Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Pogledajte Besramnike
Datum objave: 12. srpnja, 2013.

U moru sapunica i repriza na kanalu Doma TV krije se najbolja serija koju možda ne gledate – “Besramnici”. Prva sezona prikazivala se prošlog ljeta radnim danima poslije 23 sata, a druga i dio treće sezone idu od svibnja ove godine vikendom oko ponoći. Čelnici su se odlučili iskupiti za loše termine, pa će od sljedeće srijede, 17. srpnja, tu seriju dati od prve sezone, u ritmu od ponedjeljka do četvrtka u 22.15 sati, zapravo najboljem terminu koji ova serija, prepuna slobodnih scena, može dobiti. “Besramnici” donose priču o klanu Gallagher: mama je izvan obiteljske fotografije (davno ih je napustila), a otac Frank je pijanica koji svoje šestero djece prepušta da se brinu sami za sebe. Oni su daleko od savršenstva, ali svi su borci i, s obzirom na okolnosti, iznimno funkcionalni. Za to je najvećim dijelom zaslužna najstarija kći Fiona koja nastoji svoje mlađe braću i sestru zadržati na pravom putu. Fiona se jedva može nazvati odraslom osobom, ali se našla u ulozi majke i oca na neodređeno. Najstariji brat Lip je odličan učenik koji se nada da će ga mozak izvući iz njihove situacije; Ian, godinu dana mlađi, bori se s vlastitim identitetom; predtinejdžeri Deb i Carl rade ono što je u njihovoj moći - na vlastite bizarne načine – kako bi održali obitelj na okupu, a maleni Liam je... Pa, malen, ali sladak kao čokolada. I crn (kao čokolada), iako nikomu nije jasno kako. To su, ukratko, “Besramnici” – neuredni, zbrkani, vulgarni, primitivni, glasni i siromašni. Ali su sretni što imaju jedni druge.

Ponekad se pitam zašto “Besramnici” nisu postali favoriti kritike i nagrada; ne na razini “Momaka s Madisona”, ali bar uz serije kao što su “Dobra žena”, “Pravednik” i “Louie”. Kad god pogledam epizodu te serije, pun sam divljenja. Gluma je vrhunska, posebice u slučaju neustrašivog Williama H. Macyja, koji s takvom lakoćom utjelovljuje neprestano pijanog Franka (gledajući ga, imate dojam da je uistinu prljav, smrdljiv i bazdi po alkoholu). Frank ne samo što zanemaruje svoju djecu i ne pridonosi kućnom budžetu nego troši novac i zalihe čak i kad ne živi s njima pod istim krovom. On krade od njih, koristi ih da manipulira strancima te ih mrzi kad mu stoje na putu do sljedećeg pića. U jednoj epizodi opsuje svoju kćer – ali ne po imenu, jer ga je zaboravio. Scenaristi održavaju Franka bezosjećajnim, i to je odličan izbor jer štiti seriju od pretvaranja u sentimentalnu i čistu antičku komediju. Emmy Rossum, koja tumači Fionu, također pomaže zadržati “Besramnike” od lutanja u čistu komediju. Gledajući njezino pomalo depresivno ponašanje, ne možete si pomoći i ne suosjećati s njenim žrtvovanjem za obitelj. Kad se ona i najstariji brat Lip (također odlični Jeremy Allen White) bore kako bi pomogli obitelji, žalosno shvatite kako su oboje natovareni obvezama koje prelaze njihovu dob.

Postoji puno komedija na televiziji u kojima glavni likovi jedni druge užasno tretiraju tijekom većeg dijela epizode, a onda imaju nekakve lažne srceparajuće trenutke točno pred kraj. U “Besramnicima” ljubav je prirođena baš kao i loše ponašanje. Gallagheri čine sve te užasne stvari – dobro, većinu njih – jer im je stalo jednima do drugih i žele ostati zajedno. A i zato što im je otac Frank Gallagner, i jabuka ne pada daleko od pijanog stabla. S obzirom na to da je veza među njima neraskidiva, svi neskladni komadi serije – crna komedija i očaj, radost i depresija – drže se zajedno jednako dobro. Luđakinja koja nehotice ostavi dijete u smeću, neodgovorni pijanac koji slaže svom sinu da ima rak kako bi dobio karte za utakmicu, poslodavac koji traži od zaposlenice redovan oralni seks, tinejdžer koji spava s ocem sestrinog dečka, djevojka koja prisili svog momka i majku da spavaju zajedno sve dok mama ne zatrudni jer sama ne može imati djecu neke su od najbolesnijih priča u seriji. Ako ste propustili, sad nemate ispriku da ne pogledate.