Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
LJETNI TV KAOS
Datum objave: 4. srpnja, 2014.

Meksiko srušio sve hrvatske nogometne snove - tako smo naslovili prošlotjednu kolumnu. A osvrt na odlučujuću utakmicu, za koji zbog detaljnog komentara na utakmicu protiv Kameruna tada nije bilo dovoljno prostora, stiže ovaj put. Možda je čak i suvišno o tome razglabati sada, desetak dana poslije, kad su svi rekli sve što su imali, pa ću samo ukratko, kad sam već obećao. Činjenica je da smo igrali najlošije baš kad nam je bilo najpotrebnije, ali pobjedi protiv Meksika nismo se ni približili, pa su ovi zasluženo prošli u osminu finala. Izbori Nike Kovača za taj odlučujući dvoboj nisu se pokazali uspješnima, a reprezentacija je na terenu pokazala vrlo malo, miljama daleko od onoga što može. Cijelo prvo poluvrijeme i dobar dio drugoga rezultat je bio neriješen. Kako je vrijeme prolazilo, "vatreni" su postajali sve 'hladniji', a "el tricolor" sve agresivniji. Sva tri gola postigli su u nevjerojatnih deset minuta, a zabili su ih, redom, Marquez (72'), Guardado (75') i Hernandez (82'). U međuvremenu su naši igrači propuštali dobre prilike, nizali nepotrebne prekršaje, a Rakitić i Rebić zaradili su žuti, odnosno crveni karton. I dok su se izbornikovi odabiri igrača ispostavili sve lošijima (pritom mislim na zamjene igrača - primjerice, Rebić je ušao u 69. minuti i pred sam kraj zaradio crveni), heroj Ivan Perišić postigao je, u 87. minuti, jedan gol - za utjehu. Dečki su se vratili kući, Vukojević se oprostio od svog dresa i sad odbrojavamo dane do Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine.

U svemu ovome ne smijem zaboraviti pohvaliti Hrvatsku televiziju, koja je, s početkom SP-a, na određeno vrijeme uvela poseban kanal HRT 2 HD. Ovo mi je omogućilo gledanje utakmica u visokoj rezoluciji (1080p), što je, dakako, neopisivo iskustvo na ekranu pametnog televizora od 116 cm. Bilo bi odlično da HRT ostavi taj kanal, pa i dalje prikazuje sadržaje dostupne u HD-u (posebice novije filmove i TV serije). E, da. Dok sam još kod sporta, za kraj ovog nogometnog dijela moram spomenuti bivšeg reprezentativca, a sadašnjeg sukomentatora Gorana Vlaovića zvanog Evidentni, od čijih se izjava gledateljima pred TV ekranima diže kosa na glavi. Jedan korisnik Facebooka napravio je i stranicu pod naslovom "Vlaoviću, ne seri", koju je 'lajkalo' više od pedeset tisuća ljudi. Na istoj stranici možemo se prisjetiti njegovih bisera, kao što su: "Tko zabije prvi gol, u prednosti je", "Večeras je vrlo bitno da imamo posjed lopte" ili "Često se događa da se ovo rijetko viđa". Iako bez hrvatske reprezentacije, Svjetsko prvenstvo u nogometu teče dalje, ali red je da malo prokomentiram i novosti vezane uz televizijski program, nakon što sam prošla dva tjedna pisao velikom većinom o sportu (a još i sada).

Ukratko, premijera je jako malo, a repriza - što dublje uranjamo u ljetne dane - sve više. Jedna od rijetkih premijera prikazuje se nedjeljom u udarnom terminu na RTL Televiziji, a radi se o najnovijoj sezoni popularne sportske drame "Montevideo, vidimo se!". Radnim danom na njihovom programu u 19.15 sati prikazuju se nove epizode uličnog kviza "Tko će ga znati!" s Marijanom Batinić i Ivanom Šarićem, a ovih dana u 20 sati pridružit će im se i nove epizode game showa "Tog se nitko nije sjetio!" s Antonijom Blaće i Krešimirom Sučevićem (RTL će iz tog termina izbaciti slabo gledane reprize srpske humorističke serije "Ljubav, navika, panika"). Od premijera, imaju još i osmu sezonu "Kućanica" te četvrtu sezonu "Sulejmana Veličanstvenog" (obje su posljednje). Na Novoj TV premijerne su samo dvije turske serije, a po reklami vidim da im dolazi i neka talijanska serija. Na RTL-u 2, pogađate, nema premijera, dok su na Doma TV-u premijerne sapunice. A na HRT-u je sada, dok traje SP, potpuni kaos. Uskoro će biti nekakvih noviteta, ali o svemu tome detaljnije ću drugi put.