Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Šarena proljetna TV shema
Datum objave: 27. ožujka, 2015.

Nakon dugo vremena, prošli je televizijski tjedan, odnosno vikend, bio vrlo zanimljiv. Ne nužno ispunjen kvalitetnim programskim sadržajima, ali nama kojima je posao pratiti zbivanja na ekranu čarobne kutije, uvijek je zanimljivo kad je ponuda bogata. Kako bi se reklo - što više, to veselije. Najveća borba, dakako, bila je između komercijalnih televizija koje su svoju proljetnu shemu započele s glazbenom, odnosno kulinarskom emisijom.

Najžešća borba odvijala se u nedjelju tijekom večernjih sati - na RTL Televiziji je u 20 sati počeo regionalni “X Factor“, premijerne epizode hit-serije “Lud, zbunjen, normalan“ u isto vrijeme startale su na Novoj TV, nakon čega je uslijedila nova epizoda uspješne serije “Kud puklo da puklo“ i zatim druga emisija nove sezone “Masterchefa“, a HRT je brže-bolje unio izmjene u svoj program te im je odlučio konkurirati popularnom hrvatskom komedijom “Sonja i bik“, u kojoj glavne uloge tumače glumci u usponu Judita Franković i Goran Bogdan. Istini za volju, na Novoj TV već je i petak bio zanimljiv, jer je upravo te večeri krenula nova sezona uvijek rado gledanog “Masterchefa“, kojem je kao lead-in poslužila serija “LZN“, a za lead-out pametno su odabrali TV premijeru rekordne hit-komedije “Mamurluk 2“.

Tog petka konkurencija se nije posebno potrudila oduzeti nešto veći komadić gledanosti uvjerljivo vodećoj Novoj TV. Točnije, javna televizija se više potrudila od mlađe komercijalne. Tako smo na Drugom programu HRT-a od 20 sati mogli pratiti prijenos “Dodjele Večernjakove ruže 2015.“, a na Prvom je isti termin bio rezerviran za 21. film o kultnom junaku Jamesu Bondu, “Casino Royale“. Na RTL-u su tada išli reprizni filmovi, umjesto da su dali kakvu-takvu premijeru. Spomenimo i subotu, kad smo u udarnom terminu na HRT-u 1 gledali kako “The Voice - Najljepši glas Hrvatske“ ulazi u prvu emisiju uživo, a konkurencija je nudila premijere komedija “Prisila na brak“ (RTL TV) i “Malavita“ (Nova TV).

Ako ćemo iskreno o proljetnim novitetima, moram priznati da nisam baš oduševljen, iako pretpostavljam da sam u manjini. RTL si je možda povećao gledanost “X Factorom“ i meni je možda drago zbog toga, jer bilo je tužno gledati kako im gotovo svaki novi projekt bude otkazan, ali meni usred sezone “Najljepšeg glasa Hrvatske“ doista nije potreban još jedan takav šou. Pogledao sam prvu emisiju, i osim spektakularnijeg studija, novih članova žirija, voditelja i natjecatelja, ne vidim preveliku razliku između svih onih emisija u kojima su tražili pjevačke talente prethodnih godina.

Ipak, imam favorite već u prvoj emisiji - Adnan i Tarik su apsolutno genijalni, držim im palčeve da doguraju do finala. Kad je riječ o “Masterchefu“, smatram da je taj format izlizan te da se, nakon četiri sezone, Nova TV treba okrenuti nečemu novom.