Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Kraljevi snijega i leda
Datum objave: 20. siječnja, 2017.

Snijeg pada k'o blesav, bura puše k'o luda, ne možemo izići iz kuće jer će nas snijeg zatrpati i smrznut ćemo se, ili ćemo se poskliznuti na poledici i slomiti se, a onda bolje da nas nema, jer - jeste li vidjeli u kakvom je stanju KBC Osijek? A i javni promet ne funkcionira normalno tako da nam ne preostaje ništa drugo nego - KUĆA. Tako barem izgleda/zvuči cijela ova situacija kad gledaš naše informativne emisije u kojima se iz godine u godinu zimi iščuđavaju kad, zamisli, padne 15 centimetara snijega (Jonu Snowu se ovo sviđa), kao i ljeti kad su temperature iznad 30 Celzijevih stupnjeva. Drama na sve strane kako bi se povećala napetost među starijim gledateljstvom i gledanost, a zapravo je sve to, je li, normalno. I da, vjerovali ili ne, ljudi na kućama najčešće imaju prozore!

Idem se sad neprimjetno prebaciti na drugu temu. Evo. Čitajući srpske šoubiz/TV portale (ne moraš mi brojati krvna zrnca, pratim ih zbog posla), naletio sam na vijesti o njihovoj seriji “Ubojice mog oca”, a onda sam je googlao i shvatio da je mnogi hvale pa odlučio nabaviti sve epizode. Radnja se odvija u današnjem Beogradu i prati mladog, ali iskusnog inspektora koji dobiva svoj prvi veliki slučaj – rješavanje ubojstva kćeri jedinice uglednog građevinskog poduzetnika, dok je istovremeno rastrgan između dvije žene s kojima radi na slučaju: mlade stažistice u koju je iskreno zaljubljen i javne tužiteljice s kojom je u nesretnoj vezi. Produkcijski ova serija podsjeća na mračne skandinavske hitove kao što su “Most” i “Ubojstvo”, što je uvijek dobra stvar. Radnja je konstantno napeta, nema praznog hoda, ništa nije posebno predvidivo, jedino se premalo pozornosti posvećuje razradi likova. Nakon što je 1. siječnja na RTS-u prikazano finale sezone od 10 epizoda, samo čekam koja će naša televizija (nekako pretpostavljam RTL) otkupiti prava na potencijalni novi hit. Trebaju iskoristiti to što su gledatelji zahvaljujući aktualnom SP-u u rukometu shvatili da još uvijek imaju RTL uprogramiran u svojim televizorima – navodno je okršaj Mađarske i Hrvatske prošlog vikenda pratilo više od 800 tisuća ljudi.

U ostalim vijestima Doma TV je s početkom godine počistila predvečernji termin, žrtvovala premijernu petu sezonu humoristične serije “Mike i Molly” premjestivši je u 4.15 sati iza ponoći te napravila mjesta za dokumentarne emisije koje smo već imali prilike gledati na RTL 2 – radnim danom idu “Čovjek protiv divljine” s poznatim Bearom Gryllsom, čiji se pothvati nerijetko ismijavaju na internetu, i “Smrtonosni ulov”, koji prati flotu u lovu na rakove. Vikendom idu “Kontejnerski ratovi”, aukcijska serija čiji se članovi ekipe natječu kako bi kupili sadržaj golemih kontejnera koji dolaze iz cijelog svijeta, i “Kraljevi leda”, priča o pustolovini vozača koji po ledenim cestama, na temperaturi od 40 stupnjeva ispod ništice prevoze razni teret. Očito su zapazili popularnost takvih sadržaja kod konkurencije i konačno odlučili da bi to i kod njih moglo upaliti, jer zašto otkupiti nešto novo iz tog žanra kad možeš kopirati druge. Na kraju, ne bi me čudilo ako budu imali veću gledanost od kanala koji je prvi prikazao ove dokumentarce.