Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Pomno pretraživanje gledljivih sadržaja
Datum objave: 28. kolovoza, 2015.

Posljednji tjedan u kolovozu je na izmaku, ljeto je baš proletjelo, ali ovisnici o televiziji uskoro će doći na svoje kada krene val novih sadržaja. Kao i svake jeseni, komercijalne televizije nadmetat će se jedna s drugom u ponudi i borbi za što veću gledanost, a još kada se u to ubaci i javna televizija...

Ako ništa drugo, bit će zanimljivo. Do tada moramo uzeti povećalo u ruke i pomno pretražiti nešto gledljivo te se naposljetku vjerojatno zadovoljiti mrvicama.

Ovih je dana HRT na svom 1. programu prikazao odlični ZF triler “Savršena formula” (Limitless) s Bradleyjem Cooperom i Robertom De Nirom u glavnim ulogama. Pogledao sam ga još prije i imao sam najbolju namjeru još jednom pogledati, ali nisam uspio. Naime, trebao bih se podsjetiti radnje u roku od mjesec dana jer u drugoj polovini rujna na CBS-u kreće istoimena TV serija. Film prati propalog pisca Eddieja Morru koji uz pomoć tajanstvene pilule koja pojačava funkcije njegovoga mozga postaje financijski čarobnjak, ali mu nevjerojatan uspjeh dovodi život u opasnost. Serija je svojevrstan nastavak filma, Eddie je sada senator, a novi glavni junak Brian Sinclair otkrije čudesne moći tajanstvenih pilula pa ojačane moći mora koristiti kako bi rješavao slučajeve za FBI. Zanimljivo je to da Bradley Cooper gostuje u prvoj epizodi, a njegova nasljednika glumi Jake McDorman, koji se pojavio u filmu “Američki snajper” s Cooperom u glavnoj ulozi.

Nadalje, prva sezona dansko-švedske krimiserije “Most” privedena je kraju i odmah kreće druga (također u repriznom maratonu petkom i subotom navečer). Mnogi kojima vjerujem i manje-više dijelim ukus kada su serije u pitanju tvrde da je ova odlična, svaka epizoda bolja od prethodne, ali nažalost još je nisam 'uhvatio' (nekako mi više paše za tmurnije dane). Potrudit ću se da ju, baš kao i film “Savršena formula”, pogledam ove jeseni, jer uskoro kreće i treća sezona. U svakom slučaju, vjerujem da će HRT do sljedeće godine u ovo vrijeme već otkupiti nove epizode. Posljednjih godina doista se trude donijeti najveće hitove svojim pretplatnicima.

Međutim, i njima se zalome kojekakve gluparije koje vjerojatno nitko nije tražio. U nepunih godinu dana, točnije deset mjeseci, prikazali su tri sezone nimalo duhovite humoristične serije “Kuća laži”, dok otkup novih sezona kultnih serija kao što su “Momci s Madisona” odugovlače godinama. Prošlog travnja neugodno su me iznenadili rekordno brzim otkupom CW-ove povijesne sapunice “Vladarica” (čak i prije nego što je prva sezona emitirana do kraja), valjda misleći da se radi o raskošnoj produkciji tipa “Tudora” i “Borgija”. Upravo repriziraju prvu sezonu, ali nadam se da nisu i neće baciti novac na drugu nego da samo iskorištavaju prava na repriziranje dok još nisu istekla.

Zbog velike popularnosti ipak me toliko ne čudi otkup serije “Pod kupolom”, snimljene prema istoimenom romanu Stephena Kinga, čije su prva i druga sezone podnošljive kad ih se usporedi s trećom, koja je podnošljiva jedino ako istovremeno radite nešto korisno dok epizoda teče u pozadini, tipa peglate, kuhate ručak ili usisavate. Sigurno ćete sve pohvatati jer se apsolutno ništa ne događa.