Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Treba suditi hrvatskom pravosuđu
Datum objave: 12. rujna, 2018.

Hrvatskim pravosuđem, kao ni DORH-om i Uskokom, nisam se bavio, nije me zanimalo. Onda sam jednom završio na sudu, u svojstvu svjedoka. Govorio sam istinu, nikakvo svoje "mišljenje", donio konkretan materijalni dokaz, predložio još svjedoka. Sutkinja me počela "šamarati" i zaključila da će ona odlučiti hoće li zvati te svjedoke (H.N., T.K., A.G.), koji kao akteri cijelog događaja mogu još "podebljati" moj iskaz. Onda je došla nepravomoćna presuda a sutkinja presudila, slikovito govoreći, da je danas četvrtak, a ne srijeda, iako je srijeda. Osoba pak protiv koje sam svjedočio u međuvremenu je čak napredovala, došla na čelo važne institucije.


Čudio sam se kao naivac, kao Kalimero, takvoj presudi, koja je čisti metak u zdrav razum, oči i uši, no stariji kolege počeli su mi pričati svoja iskustva s pravosuđem, pa su me malo "utješili". I prestao sam se čuditi, pogotovo kada sam počeo češljati po biografijama i političkim vezama sudaca, o prošlosti ljudi koji vode DORH...

Lakrdija

Također, tijekom ovih 20 godina bavljenja medijskim poslom objavio sam tone tekstova o kriminalu poznatih, javnih ljudi, političara, poduzetnika, novinara..., no nikada me nitko nije tužio, rijetko kada bi netko od njih napisao demanti, a DORH ni na jedan (ne samo moj) tekst nije reagirao, iako prema zakonu, ako čuje nešto i u tramvaju, kamoli u medijima, a odnosi se na kršenje zakona, na kriminal, mora postupati. Od svega, moram i to spomenuti, dobio sam tek nekoliko prijetnji smrću. Zbog posljednje koju sam prijavio išao sam izravno u Zagreb, u DORH, jer u iste institucije u Osijeku nisam imao povjerenja zbog vrlo utemeljenih razloga. No i tamo me dočekao šok. Službenik/ca DORH-a, umjesto da mi pomogne, odmah mi de facto zaprijeti da bih mogao biti tužen za - lažno prijavljivanje!? Tipa, moćnu facu, i danas gledam na televizoru u društvu..., hm..., ma nije bitno čijem... Zapravo, imam sinkopu...
Zašto ovo napisah? Ne da bih ljude gnjavio svojom osobom ili poslom, jer svaki posao nosi rizik i probleme. Nazvala me u petak kolegica u vezi s početkom suđenja Bandiću, vezano uz tzv. aferu (!?) štandovi, kada je Grad Zagreb bio pokrovitelj inicijative "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom". Nije joj jasno što je tu problem. O Bandiću možete misliti što hoćete, ali ovaj put ne morate biti pravnik kako biste vidjeli da se radi o lakrdiji. Genijalno je bilo slušati predstavnika Uskoka kako "pravnički" iznosi umjetnički dojam o gradonačelniku Bandiću, kao da komentira "Zlatnu piruetu", a ne da iznosi pravne argumente. Bandić, zamislite, kao gradonačelnik u Zagrebu o "svemu odlučuje" i "vlada autoritarno". U konkretnom predmetu u kojem je Bandić tužen taj uskokovac ne zna (?) da sukladno sa Statutom gradonačelnik može samostalno donijeti odluku o donacijama do milijun kuna. I tu je odluku u skladu s procedurom (!) i donio dodijelivši građanskoj udruzi 51 štand. Gdje je tu kazneno djelo? Sve unutar ovlasti gradonačelnika. Očito je trebao uzeti novac i staviti ga u svoj džep, tada za Uskok ne bi bilo kaznenog djela. To je naš folklor. Mnoštvo gradonačelnika i načelnika na sličan je način pomoglo tu inicijativu, zašto ih sve ne izvedu pred sud? Inače, te godine Grad Zagreb bio je pokrovitelj stotina istih ili sličnih inicijativa i događaja i za to izdvojio oko sedam milijuna kuna. Na primjer, u gotovo isto to vrijeme Bandić je na istim principima i uz istu proceduru Ligi antifašista jugoistočne Europe za manifestaciju "Dani balkanske ljubavi" dodijelio 111.240,96 kuna.
Suđenje narodu

Zašto onda tuže Bandića? E, tu je vic. Ne tuže oni Bandića, nego udrugu koja je dirnula u osinje gnijezdo, u izborni zakon, zapravo žele javno posramiti gospođu Markić, koja je dirnula u septičku jamu hrvatske politike iz koje istječu svi problemi, od korupcije do politički kontroliranog pravosuđa, a to je izborni zakon, koji je i Ustavni sud proglasio lošim, kancerogenim. To je, bez patetike, kao i manipuliranje ministra Kuščevića (ne)brojenjem potpisa za promjenu izbornog zakona, suđenje hrvatskom narodu, njegovoj budućnosti. To je zastrašivanje svih onih koji bi u ovoj državi pokušali bilo što mijenjati nabolje. Političarima povezanima s poduzetnicima koji podmazuju, koji kontroliraju sve, od zapošljavanja spremačica do imenovanja sudaca, novim izbornim zakonom to bi bilo ili onemogućeno ili znatno otežano. I onda se moja kolegica pita zašto sude Bandiću. Sude mu što je radio po zakonu, a to je u RH očito - protuzakonito! Vrijeme je da netko počne suditi hrvatskom pravosuđu, a to je biranje zastupnika imenom i prezimenom, a ne političkim štelama i korupcijom. Tu je cijela kvaka i pravosuđa i cijelog lošeg sustava što ga generira aktualni izborni zakon.
Do tada, pratite redovito vremensku prognozu za Dublin...