Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Doma TV više nije “ženski” program
Datum objave: 17. travnja, 2015.

Specijalizirani kanal RTL 2 trebalo je preimenovati u Repriza 2 još dva ili tri mjeseca nakon što je pušten u eter, dakle, u ovo vrijeme prije četiri godine.

No, u posljednje vrijeme mislim da bi se i Doma TV trebala nazvati Repriza TV. Ne znam što se događa, ali znam da im je gledanost porasla u odnosu na prije, pa bi se trebali malo više potruditi oko programa. Mislim, ono, kad god prebaciš na taj kanal, ugledaš reprizu. Već sam ih jednom pohvalio zbog toga što su sredinom veljače izbacili veliku većinu sapunica iz poslijepodnevnog termina - trenutačno se dvije meksičke telenovele privode kraju u prijepodnevnom terminu, a turska u ranojutarnjem.

Međutim, nije mi jasno zašto taj popodnevni program, iz kojeg su izbacili sapunice, nisu popunili premijerama, nego ponavljaju epizode američkih serija od prethodne večeri, koje su reprizirali i te večeri, dva do tri sata nakon premijernog emitiranja!

Konkretno, večernji termin, od 19.45 sati do ponoći, trenutačno krase “Navy CIS” (repriza pete sezone), nova serija “Glades”, zatim akcijska serija “24” (premijera na kanalu, ali gledali smo je na HRT-u) i nova serija “Dvostruki život” (prije je bila dostupna na njihovom OYO-u, a već nekoliko mjeseci i na Pickboxu).

Istim redoslijedom repriziraju ih od ponoći do četiri sata ujutro, a onda još jednom iste epizode (osim “Dvostrukog života”) i sljedeći dan od 14.20 do 18.15 sati. Razumijem da jednom repriziraju dnevne epizode, jer nisu svi gledatelji u mogućnosti parkirati se pred ekranom u određeno vrijeme kad se premijerno prikazuju, ali onda neka se odluče za jedan reprizni termin, a ne čak dva. Pa to ne radi ni RTL 2! Istina, RTL-ov drugi kanal rasporedio je reprize svojih sitcoma i na poslijepodnevni i na postponoćni termin, ali bar ne ponavljaju istu epizodu dva puta u razmaku od, koliko, 18 sati!?

Da se mene pita, spomenuti popodnevni program Doma TV-a radije bih popunio dramskim serijama laganije tematike (uzet ću za primjer tip serija kakve su i sami prikazivali - “Južnjačko srce”, “Gilmoreice”, “Divino novo ruho”), a ne bi im loše došao ni neki dnevni talk-show kao što je onaj komičarke Ellen DeGeneres. Ukratko - sve je bolje od repriza (osim novih sapunica). I zaboga, nek' zapale sve materijale na kojima je snimljena “Naša mala klinika”! Možda jest dovoljno gledana, ali neka izvole eksperimentirati nečim novim umjesto što vječno igraju na sigurno. Prema mom mišljenju, Doma TV je uvijek bila za koplje iznad RTL-a 2 (pogotovo otkad su se riješili sapunica u najgledanijim terminima), dokazujući da američke serije još uvijek mogu opstati u udarnom terminu. Ako nastave poboljšanja u ovom smjeru, uskoro bi mogli postati legitimna konkurencija regionalnim kabelskim kanalima, FOX-u i AXN-u.