Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Izgubljen smisao ljetne sheme
Datum objave: 3. srpnja, 2015.

Moguće da je do mene, ali prema svemu sudeći ovo bi moglo biti jedno od najlošijih televizijskih ljeta unatrag tko zna koliko godina. Dobro, većina nas u vrijeme dužih dana - pogotovo ako su i topliji - ne sjedne pred televizor već u 20 sati kao što je slučaj zimi, niti imamo volju pratiti neke serije iz dana u dan u terminu koji su oni odredili, pa možda nije ni toliko negativno to što ne nude ništa posebno zanimljivo. Ali ove najpoznatije (nacionalne) televizije su baš loše. Program Nove TV i RTL-a zasad izgleda identično onom uobičajenom na kakav smo naviknuli preko cijele godine; kod njih nekadašnji pojam ljetne sheme ne postoji budući da repriziraju svih 365 dana.

Time što su RTL-ovci počeli reprizirati “Shopping kraljicu” u 21.15 zaista su dotaknuli dno dna. Srećom, neće ponoviti svih 75 epizoda nego samo odabrane, moguće one koje su postigle najveću gledanost u premijernom emitiranju. Nadam se da to ne znači da planiraju drugu sezonu - i da će se na jesen prikazivati u udarnom terminu! Nedavno im je završio i veliki proljetni adut “X-Factor”, još im je preostao navodno odlično gledan kviz “Kolo sreće”, dok se ovih dana vraća “Tog se nitko nije sjetio” s novih dvadeset epizoda treće sezone. Jedino dobro što sam na RTL-u pogledao u posljednje vrijeme je TV premijera komedije “Ted”. Bilo je lijepo prisjetiti se ludih avantura napušenih gromovitih prijatelja nekoliko dana prije nego što je drugi dio filma stigao u hrvatska kina.

Kad je riječ o Novoj TV, ne znam što im je trebala repriza “Celebrity Masterchefa”. Ajde, bar se ne prikazuje svaki dan u večernjem terminu, ali... Zar nas nisu dovoljno udavili “Zauvijek susjedima”, “Nad lipom 35”, “LZN-om”, “Najboljim godinama”? Još samo fali da počnu reprizirati i... Ma, bolje da šutim, još ću im dati ideju. E, da, zaboravio sam komentirati kako su “Susjedi” toliko jaki da su izgurali onu nov(ij)u španjolsku seriju “Vino strasti” iz poslijepodnevnog u jutarnji termin. Dobro da je nisu pokušali dati u večernjem terminu, gdje i dalje vladaju turske sapunjare, pogotovo “Crna ruža” kojoj se, kako mi se čini, ne nazire kraj. Mislim, pa ni sam ne znam koliko su joj puta promijenili ukupan broj epizoda u rasporedu, tko zna koji je konačan!?

Tko bi rekao, ali tri programa HTV-a imaju ponajbolji izbor ovog ljeta, u kategoriji neobaveznog gledanja televizije. Baš kao što priliči javnoj televiziji, imaju najraznovrsniju ponudu od svih, a ne manjka ni filmova ni serija, pa makar i repriznih. Ako baš niste ljubitelj VOD servisa ili pak nekih ilegalnih načina gledanja televizije, a dogodi vam se da umirete od dosade, vjerojatno ćete ju ubiti nekim sadržajem javne dalekovidnice.