Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Oskarovski la la skandal
Datum objave: 3. ožujka, 2017.

Prije 96 sati prema našem vremenu, pod uvjetom da čitate ovu kolumnu u ranu zoru čim su se otvorili kiosci, dogodio se najveći gaf u povijesti gafova. Ako ste u tom razdoblju bili na Marsu, u podrumu ili nekoj trećoj vrsti izolacije, onda ste propustili ono o čemu bruje svi mediji – slabovidni redatelj Warren Beatty (80) proglasio je krivog dobitnika najvažnije filmske nagrade na svijetu! Iako je sama 89. dodjela Oscara, kao i većina prethodnih x godina, bila prilično dosadnjikava, finalni trenuci postali su zanimljivi nakon što je Beatty, držeći u ruci kuvertu u kojoj je bio ispisan listić s dobitnicom iz kategorije najbolje glavne glumice (nagrada je tada već bila dodijeljena Emmi Stone za “La La Land”), zbunjeno proglasio spomenuti mjuzikl najboljim filmom prošle godine. Sirota ekipa upravo je počela slaviti i vrtjeti u glavi pripremljeni govor kad su im srušeni snovi – najbolji film 2016. ipak je “Mjesečina” (Moonlight).

Sve ovo neodoljivo podsjeća na skandal od prije dvije godine kad je proglašena kriva Miss Universe, samo što je ona dobila krunu, cvijeće, lentu ili što već sve ide i ponosno pozirala fotografima, da bi za nekoliko minuta doživjela vjerojatno najveće poniženje u životu kad joj je sve to oduzeto. Okej, ova situacija s Oscarima sigurno je namještena jer se nisu mogli sjetiti od čega da ovaj put naprave skandal (bude ih svake godine i uvijek su prozirni), ali bar su se sjetili nečeg šokantnog što nismo vidjeli ni jednom u prijašnjih 88 godina. Iako je ideja ukradena, o ovome će se jamačno više govoriti i ostat će zapamćenije nego slučaj Miss Universe. Bilo kako bilo, najbolji film na kraju je upravo onaj za koji sam navijao i točno sam znao da “La La Land” kao najveći favorit neće predvidljivo pokupiti nagradu u glavnoj kategoriji, kao što nije ni “Povratnik” prošle godine, što sam također predosjećao. Hm, čini se da Oscari više nisu toliko predvidljivi kao nekada i isplati se ostati budan do 6 sati ako ste baš toliki zaljubljenik u filmove.

Uzevši u obzir to da prošla dva tjedna uopće nisam spomenuo ni jednu od domaćih nacionalnih televizija, red je da to učinim u završnom dijelu ove kolumne. Malo sam pregledavao program RTL-a 2 i vidio da napokon prikazuju šestu sezonu “Dextera”, ali ugledali su se na Novu TV i šutnuli seriju o poznatom serijskom ubojici u pol' tri ujutro! Osim toga, u večernjem terminu ide nova, druga sezona dramske serije o vatrogascima “Chicago u plamenu”, koja ima još tri izdanka (o policajcima, medicinskom osoblju i pravnicima), pa bi uskoro cijeli udarni termin mogao biti ispunjen tom franšizom. Nakon nekoliko godina repriziranja isključivo prve sezone, konačno su otkupili i nove epizode “Sherlocka i Watson”, pa su tako prikazali drugu i treću sezonu, a stiže i četvrta (usporedbe radi, u SAD-u je prošle jeseni krenula peta). Čini se da su se polako počeli rješavati izlizanih humorističnih serija (bar su ih pogurali u kasnije termine), što znači da još ima neke nade za ovaj program i da se neće predati pred Doma TV-om. Iako je evidentno da bi RTL Grupi, sada kad ima čak šest TV kanala (tri nacionalna i tri kabelska), sve najzanimljivije moglo stati na dva kanala.