Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Kratkotrajni večernji program
Datum objave: 13. siječnja, 2017.

Možemo mi govoriti što god želimo, ali jedno je sigurno – s ovim našim televizijama nikad nije dosadno! Dobro, možda je to uočljivije nama koji se njima bavimo na dnevnoj bazi, ali u svakom slučaju, uvijek se nešto događa. Možda malo pretjerujem, ne događa se uvijek nešto, samo sam sretan kad se nešto događa da imam o čemu pisati. Srećom, čini se da je od Nove godine dobro krenulo.

Dragi RTL odlučio je promijeniti večernji program, pa se u zadnji tren predomislio odlučivši da ipak neće gotovo ništa mijenjati, pa se opet odlučio za prvotnu promjenu... Vjerujte mi, doista ne možemo pohvatati sve njihove izmjene programa u prilogu koji izlazi jednom tjedno, a postoji nešto što se zovu - rokovi. Tako da, mea culpa, ali nije mi žao jer nije do mene! Kao što sam komentirao prije nekoliko tjedana, samo čekam kad će početi mijenjati raspored programa u realnom vremenu – počnu prikazivati film i nakon deset minuta sjete se da bi im neka emisija ipak bila gledanija. Što je najbolje, ovaj put znamo da ovo neće potrajati, s obzirom na to da počinje SP u rukometu. Bilo kako bilo, meni se baš sviđa taj kratkotrajni večernji program RTL-a i mislim da ne bih imao ništa protiv da takav i ostane. Eksperimentirali su sa serijama iz svih zemalja i sa svih kontinenata i ništa im nije bilo posebno uspješno (govorim o posljednjih nekoliko godina otkad su im turske serije prestale biti hitovi). Ulažu u domaću produkciju i ništa se posebno ne ističe (ili vrlo malo toga). Zabavna emisija kao što je “Šaljivi kućni video” u Americi se prikazuje 27 godina i ima više od 500 epizoda, veliki plus je to što ne zahtijeva redovito praćenje (logično), jedna epizoda ne traje dugo, a koliku gledanost emisija ostvaruje u današnje vrijeme, o tom potom. Sigurno ništa manju nego propali jesenski projekti...

Jasno mi je da bi bilo čudno imati takav večernji program tijekom cijele godine (poslije se još emitiraju “Ludi Guinnessovi rekordi” i “Kućice iz snova”) – eventualno u ljetnim mjesecima, kad je ionako suša, ili preko cijele godine na RTL-u 2 – ali sve dok se budu furali na Novu TV i nudili iste sadržaje umjesto potpuno drukčije, neće biti dobro za njih. I da, to je najveći problem dviju najvećih komercijalnih televizija. Na Novoj TV trenutno prolaze turske i domaće serije te reality emisije - i sve dok je tako, RTL ne bi trebao nuditi jednake stvari! Oni jadni već godinama misle da je logično jedni drugima konkurirati s istim žanrom drugog naziva, ali očito je samo njima to logično, što pokazuju i rezultati gledanosti. Kad na Novoj u 20 sati ide turska serija, ti 'pukni' neki talk show. Kad kod konkurencije ide hrvatska sapunica, ti stavi film. Kad emitiraju reality show, ti staviš prijenos sjednice Hrvatskog sabora, jer je to isti cirkus i ima logike. Dalje smisli sam/a, neću ti dijeliti besplatne savjete. Uopće nisam stručnjak za to područje, ali budimo realni, i djeca u vrtiću bi složila bolji raspored.