Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Kad sunce udari u glavu
Datum objave: 24. lipnja, 2016.

Dragi čitatelji, čujem da sam vam nedostajao ovih nekoliko tjedana. Ali evo, probudio sam se iz zimskog sna usred ljeta i potpuno odmoran, napunjenih baterija, nastavljam se osvrtati na televizijski program iz tjedna u tjedan. Sanjao sam da sjedim u prvom redu školskih klupa, ali to me valjda samo sunce udarilo u glavu. :)

Što se sve izdogađalo u tom razdoblju? Upravo to - SVE. Završile su neke serije ili emisije, a počela je sezona kiselih pazuha u javnom prijevozu (ne želite živjeti u Zagrebu bez automobila, vjerujte mi). Dakle, svom kraju došla je serija “Kud puklo da puklo” na Novoj TV, koju je zamijenila premijera turske serije “Pitanje časti”, a od jeseni na to mjesto uskače nova hrvatska telenovela “Zlatni dvori” (kolega Kučar pisao je o tome u prošlom broju TV Obzora). Počela je i nova talijanska serija “Povratak”, koja ionako ima samo 12 epizoda, ali ju je Nova stavila u prekasan termin pa je tako i ukinuta. Starosjedilačke turske serije “Crna ruža” i “Tuđi život” idu dalje i uspješne su, što je jasan znak da se Turaka nećemo riješiti tako brzo (osim na Euru, ha, ha, ha...).

Na konkurentskom RTL-u završila je treća sezona kulinarske emisije “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, i koliko sam čuo, gledatelji su prezadovoljni pobjednicama, što je lijepo za promjenu, jer to je zaista rijedak slučaj, uvijek se bune da je namješteno. Umjesto kuhanja vratio se popularni kviz iz devedesetih s novim epizodama. Naravno, riječ je o “Kolu sreće” s Borisom Mirkovićem, no čini mi se da je malo kome više stalo do toga, uzevši u obzir to da je RTL napravio predugu pauzu u emitiranju. I tako, nekad popularni kviz sada samo... postoji. Tu je i dupla doza repriznih epizoda “Andrije i Anđelke”, hit-serije čija je posljednja klapa pala prošlog tjedna, a druga sezona, pretpostavljam, dolazi na red od jeseni. Ako se sjetimo da smo prošlog ljeta u udarnom terminu imali reprize “Shopping kraljice”, čini se da smo ovaj put dobro i prošli. A kad sam kod kraljice šopinga, i ona je završila. Hvala nebesima i nadam se da neće biti nove sezone! U taj termin uletjela je repriza domaće sapunice “Ruža vjetrova”, u kojoj je briljirala Nives Ivanković i predstavila nam mlade glumce Anju Alač i srcolomca Matka Knešaureka, koji je protagnost spomenutih “Zlatnih dvora”. Bila je to i posljednja uloga za tragično preminulu mladu glumicu Dolores Lambašu, koja je utjelovila zločestu odvjetnicu Tamaru Marin u drugoj sezoni. RTL također priprema novu domaću telenovelu od jeseni, ali o tome se zasad zna jako malo.

HRT je trenutačno prepun repriza, a od premijernih serija ide i dalje australska “Mjesto koje zovem dom”, šesta sezona “Sestre Jackie”, 24. sezona “Simpsona”... No, sad je ionako sve u znaku nogometa, nadajmo se da će biti nekih premijera kad završi.