Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Previše repriza, prevelika pretplata
Datum objave: 4. rujna, 2015.

Kao što sam nedavno spomenuo, čini mi se da je ove godine na HRT-u repriza više nego ikad prije. Mislim, ljeti je repriza oduvijek bilo više nego manje, ali mi se čini da su ovaj put baš pretjerali. Neke serije i filmove, a što mi je najžalije domaće emisije repriziraju po petsto peti put (s crtom) i to u super terminima, a mjesečnu pretplatu se ne sjete smanjiti jer moramo financirati i sunčanje tuđih guzica na Jadranu.

Subotom u udarnom terminu ponavljaju kulinarsku emisiju “Gušti su gušti” otprije 12 godina - prošli vikend emitirali su onu iz Kopačkog rita 2003. godine, dok Škoro još nije imao sijedih na glavi, a Špiček još nije odalamio svoju ženu (valjda).

Nedjeljom u dva repriziraju “Nedjeljom u 2”, odnosno ponavljaju odabrane emisije iz prethodnih sezona dok Stanković uživa na godišnjem. Donedavna su tako emitirali 'najbolje od najboljih' emisija “Večeri na osmom katu” jer se valjda trebamo oprostiti od te emisije budući da Danijela dobiva neki novi projekt od jeseni. Nju smo bar vidjeli da nešto radi kad se u Osijeku snimala ljetna emisija “Šušur”, i to je bilo jedino pametno što sam vidio u njihovom programu ovog ljeta.

Kad otvorite HRT-ov raspored, pogotovo za Drugi program, zaboljet će vas glava od oznake (R) - valjda 95 posto sadržaja je reprizno! Ne mogu vjerovati da nam opet uvaljuju 200-epizodnu “Dolinu sunca” u terminu prije Dnevnika, a što je još gore čini se da to ne namjeravaju promijeniti ni u jesenskoj shemi. U srijedu popodne počeli su reprizirati “Stipu u gostima” od prve sezone, a u ponedjeljak će nakon “Doline sunca” ubaciti po dvije epizode “Bitangi i princeza” - također od prve sezone. Prva serija je očajna, druga vrlo dobra, ali bez obzira na to, odgledali smo ih i više nego dovoljno puta tijekom prethodnih godina za jednu javnu televiziju. Što je previše, previše je...

Ali, ni to nije sve! Nedavno se počela prikazivati dramska serija “Preljub” (bolja je nego što bi se dalo zaključiti po naslovu), sa sjajno ispričanom pričom i još boljim glumcima, a oni su je odlučili izmasakrirati reklamama (bar dva bloka po epizodi), iako se ne financiraju prvenstveno od oglašavanja i ne želimo da nam prekidaju program zbog reklama. Što smo ono rekli, pretplata je još uvijek 80 kuna?

Evidentno je da HRT 2 trenutno ima jednako repriza kao RTL 2, ali boli me/nas kifla, oni su komercijalna televizija i njima ne plaćamo pretplatu. Prošle godine u ovo vrijeme nešto se ozbiljno pričalo da se od 2015. pretplata smanjuje na 60 kuna, a od 2016. na 40. Naravno, bilo je predobro da bi bilo istinito i ništa od toga još uvijek nismo doživjeli. Ali kad bi pretplata tijekom godine bila upola manja, a da im u ljetnim mjesecima, kad im je program takav kakav jest, ništa ne plaćamo, to bi bilo puno pravednije.