamet da će svaka emisija trajati samo 15 minuta i obrađivati samo jednu priču. Ali dobro, još uvijek nije sve izgubljeno – voditeljica i reporterka je izvrsna i nagrađivana Danka Derifaj, što je dovoljan razlog da ovom projektu dam priliku, bez obzira na to zvali ga dnevnim istraživačkim magazinom ili dnevnim istraživačkim prilogom.

Prva emisija bila je posvećena arsenom otrovanoj vodi koja muči stanovnike Komletinaca kod Vinkovaca i takve priče uistinu jesu važne, treba ih dobro provjeriti, razgovarati sa svim relevantnim sugovornicima i slično. Druga emisija imala je još zanimljiviju priču – pomalo zaboravljen slučaj Talijana kojem su prije šest godina u pomorskoj nesreći poginula oba roditelja kad se u njihov brod zabio brod jednog zagrebačkog poduzetnika. Derifaj ga je posjetila u stanu u rodnoj Padovi, a sin poginulih nautičara nakon dugogodišnje šutnje odlučio je ispričati svoju stranu priče. Bilo bi još bolje da su dobili nove izjave samog poduzetnika ili njegovih odvjetnika/glasnogovornika umjesto onih iz 2011. koje su ubacili u prilog, ali moguće je da će nastaviti pratiti ovu priču kao i onu iz prve emisije. Tema treće emisije bila je rad bez plaće, robovlasnici koji misle da se rad ne treba platiti. I uzorak od tri emisije bio je dovoljan da zaključim kako je “Potraga” ispunila moja očekivanja, iako nam je servirana u drugačijem obliku. Naime, žao mi je što nisu mogli pronaći jednosatni termin u udarnom večernjem terminu – svakakve reality emisije dobiju svoju priliku, pa čak i neslavno propadnu. Ali valjda imaju svoje razloge i vjerujem da su opravdani.

Jedina mi je zamjerka zapravo sam naziv emisije – RTL je poznat po tome da nema baš najkreativnije ideje, a “Potraga” previše podsjeća na bivšu i žanrovski vrlo sličnu “Istragu” Nove TV. Osim toga, malo me zasmeta nepotrebna glazba u pozadini – imaš osjećaj da gledaš one njihove domaće krimisapunice. No, to su sve sitnice, a na kraju je, dakako, obrada same priče najvažnija u svemu. Stoga, da zaključim - bravo za ekipu redakcije “Potraga” i samo hrabro naprijed! Gledamo se i dalje.