Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
RTL zavrtio Kolo sreće
Datum objave: 22. svibnja, 2015.

Iako je televizijska sezona na izmaku, RTL se očito još uvijek silno trudi pronaći odgovarajuće adute domaće produkcije koji će mu dugoročno donositi visoku gledanost. U posljednjih osam mjeseci ponudili su nam više od deset, a manje od dvadeset takvih emisija i serija pa ih je nemoguće sve nabrojiti, a pitanje je koliko ih je imalo gledanost kakvu su očekivali. Pet? Jesam li previše rekao? Najnoviji pokušaj dolazi u obliku oživljavanja popularnog kviza iz devedesetih, “Kolo sreće”, koji je na HRT-u ugašen 2002. godine nakon devet godina neprekidnog emitiranja. U prvoj emisiji gostovao je i danas 80-godišnji Oliver Mlakar, a voditeljsku palicu preuzeo je glumac/voditelj Boris Mirković uz manekenku Ivu Jerković, koji su se neočekivano dobro snašli.

Emisija počinje, a meni naviru sjećanja. Prve asocijacije koje mi padnu na pamet su ratne godine, stan u Retfali, vani zima i polumrak, u dnevnom boravku mali televizor i na njemu “Kolo sreće”. Neću dopustiti da mi išta pokvari takva sjećanja, pa tako ni gledanje RTL-ove verzije koja se snima 13 godina kasnije. Zapravo, i nije ispalo tako loše kako sam očekivao - a ne možete me kriviti što sam pesimist kad su u pitanju komercijalne televizije. Čini mi se da su se potrudili oko toga da scenografija bude što sličnija onoj iz devedesetih, ali ipak u modernom ruhu, jer se tehnologija od tada uvelike promijenila. Pregledavao sam stare snimke na YouTubeu i prisjetio se kako ni original nije bio bez mana (pogotovo kad gledaš iz današnje perspektive), tako da je ovo još i dobro ispalo. Jedini detalj za koji me živo zanimalo kako će ga u današnje vrijeme izvesti je okretanje slova, a onda me to razočaralo. Naravno, u skladu s modernom tehnologijom hostesa sada DODIRNE slovo i ono se otvori. Minus je i to što emisija traje pedesetak minuta, odnosno sat vremena s reklamama, a ne bi trebala više od pola sata. No RTL TV zarađuje od oglašavanja pa moraju razvući emisiju kako bi ubacili što više reklamnih blokova.

Budući da je ljeto pred vratima, a samim time i sve manji broj gledatelja pred malim ekranima, u bilo kojem ranijem terminu kviz bi potonuo u gledanosti. Ovako, mislim da ima dobre šanse. Pravo je pitanje je li RTL izabrao pravo vrijeme za povratak “Kola sreće” i jesu li gledatelji uopće zainteresirani za modernu verziju? Podsjetimo, Nova TV je prije deset godina oživjela “Kviskoteku”, čak i s Mlakarom kao voditeljem, i nije se baš proslavila. Zatim su vratili i “Upitnik” s Joškom Lokasom i Enisom Bešlagićem, ali su ga ukinuli već nakon nekoliko mjeseci. Hoće li najnoviji pokušaj RTL Televizije uroditi plodom ili ćemo ga do jeseni već zaboraviti? Vrijeme će pokazati.