Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Neočekivan opasan poziv
Datum objave: 27. studenog, 2015.

Prošli televizijski tjedan bio je sve samo ne običan. Jedan odličan film pogledao sam na TV kanalu od kojeg bih najmanje očekivao da će ga prikazivati. Jedan nastup u jednom popularnom showu ostavio me u čudu. Potez jedne televizije nakon toga nasmijao me do suza. A sve televizije na jedan njima značajan dan skroz su razočarale gledatelje. Krenimo... od kraja.

Dakle, subota, 21. studenoga. Svjetski dan televizije. Hešteg: volimo TV. A prikazujemo gluposti. Kao i uvijek. Mislim, kad su se već odlučili ove godine prvi put javno podržati svoj dan, mogli su se malo potruditi oko TV premijera. Ne kažem cijeli dan, naravno, ali bar navečer. U najgledanijem terminu, od 20 sati do 23 sata. Ali ne.

Javna televizija, HRT 1: reprizni filmovi “Pisac iz sjene” i poslije Dnevnika 3 “Carstvo ubojica”, a tek poslije ponoći finale prve sezone “Crne liste”. HRT 2: rukomet 'probio' u udarni termin, tek od 20.45 kreće dokumentarni film “Velika krađa umjetnina” mađioničara Darrena Browna. Uslijedili su komični talk show “Graham Northon i gosti” te game show “Pripravnik” (nešto su se baš zalijepili za britanske show formate). Sramotno, premijerne epizode četvrte sezone sada već kultne serije “Carstvo poroka” počinju emitirati nekoliko minuta nakon ponoći. Subotom!

Nova TV: nakon stare epizode “Lud, zbunjen, normalan” i nove emisije “Farme” prikazivali su reprizne filmove “Međunarodna prijevara” i “Legenda o zmajevom grobu”. Sestrinski kanal Doma TV prikazivao je užasni film katastrofe “Ledeni potres”, reprizne epizode serije “Teški zločini” te novu epizodu s razlogom propale Warnerove serije “Sekta”. RTL je u udarnom terminu te subotnje večeri nešto više od dva sata vrtio novu emisiju “Big Brothera” (snimka jučerašnjeg dana i uključenje uživo iz kuće) te po tko zna koju reprizu SF-a “Dan poslije sutra”. Istovremeno su na RTL-u 2 išle po dvije premijerne epizode sedme i posljednje sezone “Mentalista” te reprizne epizode “Sherlocka i Watson” i “Uvoda u anatomiju”.

Tek kad ovako sve staviš na papir, vidiš da nas tretiraju kao budale. No, već sljedeće večeri, nitko drugi negoli Doma TV ugodno me iznenadila kad sam slučajno naišao na TV premijeru u sklopu Ciklusa europskog filma. Iziđem iz kupaonice, pogledam u televizor, kad ono - poznato lice. A na ekranu neponovljivi Tom Hardy u drami “Opasan poziv” (u originalu “Locke”), priči o čovjeku čiji se savršeni život u samo jednom danu sruši kao kula od karata kad primi jedan sudbonosni poziv. Film, čija se radnja cijelih sat i pol odvija u automobilu, dok gledate jednog glumca (i slušate još njih nekoliko preko telefona), definitivno nije za svakoga, ali rijetko tko bi ga mogao iznijeti na leđima kao Hardy. Još jedan takav film sniman u jednom kadru s jednim glumcem, “Otmica”, gledao sam prošle godine negdje u ovo vrijeme, a iako me zanimalo što će biti na kraju i nisam požalio - iako je ispalo klišej - ipak se ne može usporediti s “Opasnim pozivom”.

U međuvremenu sam pogledao nastup Renate Sabljak u “Tvoje lice zvuči poznato” na Novoj TV i zaista me oduševila kao CeeLo Green, ali najviše me nasmijalo kad je netko s RTL-a na svoj Instagram 'repostao' fotku Ivana Šarića prerušenog u Nicki Minaj. Svašta sam doživio, ali to da neka televizija reklamira aktualnu emisiju s konkurentske televizije, e to bome nisam.