Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Igra prijestolja nije najbolja serija dosad
Datum objave: 29. travnja, 2016.

Mjesec je travanj, a to u televizijskom svijetu već nekoliko godina znači da milijuni gledatelja diljem svijeta luduju prije početka nove sezone “Igre prijestolja”. Maratonski gledaju prethodne sezone, raspravljaju na forumima i izmjenjuju teorije, predviđanja, nagađanja i tomu slično.

Naravno, još se žale kad im netko tko je pročitao knjige otkrije radnju. Ma, j..... vas “Igra prijestolja”! I spoileri. I John Snow. I zmajevi. I sve redom vezano uz tu seriju. Evo, čak mi je i Šećerko (iliti Mark Zuckerberg, ako baš želiš) na naslovnicu Fejsa ugradio opciju koju mogu kliknuti ako želim podijeliti sa svojim prijateljima da gledam premijeru šeste sezone. Ne, hvala!

Da se razumijemo, dao sam priliku toj seriji. Ne samo jednu nego bar tri. Ruku na srce, produkcija je vrlo dobra. Glumci su jako dobri. Kostimi, lokacije - ni na što nemam zamjerku. Osim na radnju koja je prokleto dosadna. 'Ajmo razriješiti jednom za sva vremena: serija NIJE toliko dobra, a još manje savršena kako bi netko neupućen tko promatra sa strane mogao zaključiti. Neću ići baš tako daleko kao neki i reći da je kvaliteta obrnuto proporcionalna popularnosti, ali istina je negdje u sredini. Sapunica sa zmajevima. Upravo su obožavatelji ti koji seriju dižu u nebesa i stvaraju hype zato što je to cool. “Igra prijestolja” je sada u trendu, ako ne gledaš ili ti se ne sviđa, nemaš pojma o životu, a kamoli o serijama. “Isuse Bože, ne gledaš 'Igru prijestolja'? Pa što gledaš ako ne to? Kako tek izgleda dosadna serija ako je ovo dosadna serija?” Sigurno ste se svi vi koji ste u mom timu susreli s takvim i sličnim pitanjima.

Pogledao sam više od 200 serija, uključujući i ovu. Naravno, ne kompletnih - od nekih sam odustao nakon jedne, dvije, pet ili koliko već epizoda. Neke su popularnije, za neke možda niste ni čuli. A upravo takve i jesu kvalitetne. Primjerice, na HBO-u, kanalu koji prikazuje “Igru prijestolja”, emitira se i pravi mali dragulj, serija “Preostali”. Mnogi su je kritičari proglašavali serijom godine, a u Americi ju je u drugoj sezoni gledalo manje od milijun gledatelja. Usporedbe radi, John Snow i ekipa iz tjedna u tjedan privuku između šest i osam milijuna gledatelja. A u seriji se u 98 posto slučajeva ne događa apsolutno ništa važno! Radnja samo leti od lika do lika, ni jedan nije glavni, svi su zastupljeni ravnomjerno, a zapravo nitko nije zastupljen dovoljno. U produkciju je uložen rekordan budžet, a neke važne scene (npr. bitka za Kraljev Grudobran) izgledaju kao da ih je snimio student sa 100 kuna u džepu. Precijenjeno smeće.

A ja nikad nisam volio nešto što je precijenjeno. Ako svi pričaju o nečemu, veća je vjerojatnost da ću to ignorirati nego pogledati. Nisam pogledao “Avatar”, nisam volio “Harryja Pottera” i “Gospodara prstenova” (a čak sam i pogledao prve nastavke od svakoga), čak ni “Pirate s Kariba”. Ili “Sumrak”, ne daj Bože. Vjerojatno ni ono sljedeće što će vam pasti na pamet.