Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Male laži na tuđem kauču
Datum objave: 17. veljače, 2017.

Razjasnimo odmah na početku – sapunjasta melodrama “Male laži” više je iritantna nego zabavna, a čak ni glumačka postava koja vrvi poznatim imenima to ne može ispraviti. Već u prvim minutama uočavamo trenutak koji definira DNK priču koja se temelji na bestseleru Liane Moriarty.

Prvi je dan škole za razmažene prvašiće fiktivne osnovne škole i sve mame (i poneki očevi) privremeno zakopavaju ratne sjekire kako bi mirno pokupili svoju djecu. Nakon što su se roditelji okupili, učiteljica kaže da je dan prošao dobro, osim jedne sitnice: netko iz razreda ozlijedio je drugog učenika, malog anđela moćnih roditelja, te naredi da krivac iskorači i ispriča se pred svima. Djevojčica ima i modrice na vratu, što znači da se davitelj nalazi među njima. Učiteljica na dramatičan način ističe novog dječaka, sina samohrane majke koja se doselila iz Santa Cruza kako bi započela novi život u ovoj lavljoj jazbini. Nema veze što se taj scenarij ne bi dogodio. Nema veze što se javna optužba i upiranje prstom pretvaraju u predvidljiv sukob. Nema veze što je nakon vatrenog okršaja elitnih kokoši učiteljica rekla: “Možda je ovo bila loša ideja.” Ne, važno je jedino to što nismo mogli vidjeti ni jedan primjer argumentirane rasprave.

Ako želite gledati proračunate sukobe koji obično podrazumijevaju predugačke apsurdne monologe, onda definitivno počnite gledati seriju, jer dobit ćete i previše toga. Ako vas takvo što plaši, čestitam, upravo ste uštedjeli sedam sati svog vremena. Iako će vas na prvu privući holivudska glumačka postava koju čine Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Shailene Woodley i Alexander Skarsgard, razočarat ću vas činjenicom da ova serija previše podsjeća na sapunjastu ABC-jevu dramu, samo s više golotinje. Nekima će ovo, naprotiv, biti poticaj za gledanje. Problem je u tome što autori ove mistične melodrame konstantno vrište “SHVATITE NAS OZBILJNO” i ispriječe se na putu zabavi. Povrh ubojstva i obrata koji dolaze s tim, zatrpali su nas pričama o lošim brakovima, zlostavljanju, neposlušnim tinejdžerima, sranjima iz susjedstva i općom nesretnosti. Brate, previše je toga. I nikad nije suptilno.

S druge strane, humoristična serija “Na tuđem kauču”, remake istoimene britanske serije, svakako ima potencijala i nadam se da će ga autori znati iskoristiti. Radnja se vrti oko komičara Petea (tumači ga Pete Holmes) dok pokušava naći različita mjesta da prespava 'na tuđem kauču' nakon što ga je žena ostavila. Tako u svakoj epizodi završi u stanu drugog komičara i omogućuje razna gostujuća pojavljivanja Sarah Silverman, Artieja Langea, T.J.-a Millera, Hannibala Buressa i drugih. Sama ova imena dovoljan su razlog da seriji pružite šansu. Pilot-epizoda počinje nezgodnim seksualnim susretom između Petea i njegove žene. Međutim, Pete uhvati Jess u krevetu s drugim i tako se odjednom mora brinuti sam za sebe, iako praktički nema konkretnog radnog iskustva, vodi ga samo želja da postane cijenjeni stand-up komičar.

Teško je reći je li serija spektakularno originalna, ali konstantno nam daje zabavan pogled u svijet mladog komičara koji se bori za sebe i samo želi priliku da nasmijava ljude. Dakle, ako ste raspoloženi izvaliti se, opustiti i prijateljski se nasmijati blesavom i skromnom komičaru, “Na tuđem kauču” mogla bi biti polusatna komedija baš po vašoj mjeri.